Wat is zelfliefde? Is zelfliefde goed voor ons of is het egoïstisch? En als het goed voor je is, hoe kun je dan je zelfliefde ontwikkelen en vergroten?
In dit artikel neem ik je mee in de wereld van zelfliefde. Hoe we allemaal van nature van onszelf houden, maar dat bijna allemaal ergens zijn verleerd. Hoe komt het toch dat je die liefde voor jezelf bent kwijtgeraakt?
Maar dat is natuurlijk niet waar het stopt. Want hoewel je op dit moment weinig zelfliefde ervaart, zo hoeft het niet te blijven. Daarom neem ik je ook mee in waarom van jezelf houden zo belangrijk is en geef ik je inzichten en tips in hoe jij meer zelfliefde kunt gaan ervaren.
In dit artikel:
- Wat is zelfliefde
- Zelfacceptatie en eigenwaarde
- Hoe het komt dat je niet van jezelf houdt
- Waarom is zelfliefde zo belangrijk?
- Met meer zelfliefde… (dit levert zelfliefde jou op)
- Zelfliefde & Zelfvertrouwen
- Zelfliefde & Zelfbewustzijn
- Zo vergroot jij jouw zelfliefde
- Zelfliefde is niet egoïstisch
- Zelfliefde affirmaties
In dit artikel:
- Wat is zelfliefde
- Zelfacceptatie en eigenwaarde
- Hoe het komt dat je niet van jezelf houdt
- Waarom is zelfliefde zo belangrijk?
- Met meer zelfliefde… (dit levert zelfliefde jou op)
- Zelfliefde & Zelfvertrouwen
- Zelfliefde & Zelfbewustzijn
- Zo vergroot jij jouw zelfliefde
- Zelfliefde is niet egoïstisch
- Zelfliefde affirmaties
Wat is zelfliefde?
Zelfliefde is een woord dat je de laatste tijd steeds vaker tegenkomt. En de meningen over zelfliefde zijn dan ook sterk verdeeld. Het beeld wat veel mensen hebben bij houden van jezelf is dat als je van jezelf houdt, dat je jezelf dan boven anderen plaats. Dat je jezelf beter vindt dan anderen. Kortom de kans is groot dat je dan egoïstisch wordt of narcistisch.
Bij egoïsme en narcisme draait de hele wereld om jezelf. De wereld is dan een plaats van competitie, waar je vindt dat je meer verdient dan iemand anders. Bij egoïsme gaat dat vaak om materiële zaken, bij narcisme om erkenning en aandacht. Maar hoewel het lijkt alsof dit mensen zijn die ontzettend van zichzelf houden, speelt zelfliefde hier nauwelijks een rol. Want zij hebben juist bevestiging nodig uit de buitenwereld.
Dit is niet wat zelfliefde is. Zelfliefde gaat om jezelf accepteren en jezelf waarderen. Jezelf goed vinden zoals je bent. Daarbij gaat het helemaal niet om jezelf beter vinden dan iemand anders. Maar jezelf net zo goed vinden als anderen.
Zelfacceptatie en eigenwaarde
Bij zelfliefde denken we vaak dat we pas van onszelf kunnen houden als we onszelf helemaal geweldig vinden. Dat je jezelf helemaal op moet hemelen en alleen maar positief over jezelf moet zijn. Dit is niet wat zelfacceptatie is. Zelfacceptatie is jezelf accepteren zoals je bent, met al je positieve eigenschappen, maar ook alle eigenschappen waar je minder tevreden mee bent. Jezelf goed voelen met wie jij bent, ook al ben je niet perfect.
Het betekent ook dat je je eigenwaarde kunt zien. Geen mens is niks waard. Daarom ben je, als mens, sowieso waardevol. En deze waarde is niet afhankelijk van de waardering die je krijgt uit de buitenwereld. Omdat andere mensen je goed vinden. Maar is een waarde die van binnenuit komt.
Dit is vaak ook waar het moeilijk wordt als het gaat om houden van jezelf. We hebben zo geleerd dat liefde van buiten ons komt, uit onze omgeving. Terwijl zelfliefde van binnenuit komt en onafhankelijk is van wat de buitenwereld van je vindt. Jij vindt jezelf goed zoals je bent en je weet dat je waardevol bent, wie je ook bent en wat je ook doet.
Van nature hebben we zelfliefde
Als ik om me heen kijk, zie ik weinig mensen die echt oprecht van zichzelf houden. Zelf heb ik dit ook heel lang moeilijk gevonden. Toch komen we als baby niet met een gebrek aan zelfliefde ter wereld. Oké, misschien hebben we op dat moment nog geen besef van wat liefde is. De liefde voor een ander, voor de wereld en voor jezelf. Toch houden we in onze eerste jaren, in onze pure zijn, van alles en iedereen. Dit raken we vaak in meer of mindere mate kwijt naarmate we opgroeien.
Je leert af om van jezelf te houden
Alles wat je meemaakt in je kindertijd vormt je tot wie je later wordt. Zeker in de eerste zeven jaar van je leven ben je hier heel gevoelig voor. Je bent als een soort spons die alles opslurpt wat je meemaakt. Dat is niet alleen mij overkomen, maar ook jou. Afhankelijk van wat jij allemaal hebt opgeslagen, ben jij meer of minder van jouw zelfliefde verloren.
Jouw opvoeding
Toen jij nog heel klein was had je de verbinding met de volwassenen in je leven letterlijk nodig om te kunnen overleven. Denk bijvoorbeeld aan je ouders of opvoeders, maar hierin kunnen ook je opa’s en oma’s een grote rol spelen.
Die verbinding is noodzakelijk, omdat jij iemand nodig hebt die voor jou zorgt. Daarom geloofde je alles wat je ouders tegen of over jou zeiden. Ook als dit betekende dat ze daarin iets van jou verwachten.
En ja, de meeste van onze ouders bedoelden het hartstikke goed. Dit is echt niet bedoeld om nu de schuld bij jouw ouders of opvoeders neer te leggen. Maar zij hebben jou wel opgevoed vanuit hun eigen overtuigingen. Overtuigingen van hoe een goede opvoeding eruitziet en hoe jij de beste volwassene ging worden die jij kon worden.
Die opvoeding bestond uit allerlei verwachtingen. Ze wilden dat jij anders was dan jij van nature bent. Vaak ging het daarbij om hele onschuldige dingen:
Je moest rustiger zijn.
Niet zo verlegen.
Altijd met vriendjes en vriendinnetjes spelen.
Altijd je best doen op school.
Je moest voorzichtiger zijn of juist meer durven.
Dit heeft jou het gevoel gegeven dat jij aan allerlei verwachtingen moet voldoen. Dat jij niet goed bent zoals jij bent. En dat je ook niet goed bent als het je niet lukt om aan die verwachtingen te voldoen.
Hierdoor ben jij minder van jezelf gaan houden. Want hoe kun je van iemand houden die niet goed genoeg is? Tegelijkertijd heb je hierdoor geleerd dat je geliefd voelen alleen mogelijk is als anderen van je houden.
Naar school
Ook op school waren er allemaal verwachtingen. In de basis is dit dat je altijd je best moest doen. Van nature, zeker als kinderen, zijn we gemaakt om te leren. We zijn nieuwsgierig, we willen leren. Alleen past ons schoolsysteem daar niet altijd bij.
