Van jezelf houden is zo ontzettend moeilijk. Zeker wanneer je hebt leren geloven dat van jezelf houden slecht is of aan allerlei voorwaarden moet voldoen. Dat terwijl er niks mis is met van jezelf houden en dit juist niet alleen voor meer liefde voor jezelf, maar ook voor meer liefde in de wereld kan zorgen.
Daarom deel ik hier graag drie misvattingen met jou, die jij mogelijk ook gelooft en die jou tegenhouden om van jezelf te mogen houden.
Misvatting 1: Van mezelf houden is egoïstisch
Dat de meningen zo sterk verdeeld zijn over zelfliefde kan ik heel goed begrijpen. Dat komt doordat we om ons heen een vertekent beeld krijgen van zelfliefde.
We zien allemaal mensen die met zichzelf lopen te pochen. Die vinden dat ze recht hebben op alles. Ook als dat ten kosten gaat van anderen. Mensen die zich beter, meer waard voelen dan de mensen om zich heen.
Ja, dan snap ik dat zelfliefde egoïstisch voelt.
Alleen is dit geen echte zelfliefde. Dit lopen opscheppen en alles voor zichzelf eisen, heeft juist weinig te maken met zelfliefde. Deze mensen hebben juist vaak de buitenwereld nodig om zich goed genoeg te voelen. Dat is waarom zoveel aandacht trekken en zoveel voor zichzelf vragen.
Zij kunnen dit nog niet intern voelen. Want wanneer je wel die liefde voor jezelf intern kunt voelen, dan heb je de buitenwereld niet nodig om zelfliefde te ervaren. Dan kun je bestaan tussen anderen en sta je boven noch onder iemand anders.
Misvatting 2: Wanneer ik van mezelf hou, hou ik niet meer (genoeg) van anderen
Als er een bron is die oneindig en onuitputtelijk is in deze wereld, dan is het liefde. En ik geloof echt dat wanneer er meer liefde en zelfliefde in de wereld zou zijn, dat de wereld een veel mooiere plek is. Helaas zijn we door trauma deze liefde en zelfliefde voor een groot deel verloren en is het aan ons om die weer terug te vinden.
Wanneer je van jezelf houdt, hou je helemaal niet minder van anderen. Sterker nog, ik ben ervan overtuigt dat wanneer je van jezelf houdt, je juist nog meer van anderen kunt houden. Want door je eigen imperfecties te gaan zien als iets waar je jezelf niet op hoeft af te rekenen en die je misschien zelfs mag waarderen als je eigen eigenaardigheden, ga je ook de imperfectie in anderen als minder erg zien. Door van jezelf te houden open je juist de deur naar meer waardering voor iedereen om je heen.
En ja, misschien ga je je grenzen beter aangeven wanneer je meer van jezelf leert houden. Ga je vaker voor jezelf kiezen en ga je meer nee zeggen. Maar hier had je sowieso al recht op en maakt niet dat je niet meer van anderen houdt.
Misvatting 3: Van mezelf houden betekent dat ik mezelf helemaal geweldig moet vinden
Er is zoveel aan mezelf wat niet goed genoeg is, dat ik helemaal niet van mezelf kan en mag houden.
Een veel gehoorde overtuiging. En in this day and age waar je alleen het meeste perfecte van jezelf lijkt te mogen laten zien (en van anderen ziet op de socials), snap ik ook wel dat je deze gedachte hebt.
Maar van jezelf houden betekent juist niet dat je jezelf perfect moet vinden. Het is van jezelf houden in alles wat je bent. In al je schitterende eigenschappen en in je imperfecties. En misschien zelfs wel in de delen die je nog moeilijk vindt om te accepteren.
Om jezelf geven, terwijl er ook dingen zijn waarvan je wilt dat ze anders waren, is juist een daad van een zelfliefde. Daar mild voor zijn. Jezelf zien als mens die niet perfect is en niet perfect hoeft te zijn.
Â
Zelfliefde gaat niet ten koste van een ander. Ook niet als dat betekent dat je ook voor jezelf gaat kiezen en je grenzen beter gaat bewaken. Dat mocht je namelijk altijd al 😉
Jij mag houden van jezelf zoals je bent. Net zoveel als je van anderen houdt. En wie weet ga je daarmee niet alleen meer van jezelf houden, maar ook nog meer van anderen en de wereld dan je nu al doet.