Aan de ene kant de manier waarop we leren, wat vooral bestaat uit kennis stampen en boekenkennis. Maar niet iedereen leert even goed van papier. Het kan ook zijn dat je beter leert doordat je het iemand hoort uitleggen. Of dat je het iemand voor ziet doen. Of je gewoon lekker aan de slag mag en hands on ervaring op mag doen. En als de manier van lesgeven niet aansloot bij jouw manier van leren, is de kans groot dat je ten onrechte de conclusie hebt getrokken dat je dom bent. En ik ken niemand die dom zijn een positieve eigenschap vinden.
Aan de andere kant ook hoe we onszelf lieten zien in de klas. Blijkbaar betekende meedoen in de klas dat je ook actief aanwezig was. Dat je je hand opstak als er een vraag werd gesteld. Dat terwijl heel veel introverte kinderen dit niet van nature doen en vervolgens het stempel krijgen dat ze niet meedoen en hun best doen.
Ook dit heeft effect op wat jij van jezelf vindt en hoeveel jij van jezelf houdt.
Omgang met leeftijdsgenootjes
Je was niet alleen in de klas. Die deelde je met je leeftijdsgenootjes. En ik hoop natuurlijk voor je dat je allemaal vriendjes en vriendinnetjes had. We hebben allemaal, welke leeftijd we ook hebben, behoefte aan sociaal contact.
Helaas krijgen we dat niet allemaal. Ook ik werd niet geaccepteerd door mijn klasgenootjes. Met als resultaat dat ik werd buitengesloten en nooit mee mocht doen.
Ondertussen weet ik dat dit nooit persoonlijk bedoeld was. Ook al geloofden we dat op die leeftijd natuurlijk wel. Zowel als gepeste, maar ook de pesters.
Maar wat pesten eigenlijk is, is een verdedigingsmechanisme van de pester. Ook zij hebben geleerd om aan zichzelf te twijfelen. Om zich niet goed genoeg te voelen. En om zichzelf beter en sterker te voelen, projecteerden ze alles wat zij van hun ouders of opvoeders leerden over wat goed en slecht is, op jou. Of op mij. Zij hadden die dominantie nodig om zichzelf beter te voelen.
Dat is leuk om nu te weten, maar op die leeftijd heb je al die boodschappen die je kreeg van je leeftijdsgenootjes opgeslagen. Jij bent dit ook over jezelf gaan geloven. Waardoor je jezelf niet accepteerde en niet waardeerde. Omdat je minder was dan zij.
Voor mij is het heel zelfhelend geweest om te leren dat het pesten niks zei over mij en mijn waarde, maar alles over de pester die met zijn of haar eigen aangetaste zelfliefde om probeerde te gaan.
Zelfliefde & de media
In de media zien we het perfecte plaatje. Op TV zien we vooral slanke, succesvolle mensen. In de tijdschriften allemaal bewerkte afbeeldingen. En hoewel we dit weten, trekken we toch de conclusie dat we daar niet aan voldoen. Ook op social media zien we alleen de positieve plaatjes en succesverhalen.
Het perfecte en irreële plaatje wat we zien in de media tast ons zelfbeeld aan. We voelen ons niet succesvol genoeg. Niet mooi genoeg. Niet slank genoeg. We hebben niet genoeg vrienden. Et cetera. Deze heeft ook een groot effect op de liefde die we voor ons lichaam voelen.
Het perfecte plaatje is alleen een illusie. De foto’s die we zien zijn bewerkt of vanuit precies de goede hoek genomen. Omdat we ons niet kwetsbaar op durven te stellen, laten we ook massaal alleen de succesverhalen zien.
En dit is waar jij je mee vergelijkt en waardoor jij minder van jezelf gaat houden.
Of het nu gaat om je opvoeding, je tijd op school, de omgang met je leeftijdsgenootjes of wat je zag of ziet in de media, in alle gevallen gaat het om de overtuiging dat je moet doen aan de verwachtingen. Dat je hier bent om aan alle verwachtingen en verplichtingen te voldoen. Dat je dan pas goed genoeg bent en liefde verdient. De liefde van anderen en de liefde van jezelf.
Maar we zijn hier niet om aan die verwachtingen te voldoen. Jij ben hier om jezelf te zijn. Jij bent sowieso waardevol en liefde waarde. Ook zelfliefde.
Waarom is zelfliefde zo belangrijk?
Zoals je al zag, zelfliefde zit helaas niet ons lesprogramma. Tenminste, waarschijnlijk niet toen wij klein waren. Kan zijn dat dit tegenwoordig anders is, maar aangezien ik geen kinderen heb, durf ik hier niks over te zeggen.
Toch is het zo ontzettend belangrijk voor ons.
Het is de basis van onze mentale gezondheid.
Om je gelukkig met jezelf en je leven te voelen.
Want hoe kun je je goed over jezelf voelen en goed in je vel zitten als je niet tevreden bent met wie je bent?
Door van jezelf te houden word jij weer je eigen basis. Waardoor jij weer zelf de leiding neemt over jouw leven, goed voor jezelf gaat zorgen en je eigen pad gaat volgen.
Wat je normaal buiten jezelf zoekt, vind je bij jezelf
Wat we leren is dat wat we nodig, vooral buiten onszelf te vinden is. Dat we dit van anderen moeten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan liefde, bevestiging, erkenning en geluk. Pas als de buitenwereld jou dit kan geven, kun jij je goed voelen over jezelf en jouw leven.
Wanneer je meer van jezelf gaat houden, leer je zien dat liefde, bevestiging, erkenning en geluk uit jezelf kunnen komen. Dat jij dit aan jezelf kunt geven. Dit maakt jou onafhankelijker, doordat je ziet dat jij niet iemand anders nodig hebt om jezelf goed en gelukkig te voelen.
Betekent natuurlijk niet dat je niemand in je leven nodig hebt. Connectie en verbinding hebben we allemaal behoefte aan. Maar je hebt dit niet langer nodig om je geliefd te kunnen voelen.
Je krijgt meer oog voor hoe bijzonder en mooi je bent
Ergens leren we dat we vooral op een bepaalde manier te moeten zijn. Als vrouw hoor je je op een bepaalde manier te gedragen. Als man weer op een andere. En voor ons allemaal geldt dat we vooral als extravert in het leven horen te staan en niet te introvert moeten zijn.
Maar als jij meer van jezelf gaat houden, ga jij zien dat jij op je eigen unieke manier mooi en bijzonder bent. Je hoeft niet te zijn zoals de rest. De rest die ook maar een ideaal probeert te voldoen.
Jij hebt jouw eigen mooie talenten en eigenschappen. Talenten en eigenschappen die er net zo goed mogen zijn als andere. Net zo goed als die talenten en eigenschappen die van je verwacht lijken te worden. Die van jou zijn net zo waardevol.
Je wordt minder beïnvloedt door anderen
Door het ontwikkelen van zelfliefde ga je steeds zekerder in je schoenen staan. Je weet wie je bent en waar je voor staat. Je laat je niet langer leiden door wat anderen vinden en wat anderen vinden wat je zou moeten doen of zou moeten zijn.
Natuurlijk kun je andere mensen nog steeds om advies vragen. Maar jij voelt wel bij jezelf aan of je iets met het advies kunt of niet. Jij hebt de antwoorden in jezelf en laat je niet langer beïnvloeden door de mensen om je heen. Je gaat je eigen pad volgen.
Je neemt dingen minder persoonlijk
Natuurlijk gaan er altijd mensen zijn die iets van je vinden, maar je gaat steeds meer zien dat wat die ander van jou vindt, niks zegt over jou. Je weet dat wat jij doet, dat je dat doet vanuit een goed hart. Vanuit de goede intentie. Maar ook dat je niet perfect bent en je ook weleens fouten maakt.
Je weet dat jij jij bent. Precies zoals je wil zijn. En dat je niet hoeft te voldoen aan alle verwachtingen en eisen van anderen. De verwachtingen en eisen van anderen zegt alles over de persoon die dit van jou vindt en verwacht. Dat zijn overtuigingen van hem of haar welke niks zeggen over jou.
Je gaat meer (innerlijke) rust ervaren
Met meer zelfliefde ga je ook meer rust ervaren. Innerlijke rust. Je kunt stoppen met vechten tegen alles wat je niet bent, maar voor jouw gevoel wel moet zijn. Tegen alles waar je minder goed in bent, maar ook niet bij jou past. Jij bent zoals je bent en dat is goed genoeg.
Doordat je niet langer hoeft te voldoen aan alle verwachtingen die je denkt dat er zijn, ga je rust vinden.
Je gaat je eigen leven leven
Als je van jezelf leert houden, ga je voelen dat je het waard bent om voor jezelf te kiezen. Jij bent de hoofdpersoon in jouw leven en jij mag zelf beslissen hoe jouw leven eruitziet. Je bent hier niet om het leven van iemand anders te leven om die ander gelukkig te maken. Dat is een taak die we ieder voor onszelf moeten oppakken.
Dit betekent dat je kiest voor je eigen dromen, in plaats van het pad te volgen waarvan je denkt dat het van je wordt verwacht. Dat je je eigen ruimte in gaat nemen, in plaats van jezelf steeds weg te cijferen. En dat je jezelf durft te laten zien zoals je bent en je jezelf niet langer kleiner maakt dan je bent.
Je laat je niet langer tegenhouden door wat de buitenwereld (mogelijk) van jouw keuzes vindt, maar ook niet door alle blokkades die je jezelf oplegt. Je gaat keuzes maken vanuit liefde en niet langer vanuit angst. De angst voor wat andere mogelijk vinden en eventueel fout zou kunnen gaan.
Met meer zelfiefde...
...zit je beter in je vel
Zelfliefde ontwikkelen is een onhaalbare taak als je vindt dat je aan alle verwachtingen moet voldoen. Voldoen aan een ideaalbeeld is ten eerste niet vol te houden of überhaupt te bereiken. En ten tweede kost het je ontzettend veel energie. Je moet je zoveel meer inzetten als je probeert te doen of te zijn wat je niet bent. Omdat dit niet jouw natuurlijke zelf is.
Door meer van jezelf te houden ga je meer jezelf zijn. In alle je mooie en minder mooie eigenschappen. In al je imperfecties. Maar doordat je jezelf bent, ben je zoveel positiever en optimistischer. Ben je zoveel vrolijker en gelukkiger.
Dit heeft ook een positief effect op de mensen om je heen. Hierdoor word je veel aantrekkelijker voor anderen. Want wie wil nou niet iemand om zich heen die vrolijk is en straalt? Die oprecht zichzelf durft te zijn en zelfverzekerd is?
...krijg je betere relaties
Ja, je hebt de ander niet nodig om je geliefd te voelen. In principe ben jij onafhankelijk van de liefde van de ander. Jij hebt die niet nodig om te voelen dat je er mag zijn.
Maar dat betekent niet dat je ook alleen wilt zijn natuurlijk. Als mens zijn we groepsdieren. We zijn sociale wezens. En dat betekent dat we goede banden nodig hebben met familieleden, met vrienden, met één of misschien zelfs meerdere partners.
Wanneer jij van jezelf houdt, heeft dit een positief op jouw relaties. Op de verbinding met anderen.
Op twee manieren:
1. Jij bepaalt hoe anderen jou mogen behandelen
De eerste is dat jij krachtiger in je vel zit. Doordat jij van jezelf houdt, laat je niet zomaar over je heen lopen. De mate waarin jij van jezelf houdt, bepaalt vaak heel sterk hoe anderen jou mogen behandelen.
Als je niet van jezelf houdt, sta je heel veel toe en leer je eigenlijk je vrienden dat ze van alles met je mogen doen en van je mogen vragen. Als je meer van jezelf houdt, pik je dit niet langer en leer je de mensen in jouw leven dat ze jou zo niet mogen behandelen.
Wat hierdoor gebeurt is dat de mensen in jouw leven stoppen met jou zo te behandelen. Of doordat ze jou weer gaan behandelen met de liefde en het respect wat je verdient. Of doordat zij niet langer deel uitmaken van jouw leven. Omdat zij niet langer krijgen wat ze van je willen of omdat jij ze niet langer in jouw leven toelaat. Het is aan jou om te bepalen wie deel uit mag maken van jouw leven en wie niet. En dat horen de mensen te zijn die goed zijn voor jou.
2. Jouw relaties zijn onvoorwaardelijk
De tweede is dat jij in relaties niks hoeft te halen. Jij hebt de ander immers niet nodig om je goed te voelen. Dat kun je zelf.
Hierdoor kun je een relatie aangaan, of het nou een partnerrelatie is of een vriendschap, waar jij niet van de ander verlangt om jou alle liefde te geven die jij nodig hebt. Je kunt deze relatie onvoorwaardelijk aangaan. Genieten van de tijd en aandacht die jullie voor elkaar hebben, zonder dat van de ander te eisen.
Plus, als jij onvoorwaardelijk van jezelf houdt, kun je ook onvoorwaardelijk van de ander houden. Als jij weet dat jij niet perfect bent en dat niet hoeft te zijn, hoeft de ander dat ook niet te zijn. Jullie kunnen samen zijn en toch helemaal jezelf blijven.
…word je beter in liefde geven en ontvangen
Als je meer van jezelf gaat houden, meer liefde voor jezelf gaat voelen, ga je ook meer openstaan voor de liefde van anderen. Het kan namelijk wel zijn dat jij de liefde van buitenaf nodig hebt om je geliefd te kunnen voelen, maar als je niet van jezelf houdt, kun je ook nooit het gevoel hebben dat je die liefde van de ander waard bent. Die liefde die je krijgt, laat je daardoor nog lang niet zo geliefd voelen als je eigenlijk bent.
Daarbij word je ook beter in het geven van liefde. Doordat je nu liefde aan iemand anders kunt geven, zonder er iets voor terug te moeten krijgen. Je doet niet langer alles voor die ander in de hoop dat je daar erkenning en liefde voor terug krijgt. Je doet het vanuit oprechte liefde voor de ander.
Ook wordt het makkelijker om onvoorwaardelijke liefde voor anderen te voelen. Alles wat je in jezelf afkeurt, keur je ook in anderen af. Alles waar je voor jouw gevoel aan moet voldoen, keur je ook in de ander af als die persoon daar niet voldoet. Je wordt net zo kritisch naar de buitenwereld als naar jezelf. Ook als je het niet hardop uitspreekt.
Maar als jij jezelf kunt zien zoals je bent en van jezelf houdt wat je daar ook van vindt, dan kun je dat ook bij anderen zien. Bij de mensen met wie je een relatie hebt, maar ook bij iedere mens die je in je leven tegenkomt.
Zelfliefde & Zelfvertrouwen
Er zijn drie pijlers die de grondslag zijn, het fundament, van het leven dat jij wilt leven. Zelfliefde is er daar één van, maar daarbij horen ook zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. En deze drie zijn elk op hun eigen manier met elkaar verbonden.
Zelfliefde en zelfvertrouwen versterken elkaar. Als jouw zelfliefde groeit, ga je steeds meer aandacht besteden aan dat waar jij wel goed in bent. In plaats van dat jij vooral kritisch kijkt naar alles wat je niet kunt. Dit heeft een positief effect op het vertrouwen wat jij in jezelf hebt.
Ook ga je meer durven, omdat je weet dat het niet erg is als het niet in één keer lukt. Als het niet in één keer goed gaat. Fouten maken hoort er immers bij en fouten maken is zelfs noodzakelijk als je ergens beter in wilt worden. Je gaat het jezelf gunnen om met vallen en opstaan iets nieuws te leren, waardoor jouw zelfvertrouwen weer groeit.
En dat zelfvertrouwen sterkt ook jouw zelfliefde. Omdat het je trots maakt op alles waar jij goed in bent en wat je kunt. Wie zou zich niet beter voelen als ze gaan zien hoe capabel ze zijn?
Zelfliefde & Zelfbewustzijn
Ook zelfliefde en zelfbewustzijn hebben dit positieve effect op elkaar.
Meer zelfliefde zorgt ervoor dat jij naar jezelf durft te kijken. Waar je misschien eerst niet eerlijk naar jezelf durft te zijn, omdat je je minder goede eigenschappen probeert te negeren, ga je zien dat die mindere eigenschappen net zo goed deel zijn van jou. Dat ze jou maken tot wie jij bent.
Doordat je eerlijker naar jezelf gaat kijken, ga je ook steeds meer over jezelf ontdekken. Want je staat ervoor open om jezelf te leren kennen in alles wat je echt bent. Daarmee kun je nieuwe eigenschappen ontdekken die je altijd hebt genegeerd, omdat ze niet pasten in de verwachtingen waaraan jij dacht dat je moest voldoen, maar waar je jezelf wel goed bij voelt.
Ook ga je, als je meer van jezelf gaat houden, het aandurven om ook te kijken naar hoe jij jezelf tegenhoudt om te gaan voor het leven dat jij wil leven. Welke overtuigingen jij hebt, waardoor je daar nog niet voor kiest. En welke patronen jij jezelf hebt aangeleerd die er nu voor zorgen dat je daar nog niet komt. Dit bewustzijn is waar het allemaal begint. Pas als je je hiervan bewust bent, kun je de verandering maken.
En dat zelfbewustzijn zorgt er op zijn buurt weer voor dat jouw zelfliefde toeneemt. Je gaat steeds meer jouw mooie ware zelf zien. Goed zoals je bent.
Zelfliefde ontwikkelen
Zelfliefde is niet iets wat je wel of niet hebt. Het is niet iets wat je vandaag nog niet hebt en morgen opeens wel. Er is geen eindpunt, maar iets wat je over de tijd meer en meer ontwikkeld. Dat betekent ook niet dat jij nu geen zelfliefde hebt. Ook al is het misschien minder dan je graag zou willen.
Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er geen enkele mentale of fysieke eigenschap is waar jij wel blij mee bent. Dat er niks is, waar jij wel trots op bent. Al is het maar dat jij al jarenlang elke dag weer wakker wordt en verder gaat met jou leven.
Zelfliefde is een keuze die je maakt. Elke dag opnieuw. De keuze om jezelf voorop te zetten en er voor jezelf te zijn. En hoe vaker je die keuze maakt, hoe makkelijker het wordt.
Kijk ook deze video van Louisa Hay:
Zo vergroot jij jouw zelfliefde
Hieronder ga ik je een aantal inzichten geven die jou helpen om jouw zelfliefde te vergroten. Als je deze toe gaat passen, gaat jouw zelfliefde groeien. Ga je meer van jezelf houden.
Ik kan me voorstellen dat dit een beetje kip-ei lijkt. Hoe kan ik mezelf accepteren als ik niet van mezelf hou? Als ik niet van mezelf hou, hoe kan ik dan stoppen met kritisch zijn?
Ja, als je hiermee start, dan is dit zeker moeilijker dan als je dit al een tijdje doet en de liefde voor jezelf is gegroeid. Toch gaat jouw zelfliefde echt toenemen als je stappen gaat zetten om één of een aantal hiervan toe te passen in jouw leven.
Doe zeker niet alles tegelijkertijd. Neem ze door en pak diegene eruit die jou het meest aanspreekt of aanspreken. Begin daarmee, elke dag weer.
Zelfacceptatie
Jezelf accepteren zoals je bent, betekent niet dat je alles aan jezelf helemaal geweldig moet vinden. We hebben allemaal geweldige eigenschappen. Maar we hebben ook allemaal een aantal eigenschappen waar we minder blij mee zijn. Of jij blij bent met jouw eigenschappen of niet, wordt ook weer helemaal gevormd over wat jij geleerd hebt over die eigenschappen. Welke overtuigingen jij daarover hebt.
Leer er dus ook op die manier naar kijken. Heb jij een eigenschap die je liever niet had gehad? Komt dat dan doordat je er persoonlijk echt niet blij mee bent of omdat jij in het verleden de boodschap hebt gekregen dat dit een minder goede eigenschap is?
Als je moeite hebt met jezelf accepteren, dan snap ik dat dit je niet van de ene op de andere dag lukt. Begin daarom met de volgende vraag: Hoe voelt voor jou de gedachte dat jij net als iedereen plussen en minnen hebt? En ga daarna elke keer weer een klein stapje zetten door mild te kijken naar die eigenschappen die je liever anders had gezien. In plaats van dat je jezelf erop afkeurt.
Als je dit regelmatig doet, wordt het steeds makkelijker om milder naar jezelf te kijken en deze eigenschappen van jezelf te accepteren.
Stoppen met vergelijken
In onze maatschappij leer je om jezelf met anderen te vergelijken. Het begint al op school waar je kijkt of je beter of slechter bent dan je klasgenootjes. En in je sport. Ben jij beter of slechter dan je teamgenoten of de tegenstander?
Later wordt dat vergelijken met de carrière, het salaris, de woning, de vakantie, de kinderen, de vrienden, de partner, het uiterlijk van anderen. Om jezelf eigenlijk altijd slechter te voelen, doordat je jezelf vergelijkt met alleen de allerbeste plaatjes.
Wat je op dat moment doet, is jezelf vergelijken met een ideaalbeeld waar je denkt dat je aan moet voldoen. Met een collectieve overtuiging van hoe je zou moeten zijn. Alsof we allemaal precies hetzelfde zouden moeten zijn, kunnen en bereiken.
Realiseer je dat jij hier op deze wereld bent gekomen als jezelf. Uniek zoals je bent. Dat je niet hoeft te voldoen aan wat anderen wel lijken te hebben. Plus, die ander waarmee jij je vergelijkt, is net zo goed imperfect he?
Wees trots op wie jij bent en wat jij hebt bereikt. Op elke stap die jij hebt gezet.
Minder kritisch zijn over jezelf
Zelfkritiek lijkt doodnormaal in deze wereld. We doen het allemaal. Het is daarom ook niet raar dat jij dit hebt geleerd om te doen. Waarschijnlijk zag je het de volwassenen in je leven ook doen. Misschien direct richting jou, als je onhandig was of onvoldoendes haalde op school. Maar zeker ook tegen zichzelf. Denk maar eens aan je moeder die altijd opmerkingen had over haar eigen lichaamsgewicht. Vind je het raar dat jij als kind ook kritisch naar jouw lichaam bent gaan kijken?
Deze zelfkritiek helpt je niet verder. Het motiveert je niet om beter je best te doen. Het zorgt er juist voor dat je minder je best gaat doen. Je kunt immers niet echt falen als je toch al niet je best deed. Maar als je met meer compassie naar jezelf gaat kijken, dan ga je juist zien dat je het waard bent om je beste beentje voor te zetten. Ook als je daarbij fouten maakt en niet perfect bent.
Jezelf behandelen als je beste vriend of vriendin
Meestal zijn we veel milder richting anderen dan naar onszelf. Zeker als het gaat om onze vrienden en vriendinnen. Of onze partner. We weten dat zij ook maar mens zijn en daarom niet perfect. We weten dat zij ook fouten maken, maar dat dat hen niet minder maakt. Je houdt van hen, ondanks hun imperfecties. En je valt ze niet meteen af als ze iets doen, waar jij minder blij mee bent.
Sta daarom eens stil bij hoe jij jouw vrienden behandelt. Hoe jij reageert als jouw beste vriendin een fout maakt of ergens meezit. En kies ervoor dat jij jezelf op diezelfde manier mag behandelen. Als je eigen beste vriend of vriendin.
Stop met oordelen
Zowel over jezelf als over anderen. En meestal gaat dit hand in hand. Want hoe meer je oordeelt over anderen, hoe meer je ook oordeelt over jezelf. Want als jij iemand dik vindt of lui of weet ik veel wat, dan vind je dit waarschijnlijk ook heel snel over jezelf. Ook als je wel slank bent en een harde werker. Je hoeft maar iets te doen wat dat tegenspreekt en je staat klaar met je oordeel over jezelf.
Elk oordeel wat je hebt, of het nu naar jezelf is of naar een ander, is een overtuiging die je hebt geleerd over wat goed en slecht is. In plaats van denken in goed en slecht, observeer gewoon wat er om je heen gebeurt. In wat je zelf doet en laat. En wat andere mensen om je heen doen. Hoe opener je daarnaar kunt kijken, hoe milder je voor jezelf wordt en hoe meer liefde je voor jezelf gaat voelen.
Laat het perfecte plaatje los
In dit artikel heb ik het al meer dan één keer gehad over perfectie. Ik weet het. Maar zolang dat het perfecte plaatje een doel blijft in jouw leven, zet je voor jezelf per definitie een onhaalbaar doel. Dan ga je je hele leven leven met het gevoel dat je nooit tevreden met jezelf kunt zijn. Omdat je nog geen perfectie hebt bereikt.
Het perfecte plaatje is een illusie. Het is een verzameling van alle collectieve overtuigingen over wat we zien als goede eigenschappen. Maar niemand heeft deze precieze verzameling aan eigenschappen. Zelfs als we ons best doen om een totaal iemand anders te worden om maar aan dat plaatje te voldoen.
Jij bent al goed zoals je bent, ook als je niet aan dat perfecte plaatje voldoet. Door dit plaatje los te laten, ga je meer zelfliefde ervaren. En door meer zelfliefde ga jij weer voelen wat goed voor jou is, los van dit perfecte plaatje.
Kijk naar je positieve eigenschappen
Het kan heel goed zijn dat je jezelf nu nog heel sterk afkeurt op jouw eigenschappen waar je niet blij mee bent. Dat je jezelf nog niet helemaal accepteert zoals je bent. Dat is niet iets wat van de ene op de andere dag lukt. En dat dat je nog niet lukt, is weer niet iets waar je jezelf over hoeft te veroordelen.
Begin daarom eens met kijken naar welke eigenschappen van jou jij wel positief over bent. Bijvoorbeeld dat je vriendelijk en behulpzaam bent. Of dat je makkelijk nieuwe informatie opslaat. Of dat je een goed feestje kunt geven. Het kan en mag echt van alles zijn.
Het kan ook iets aan je uiterlijk zijn. Bijvoorbeeld die mooie glimlach. Of die schitterende ogen. Jouw haar.
Wees trots op deze eigenschappen die jij aan jezelf waardeert en zie hoe mooi deze eigenschappen jou maken.
Erken en omarm je schaduwkanten
Het omarmen van je schaduwkanten is wel weer een stapje verder. Jouw schaduwkanten zijn die delen van jezelf die jij hebt weggestopt. Nog meer dan de eigenschappen waar je gewoon minder blij mee bent.
Hoe je dit voor je kunt zien?
Stel je voor. Jouw goede en minder goede eigenschappen zitten samen met jou in de auto of de bus. Soms zitten ze zelfs aan het stuur. Ontzettend frustrerend want daar wil jij zelf natuurlijk zitten. Maar jouw schaduwkanten, die heb je weggestopt in de kofferbak. Het zijn die delen van jou die je niet meer wilt zien en absoluut geen deel van jouw leven wilt laten zijn. Je wilt ze het liefst helemaal negeren.
Maar deze delen zijn ook een deel van jou. Ze zo wegstoppen kost je energie. Omarm ze en accepteer ze.
Wees dankbaar voor je lichaam
Ook als het gaat om ons lichaam hebben we het gevoel dat we aan veel verwachtingen moeten voldoen. We moeten een mooie gladde huid hebben. Een mooi gezicht. Vooral ook niet te dik zijn en het allerliefst zo slank als je maar kunt zijn. Alsof elk lichaam er hetzelfde uit moet zien, terwijl in werkelijkheid elk lichaam anders is. Geen wonder dat we kritisch leren kijken naar ons lichaam en daar vaak ontevreden over zijn.
Uit ervaring weet ik dat dit nog moeilijker wordt als je lichaam niet helemaal gezond is. Doordat je ziek bent of je lichaam niet helemaal goed kan bewegen, zoals het mijne. Het kan dan voelen alsof je lichaam je in de steek laat.
Maar jouw lichaam is deel van jou. Het is hier om jou door dit leven te dragen.
Hoewel het soms misschien voelt alsof je hoofd los staat van je lichaam met al je gedachten. Jij en je lichaam zijn één. En het werkt elke dag zo hard als het kan om er voor jou te zijn.
Wees daarom lief voor je lichaam. Bedank het voor alles wat het voor je doet. En verzorg het zo goed als je kunt. Hoe beter jij voor je lichaam zorgt, hoe gezonder en energieker jij je gaat voelen. En hoe gezonder en energieker jij je voelt, hoe meer je ook van jezelf en dit leven kunt en gaat houden.
(H)erken je inner critic
Een innerlijke criticus hebben we allemaal. Je kent hem of haar wel. Dat vervelende stemmetje wat altijd iets van jou vindt. Bijvoorbeeld dat je niet genoeg je best hebt gedaan. Of dat je echt nog wel even door moet werken, omdat je anders lui bent. Dat je je niet aan moet stellen. Of dat die ene actie toch echt wel het domste was wat je ooit had kunnen doen.
Deze innerlijke criticus is een stem uit jouw verleden. Het is een combinatie van boodschappen die jij kreeg toen jij jong was. Bijvoorbeeld van je ouders of je leeftijdsgenootjes. En van de overtuigingen die jij over jezelf hebt opgeslagen.
Dit stemmetje bedoelt het goed, hoe gemeen hij of zij ook klinkt. Het is een verdedingsmechanisme wat jou probeert te beschermen. Het probeert je veilig te houden, door jou tegen te houden om iets te gaan doen of juist door je extra je best te laten doen.
Leer dit stemmetje herkennen als een gedachte die jij niet bent, maar puur is aangeleerd. En erken het voor de manier waarop het je probeert te beschermen. Bedank het, maar voel ook hoe dit stemmetje niet de waarheid over jou spreekt.
Laat het niet langer jouw zelfliefde afbreken.
Sta stil bij hoe jij je voelt
Eén van de overtuigingen die veel van ons hebben geleerd is dat we ons niet aan mogen stellen. Dat we daarom vooral niet te veel stil moeten staan bij hoe we ons voelen. Voelen we ons ziek, dan moeten we nog steeds doorgaan. Voelen we verdriet, dan moeten we vooral niet zeuren.
En dus voelen we liever niks en negeren we hoe het met ons gaat.
Maar alles wat je voelt. Of het nou lichamelijk is, zoals spanning in je lichaam, hoofdpijn, buikpijn of iets anders. Of mentaal, zoals verdriet, boosheid, onzekerheid of zelfs blijdschap. Elk gevoel wil jou iets vertellen over hoe het met jou gaat en of jij doet waar jij gelukkig van wordt. Pas hier ook zelfacceptatie toe. Alles wat je voelt, hoort bij jou.
Stilstaan bij hoe jij je voelt, helpt je om beter voor jezelf te zorgen. En voor jezelf zorgen is weer een vorm van zelfliefde.
Wees er voor jezelf ook als het minder gaat
Er voor jezelf zijn op de momenten dat het lekker gaat, is niet zo moeilijk. Misschien ook omdat je dan voor je gevoel niet zoveel nodig hebt. En aangezien het lekker gaat, is er weinig om jezelf over te veroordelen.
Maar dan komt dat moment waar het even minder gaat. Je zit niet zo lekker in je vel. Vaak het moment dat we superkritisch worden op onszelf. Stel je niet zo aan. Wees niet zo’n zeurpiet. Er voor jezelf zijn is opeens een stuk moeilijker.
Maar juist dan heb je het nodig. Juist dan is het nodig dat je lief bent voor jezelf en luistert naar wat je nodig hebt. Vraag jezelf dan: Wat heb ik nu nodig? Hoe kan ik ook nu goed voor mezelf zorgen?
Hoe meer je leert om er voor jezelf te zijn, ongeacht hoe het op dat moment met je gaat, hoe meer je jezelf leert dat je er ondanks alles wat er speelt, mag zijn.
Wees trots op alles wat je tot nu toe hebt bereikt
Je bent zo gewend om vooral te kijken naar wat je niet hebt en wat je niet kunt. Naar wat je niet of nog niet hebt bereikt. En dus lukt het je niet om trots te zijn. Want je bent er nog niet.
Maar alleen al dat je hier nu bent mag je trots op zijn. Je hebt al zoveel meegemaakt en ervaren. Je hebt al zoveel geleerd. Zoveel gedaan en doorstaan. Wees daar trots op.
Sta niet langer stil bij wat je niet kunt of niet hebt bereikt. Er is zoveel wat je wel kunt en wel hebt bereikt. Het gaat hier ook niet alleen om dat einddoel. Het gaat om elke stap die je zet. En elke stap, die dag op dag weer zet, is iets om trots op te zijn.
Vind je het echt moeilijk om te zien waar je trots op mag zijn? Vraag het dan eens aan iemand die je vertrouwt. Je partner bijvoorbeeld. Of een hele goede vriend of vriendin. Een familielid met wie je een sterke band hebt. Vraag hem of haar waar jij volgens hem of haar goed in bent. Waar jij trots op mag zijn.
Echt, wees trots op jezelf.
Wie je ook bent en wat je ook kunt.
Neem de rust die je nodig hebt
In deze drukke wereld kan het moeilijk lijken om tijd voor jezelf te nemen. Daar bovenop ligt nog eens de verwachting dat je overal bij moet zijn. De overtuiging dat je geen tijd voor jezelf mag nemen.
Toch hebben we allemaal rust nodig. Of je nu introvert of extravert bent. Hoewel je als introvert wel een stuk meer nodig hebt om op te kunnen laden dan een extravert. We kunnen niet altijd aanstaan en continu doorgaan. We moeten allemaal van tijd tot tijd even helemaal los kunnen koppelen.
Door alleen te zijn of juist door te ontspannen in de aanwezigheid van onze vrienden. Even helemaal loskomen van alles wat er van ons gevraagd in de buitenwereld.
Je hoeft je geen moment schuldig te voelen omdat jij kiest voor je eigen ontspanning en rust. Hiermee laat je jezelf juist zien dat jij goed voor jezelf mag zorgen.
Doe waar je blij van wordt
Hoe veel jij van jezelf houdt, wordt ook voor een groot deel beïnvloedt door hoe jij in het leven staat. Als jij niet gelukkig bent met hoe jouw leven eruitziet, hoe kun je dan tevreden zijn met jezelf?
Ga daarom doen waar jij blij van wordt. Of waar je denkt dat je weleens blij van zou kunnen worden als je nu denkt: Maar er is helemaal niks wat ik leuk vind. Wat vond je vroeger leuk om te doen, maar doe je nu nooit meer bijvoorbeeld?
Door dingen te doen die jij interessant vindt, graag doet en/of jou voldoening geven, ga jij je zoveel beter voelen. Wordt je leven zoveel leuker. Dit zijn de dingen waar je energie van krijgt. En grote kans dat je hiermee ook nieuwe dingen gaat ontdekken waar jij goed in bent en trots op mag zijn!
Win, win, win dus!
Lach om jezelf
Neem jezelf niet te serieus. En neem het leven ook niet te serieus. Je mag genieten van dit leven.
Hoe serieuzer je jezelf neemt, hoe kritischer je op jezelf bent. En gokje, dat ben je nu waarschijnlijk behoorlijk. Omdat je al die mindere punten niet goed genoeg vindt aan jezelf. Omdat je fouten maakt. Net als iedereen trouwens.
In plaats van dat je jezelf daarop afkeurt, kun je er ook om lachen. Als je jezelf weer eens in diezelfde valkuil ziet trappen. Of als je iets hebt gedaan waarvan je achteraf denkt: Oeps, hoe heb ik dat nou kunnen doen?
Hoe minder serieus jij jezelf neemt, hoe meer jij jezelf gaat zien als mens. Een mens die ook niet perfect is en die ook wel eens iets doms doet of fouten maakt. En door daar een minder serieus bij stil te staan, ga jij jezelf zoveel meer waarderen.
En ja, lachen is ook gewoon gezond voor je.
Alleen het lachen maakt al dat jij je beter voelt.
Ga om met mensen die goed voor je zijn
Wij zijn ontzettend sociale wezens. Zonder verbinding, zonder connectie, kunnen we letterlijk niet leven. Dat betekent alleen niet dat je genoegen hoeft te nemen met mensen die niet goed voor jou zijn. Mensen die jou slecht laten voelen over jezelf. Die jou naar beneden halen, niet in je geloven en je niks gunnen. Of die heel veeleisend zijn.
Kies ervoor om de mensen die jou nu zo behandelen, jou niet meer zo te laten behandelen. Lange tijd heb je dit toegelaten en daardoor denken ze nu dat ze dit bij jou kunnen en mogen doen. Laat ze zien wat je wel en niet toestaat.
Hierdoor gaan ze je of anders behandelen. Met de liefde en het respect dat je verdient. Of ze willen geen deel meer zijn van jouw leven, omdat ze niet langer bij jou kunnen krijgen wat ze van je willen.
Mensen kwijtraken doet pijn. Daarom proberen we ook iedereen te vriend te houden. Maar niet elke persoon is even goed voor jou en jij bent het waard om die mensen in jouw leven toe te laten die wel goed voor jou zijn.
Plus, hoe beter jij jezelf behandelt. Hoe meer positiviteit en liefde jij uitstraalt. Hoe meer je dat ook aan gaat trekken in anderen. Door meer van jezelf te houden, trek jij mensen aan die beter voor jou zijn. Terwijl je meer van jezelf gaat houden door de mensen die je slecht laten voelen niet meer in jouw leven toe te laten.
Vergeef jezelf
We hebben allemaal dingen in ons verleden gedaan, waar we nu minder blij mee zijn. Of juist spijt van dingen, waarvan achteraf denken dat we het toch hadden moeten doen. Waar we misschien zelfs spijt van hebben en die we onszelf kwalijk nemen. Hoe had je dat nou kunnen doen?
Maar alles wat je in je leven hebt gedaan. Of het nou gister was of 20 jaar geleden. Het is altijd iets wat jij hebt gedaan omdat dat op dat moment de beste keuze leek. Je wist op dat moment niet beter.
Wat ik ook wel om me heen zie, is dat ons iets in het verleden iets is overkomen, wat we onszelf nu nog kwalijk nemen. Alsof je het over jezelf hebt afgeroepen dat je werd gepest. Of dat het je eigen schuld is al je te maken hebt gehad met lichamelijk of seksueel geweld.
Jij hebt dit niet veroorzaakt.
Jij hebt niks misdaan.
Dit is niet jouw schuld.
Jij bent niet je verleden. Vergeef jezelf voor alles wat er is gebeurd. Of het nou keuze die je zelf hebt gemaakt (je wist op dat moment niet beter) of een pijnlijke ervaring die jou is overkomen.
Jezelf vergeven en weten dat je altijd je best hebt gedaan, zorgt ervoor dat jij meer om jezelf gaat geven.
Cijfer jezelf niet weg
Jezelf wegcijferen betekent de ander voorrang geven boven jou. Misschien omdat je bewust of onbewust denkt dat die ander meer waard is dan jij. Maar het kan ook zijn omdat je de lieve vrede probeert te bewaren en conflicten uit de weg probeert te gaan.
Doordat je dit doet hou je voor jezelf alleen wel de overtuiging in stand dat jij inderdaad minder waard bent dan die ander. Dat jij kleiner bent dan hem of haar. Dat hij of zij meer recht heeft om aan zijn of haar behoeftes te voldoen.
Niks is minder waar. Jij bent net zoveel waard. En jij hebt net zoveel recht om te luisteren naar wat jij wil. Neem je ruimte in. Stop met altijd de ander zijn of haar zin geven. Hou jezelf niet meer klein, maar sta voor wie jij bent en wat jij kunt. Hoe meer je dat doet, hoe meer je gaat voelen dat je ertoe doet.
Heb geduld met jezelf
Rome is niet in één dag gebouwd. 100% van jezelf houden gaat je ook niet van de ene op de andere dag lukken. Sowieso is het beter om de focus op 100% los te laten.
Ten eerste omdat zelfliefde geen alles of niks is of iets wat je ooit volledig beheerst. Zelfliefde is iets wat steeds verder groeit, steeds sterker wordt.
Ten tweede omdat je mag genieten van dat gevoel dat het steeds sterker wordt. Dat je steeds meer van jezelf gaat houden. Niet iets waar je pas van mag genieten als je het volledig beheerst. Pak nu als startmoment en kijk over een paar maanden of een jaar terug en vier hoe je bent gegroeid!
Sowieso zal je weg naar zelfliefde nooit een rechte weg zijn. Geen mooie stijgende lijn omhoog. Net als iedereen (net als ik) ga je struikelblokken tegenkomen. Van die dagen dat je weer even diep zit. Dat je je niet voor kunt stellen wat er goed aan jezelf is. Waar je jezelf wel achter het behang kunt plakken. Geloof me, ik heb die ook nog steeds. Alleen wel stukken minder dan vroeger en ik kom er steeds sneller weer doorheen. Doordat ik in de basis wel van mezelf hou, wat er ook gebeurt.
Die dagen dat je jezelf even niet wil zien, betekent niet dat al je werk aan jouw zelfliefde voor niks is geweest. Het is twee (en waarschijnlijk veel meer) stappen vooruit en één stapje achteruit. Je bent even gestruikeld, niet eens teruggevallen. Wat je dan weer mag doen is opstaan, jezelf afkloppen en weer verder gaan.
Dit hoort erbij.
Bewaak je grenzen
Een grens is die scheidslijn tussen dat wat jij nog wel prettig vindt en dat wat jij onprettig vindt. Dat kan zijn in hoe iemand met jou omgaat, maar het kan ook bij jezelf liggen. Denk maar eens aan hoe makkelijk het is om ergens ja op te zeggen, terwijl je eigenlijk niet wil.
We doen dit vaak omdat we de ander geen pijn willen doen. We willen niet dat iemand teleurgesteld in ons is. Het liefst hou je iedereen te vriend en wil je dat iedereen het naar zijn zin heeft. Als je daarbij over je eigen grenzen gaat, heb je het alleen zelf niet meer naar je zin.
Het kan zelfs zijn dat dit zo’n gewoonte is geworden dat je niet eens meer weet wat je grenzen zijn. Ga daarom eerst goed voelen wat jij wel en niet wil. Waar jij je wel en niet prettig bij voelt.
Je hebt weer eens Ja gezegd, maar het voelt niet goed.
Waarom niet?
Iemand heeft iets gedaan of gezegd en je merkt dat je daar een beetje kwaad over wordt.
Hoe komt dat? Wat maakt je boos?
Ga daarna aangeven wat jouw grenzen zijn. Op een vriendelijke manier. Hoe vaker je dit doet, hoe beter mensen leren kennen hoe ze met jou om mogen gaan. En jij gaat je krachtiger voelen. Met meer controle over jouw eigen leven.
Kies voor jezelf
Wie is de belangrijkste persoon in jouw leven?
Natuurlijk snap ik het als je nu niet meteen aan jezelf denkt. We hebben altijd geleerd om andere mensen boven onszelf te zetten. Om hen belangrijker te vinden dan jezelf.
Maar jij bent de hoofdpersoon in jouw eigen leven. Jij bent de enige die van het begin tot einde bij jezelf gaat zijn. Alle andere mensen, je ouders, je broers en/of zussen, je vrienden, je partner… ze zijn er maar een deel van jouw leven. Niet dat dat ze onbelangrijk maakt. Integendeel.
Alleen ben jij wel de belangrijkste persoon in jouw leven. Daarom mag jij bepalen hoe jij jouw leven leeft en wat je wel en niet toelaat. Mag jij bepalen wie jij wil zijn. En hoe meer je dat durft te doen. Hoe dichter jij bij jezelf komt en blijft. Hoe blijer jij met jezelf gaat zijn. En ga je zoveel meer van jezelf houden.
Ja, dat klinkt egoïstisch. Dat snap ik. Want dat is wat we hebben geleerd.
Daarom, nu we aan het einde zijn van alle manieren waarmee jij jouw zelfliefde kunt en gaat vergroten, nog even een stukje over zelfliefde en egoïsme.
Zelfliefde is niet egoïstisch
In je leven heb je geleerd dat je vooral moet luisteren naar wat anderen willen. Naar wat anderen nodig hebben. En pas dan, dan mag je luisteren naar jezelf.
Hierdoor pas je je altijd aan. Probeer je altijd aan alle verwachtingen te voldoen. Wat onmogelijk is, want er zitten ook hele tegenstrijdige verwachtingen tussen. Toch probeer je overal aan te voldoen, in de hoop erkent te worden en liefde te krijgen. Daardoor raak je jezelf alleen steeds meer kwijt en word je ontevreden met jezelf. Hou je niet van jezelf.
Juist door vaker aan jezelf te denken en voor jezelf te gaan kiezen, word je de persoon die jij echt bent. Je ware zelf. En hoe meer je dat wordt, hoe beter jij in je vel gaat zitten. Hoe vrolijker, optimistischer, positiever en gelukkiger jij gaat worden. En stel je eens voor wat voor impact dat niet alleen heeft op jou, maar ook op de mensen om je heen!
We mogen allemaal egoïstischer worden
Het klinkt heel raar, contra-intuïtief, maar we mogen dit allemaal meer gaan doen. Meer aan onszelf denken en voor onszelf kiezen. Op die manier worden we namelijk allemaal vrolijkere, positievere, gelukkigere mensen. Hoe meer we allemaal die liefde bij onszelf gaan vinden, hoe minder we die van elkaar nodig hebben. Pas dan kunnen we oprecht van elkaar houden. Zonder verwachtingen. Zonder eisen.
Dat we nu zoveel van elkaar verwachten en we kwaad worden of teleurgesteld zijn als iemand daar niet aan kan voldoen, komt doordat we niet genoeg van onszelf houden. Het lukt ons niet om alles wat we nodig hebben, bij onszelf te vinden.
Stel je eens voor hoe anders deze wereld zou zijn, als we vanuit die andere energie zouden leven? Een wereld waar we allemaal positiever en gelukkiger zijn. Zonder dat we eisen aan een ander stellen? Ik weet wel in welke wereld ik wil wonen!
Dat is waarom we allemaal egoïstischer mogen worden. Niet alleen omdat dat goed is voor jezelf, maar ook omdat het goed is voor elkaar.
Voor jezelf kiezen betekent niet dat je alleen aan jezelf denkt
Dit is waar het misverstand zit. Egoïsme betekent iets als gericht op zelf. En dat heeft voor ons een negatieve bijsmaak.
Maar egoïsme betekent hier niet dat je alleen aan jezelf denkt.
Het betekent dat je OOK aan jezelf denkt.
Het betekent niet dat je jezelf meer waard vindt.
Het betekent dat je jezelf evenveel waard vindt.
We zijn bang dat als we meer aan onszelf gaan denken, dat we er dan niet meer voor iemand anders gaan zijn. Dat we altijd in het nadeel van iemand anders gaan kiezen.
Dat is niet waar. In het diepst van ons hart willen we nog steeds verbinding. Nog steeds connectie. En die vinden we door oprechte liefde te geven. Hoe meer jij van jezelf houdt, hoe meer van deze oprechte liefde je kunt geven.
Ik ben er echt van overtuigt dat we er juist meer voor elkaar gaan zijn, als we onze eigen liefde en waarde weer gaan voelen en zien.
Zelfliefde affirmaties
Jouw zelfliefde vergroten is iets waar je elke dag weer aan mag werken. Zodat de liefde voor jezelf sterker en sterker wordt. Dit doe je door aandacht te besteden aan de manieren om jouw zelfliefde te vergroten die ik net met je deelde. Maar het helpt ook om aan jezelf te bevestigen, te affirmeren, dat jij van jezelf houdt.
Dit doe je door dit letterlijk elke dag (geen probleem als je een keer een dagje mist natuurlijk) tegen jezelf te zeggen. Bijvoorbeeld hardop terwijl je jezelf in de spiegel aankijkt. Kies één of meerdere van onderstaande zelfliefde affirmaties en zeg deze tegen jezelf:
- Ik ben goed zoals ik ben
- Ik ben het waard om mezelf te zijn
- Ik doe ertoe
- Ik accepteer mezelf in alles wat ik ben
- Ik ben het waard om mijn eigen pad te volgen
- Ik ben waardevol
- Ik vergeef mezelf voor alles wat ik anders had willen doen
- Ik vergeef mezelf voor de fouten die ik, voor mijn gevoel, heb gemaakt
- Ik zorg goed voor mezelf, uit liefde voor mezelf
- Ik verdien het om mezelf op de eerste plaats te zetten
- Ik ben het waard om voor mezelf te kiezen
- Ik ben trots op alles wat ik kan en heb bereikt
- Ik hoef niet perfect te zijn. Ik ben al perfect zoals ik ben
- Ik ben het waard om keuzes te maken die goed zijn voor mij
- Ik verdien het om liefde te ontvangen en te geven
Kies hieruit de affirmatie die iets met je doet. Of de affirmaties die iets met jou doen. Waar je voelt dat er een kern van waarheid in zit. Dat is of zijn de affirmaties die met jou resoneren en jouw zelfliefde helpen versterken.
Tot slot
Zelfliefde betekent dat jij jezelf accepteert zoals je bent. Dat je jezelf niet afkeurt op die eigenschappen waarvan jij hebt geleerd dat die niet goed genoeg zijn. En dat jij jezelf waardeert.
Houden van jezelf gaat ervoor zorgen dat jij jezelf beter voelt. Je laat jouw leven niet meer leiden door de verwachtingen en meningen van anderen. Jij kunt jezelf de liefde, de erkenning en het geluk geven wat jij in jouw leven nodig hebt. Zelfliefde is daarom ontzettend belangrijk voor onze mentale gezondheid.
Het ontwikkelen van zelfliefde heeft geen einddoel. Het is niet dat jij pas van jezelf kunt houden als volledig van jezelf houdt. Wanneer je alles aan jezelf geweldig vindt. Dat laatste zul je ook nooit volledig bereiken.
Jij bent te allen tijde, hoever je ook bent in het proces van zelfacceptatie, die liefde voor jezelf waard.
Zelfliefde heb je al, hoe klein dat nu ook mag lijken. En die zelfliefde die kun jij vergroten. Om er mee te beginnen door aandacht te geven aan dat ene dingetje wat je wel aan jezelf waardeert. Wees daar trots op.
En pik dan één of meer van de manieren die ik hiervoor heb besproken eruit. De manier of manieren die goed voelen voor jou. Ga daarmee aan de slag en laat zo elke dag opnieuw jouw zelfliefde toenemen.
Gun jezelf daarin de tijd.
Geniet van het proces.
Je bent het waard.
En al helemaal goed zoals je bent.
Luister ook hier: