Allemaal lopen we onszelf weleens voorbij.
Zitten we in een periode waar er zoveel op je afkomt dat je nergens genoeg tijd voor hebt.Â
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je te maken hebt met een drukke periode op je werk, waar de ene na de andere deadline op je afkomt. Maar het kan ook zijn dat er thuis, in je familie of in je vriendenkring veel speelt.
Kans is dan dat je ergens in die drukte jezelf niet meer op je todo-lijstje zet. Terwijl het, wil je alles kunnen blijven doen, juist ontzettend belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen.
Heb jij het gevoel dat je zelf niet meer lijstje staat of dat dit weleens gebeurt?
Dan is dit artikel voor jou. Want hier ga ik 10 manieren met jou delen om beter voor jezelf te zorgen.
In dit artikel:
1) Luister naar jezelf: Wat heb jij nodig?
In onze kindertijd leren we vaak dat het heel belangrijk is om te luisteren naar de behoeftes van anderen. Daar is ook niks mis mee. Zolang het maar niet ten koste gaat van jezelf.
Dus stel jezelf eens oprecht de vraag:
Wat heb ik nodig?
Waar heb ik behoefte aan?
Luister naar het antwoord wat je van jezelf terugkrijgt en geef jezelf wat jij nodig hebt. Ook als dat voor jou betekent dat je op dit moment tegen iets of iemand anders ‘nee’ moet zeggen. Dit maakt je geen slechter mens.
2) Plan me-time
Niet alleen voor de introverten onder ons, maar voor ons allemaal. Want hoewel je als extravert graag onder de mensen bent, het betekent niet dat je het ook niet heel fijn kunt vinden om af en toe even met me, myself and I te zijn.
Plan die momenten in. En dan bedoel ik zelfs letterlijk. Zeker als je het moeilijk vindt om jezelf die tijd voor jezelf te geven. Pak je agenda erbij en blokkeer een paar uur waar je niks voor anderen plant.
Mogelijk heb je nu al meteen een idee wat je zou je doen als je echt even tijd voor jezelf had.
Dan zou je eindelijk…
…dat boek gaan lezen
…lekker in bad gaan liggen
…met die (nieuwe) hobby aan de slag gaan
…lekker gaan sporten
…die film of serie gaan kijken
…genieten van een heerlijke kop koffie, thee, warme chocolademelk terwijl je weg zit te dromen
…knuffelen met de hond of kat
Alles mag in deze me-time. Ook als dat betekent dat je juist wel met die vriend of vriendin af wilt spreken of even lekker wilt gaan winkelen in de stad. Het gaat er om dat je ervoor kiest om iets te doen wat jij wilt doen. Iets waar jij van oplaadt. En waar je even niet productief of sociaal verantwoord bezig bent.
Dit is tijd voor jou om te doen wat jij wilt doen. Waar jij even tot rust mag komen.
3) Eet, beweeg, slaap
Eén van de eerste dingen die er vaak bij inschiet wanneer we het druk hebben en alles op ons af lijkt te komen, is goed zorgen voor ons lichaam. We bestellen wel iets te eten, want dat kost minder tijd. Ook heb je geen tijd voor die wandeling of dat uurtje sporten. En slapen? Dat kan pas wanneer je taak x, y of z hebt afgerond.
Maar juist wanneer je veel van jezelf vraagt, wil je ook goed voor jou lichaam zorgen. Uiteindelijk betaalt zich dat dubbel en dwars terug. Dit zou juist het laatste moeten zijn waar je op bezuinigd.
Volg niet iedere wijze boodschap over wat je zou moeten eten, hoeveel en hoe je zou moeten bewegen en hoeveel uur je zou moeten slapen. Natuurlijk is groente en fruit gezond voor je. Is het belangrijk om te bewegen. En heb je een bepaald aantal uur slaap per nacht nodig om uitgerust op te kunnen staan. Maar wat dat is voor jou, is uniek voor jou. Vertrouw hierin op jouw lichaam.
4) Ga naar buiten
Ja, het moment van schrijven, de winter, is niet de periode waarop we het allerliefst naar buiten gaan. Tenminste, voor de meeste van ons niet (ik niet!).
Het is koud.
Nat.
Winderig.
Kaal.
Maar misschien lees je dit stuk wel op een heel ander moment van het jaar en schijnt de zon nu heerlijk, is het comfortabel warm en is de wereld groen.
Naar buiten gaan is een ontzettend goede vorm van zelfzorg. De buitenlucht is goed voor je en zeker het wandelen in een natuurlijke, groene omgeving is kalmerend en rustgevend voor je brein. In Japan hebben ze daar zelfs een eigen disciplinie voor: Shinrin-yoku – bosbaden.
Okee, misschien is het nu niet echt groen buiten, toch is het goed om even naar buiten te gaan. Op die manier kom je even los van alles waar je nu mee bezig bent. Je bent letterlijk even op een hele andere plek. Lichamelijk en mentaal.
En het mooie van even loskomen van alles wat je bezighoudt?
Je komt juist tot nieuwe ideeën, oplossingen en inzichten!
5) Stel grenzen
Oew, deze komt in gevaarlijk vaarwater.
Zeker wanneer je hebt geleerd altijd voor anderen klaar te staan en te luisteren naar de behoeftes van anderen. Wie ben jij dan om daar ‘nee’ op te zeggen? Om daarin een grens aan te geven?
Wat je ook hebt leren geloven: jij hebt alle recht om zelf aan te geven wat en wie jij wel en niet in jouw leven toelaat. Dat gaat om hoe mensen tegen jou doen, wat ze tegen of over jou zeggen, wat ze van jou verwachten, hoeveel tijd je met ze door moet brengen, et cetera.
Wanneer iemand een grens van jou overschrijdt mag jij, zo vriendelijk of niet-vriendelijk als jij wilt, aangeven dat je dat niet op prijs stelt. Stel jouw grenzen om jezelf en jouw energie te beschermen.
6) Bepaal wie jij toelaat in jouw leven
Ken je dat gevoel van (valse) loyaliteit?
Je kent iemand al zo lang. Of misschien heb je zelfs het gevoel dat je al lang blij moet zijn dat iemand jou in zijn of haar leven toelaat. En jij zou ontzettend onaardig zijn wanneer jij aangeeft dat je iemand liever niet in jouw leven hebt.
Natuurlijk zeg ik hiermee niet dat je iedereen buiten moet sluiten, maar het is uiteindelijk wel aan jou wie jij toelaat in jouw leven. Dat zijn de mensen bij wie jij je goed voelt, waar je blij van wordt om ze te zien en te spreken en die jou energie geven.
7) Unplug
Het lijkt erop alsof we elke moment dat we wakker zijn wel aan een apparaat gekoppeld zijn. Bijvoorbeeld je mobiel waar je elke nieuwssite en elk social-mediakanaal kunt bereiken. Maar ook je (werk)pc of laptop en de TV brengen we vaak veel tijd mee door.
Continu een telefoon in je handen, achter je laptop of voor de TV zitten kost je meer energie dan je doorhebt. Er komen zoveel prikkels jouw kant op en het is alsof je continu aan moet staan.
Dus unplug eens een keer helemaal.
Geef jezelf een periode waar je even helemaal niet bezig bent met wat er op de socials en in het nieuws gebeurt.
Ga die wandeling maken zonder je telefoon mee te nemen.
Pak een (het liefst fysiek) boek en plof even lekker op de bank.
Of ga lekker knuffelen met je hond, kat of partner.
Merk eens op hoeveel rust het geeft om even offline te zijn.
8) Sta open voor je emoties
Voelen kan heel moeilijk zijn. Zeker als het even niet zo goed uitkomt en je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Al je emoties wegstoppen lijkt dan de beste stap die je kunt zetten.
Maar ondertussen willen jouw emoties je ook informatie geven over hoe het met jou gaat en wat jij nodig hebt.
Verdriet geeft aan wat of wie we missen in ons leven.
Angst vertelt je wat je spannend vindt en waar je voorzichtig mag zijn.
En boosheid laat jou zien waar jij het niet mee eens bent.
Door ze weg te stoppen ontneem je jezelf de kans om iets met die informatie te doen. Bovendien kost het ontzettend veel energie om je emoties weg te drukken. Het is alsof ze als een bal onder water gaan zitten drukken om vroeg of laat toch naar buiten te komen.
9) Heb compassie voor jezelf
Mild zijn voor een ander voelt voor velen van ons als heel natuurlijk.
We hebben immers geleerd om er vooral voor anderen te zijn. Met ze mee te leven wanneer het even niet zo goed gaat als dat ze graag zouden willen. Op dat moment staan we klaar met een een helpend woord en een helpende hand.
Maar dat ook voor jezelf doen, is toch vaak een stuk moeilijker.
Je hebt namelijk geleerd om hard tegen jezelf te zijn.
Niet zo zeuren.
Even doorbijten.
En die zelfkritiek… want je had het heel anders en veel beter moeten doen!
Kies ervoor om naar jezelf te kijken, zoals je ook naar de mensen om je heen kijkt:
…als iemand die ook wel eens fouten maakt.
…iemand die ook te maken heeft met ups en downs.
…iemand die ook niet altijd de energie heeft om alles goed te doen.
Net als ieder ander ben jij ook een mens.
10) Verzorg je lichaam
Bij zelfzorg denken we vaak als eerste aan goed voor je uitwendige lichaam zorgen.
Lekker ontspannen in bad.
Je lichaam inzepen met die lekkere zeep of douchegel.
En je daarna heerlijk insmeren met die fijne lotion.
Zelfzorg is veel breder dan alleen af en toe je bad induiken of die lange douche nemen, maar dat betekent niet dat dit niet één van de manieren is om beter voor jezelf te zorgen.
Door jezelf deze tijd te geven, zorg je ervoor dat je even alles kunt laten en kunt ontspannen.
En door jezelf liefdevol aan te raken, laat je jezelf onbewust voelen dat je er mag zijn. Dat je het waard bent om deze aandacht aan jezelf te geven. Deze aanraking zorgt er ook voor dat je lichaam oxytocine aanmaakt. Een hormoon wat een positief effect heeft op je cortisol en er daardoor voor zorgt dat je je minder gestrest voelt.
Raak jezelf dus bewust aan. Streel je huid liefdevol wanneer je jezelf inzeept of jezelf insmeert met die heerlijke lotion. Geef jezelf de tijd om bij jezelf te ontspannen en je gewenst te voelen door jezelf.
Goed voor jezelf zorgen doe je niet alleen voor jezelf
Vaak is er een stemmetje aanwezig wat ons ervan probeert te weerhouden om beter voor onszelf te zorgen. En dat stemmetje zegt:
Het is egoïstisch als je nu voor jezelf kiest
Dit komt doordat we opgegroeid zijn met de gedachte dat het of-of is:
Of je zorgt of kiest voor jezelf.
Of je bent er voor de ander.
Maar wat nou als ik jou vertel dat goed voor jezelf zorgen niet of-of maar en-en is?
En je zorgt en kiest voor jezelf.
En daardoor kun je er juist ook voor een ander zijn.
Uit een lege emmer kun je immers geen water schenken.
En een lege batterij kan ook nergens energie aan geven.
Wanneer jij minder goed voor jezelf zorgt, dan zorg je ervoor dat jouw emmer niet optimaal gevuld is. Of jouw batterij als je die vergelijking mooier vindt.
Je wilt juist dat jouw emmer en jouw batterij goed gevuld zijn.
Zodat jij jezelf zo energiek voelt, dat je energie over hebt om aan anderen te kunnen geven.
En dat, dat begint bij jezelf. Met zorgen voor jezelf.
Natuurlijk is het eng om een keer ‘nee’ tegen iemand te zeggen, zodat je ‘ja’ kunt zeggen tegen jezelf. Maar door ‘ja’ te zeggen tegen jezelf, kun je nog veel vaker en oprechter ‘ja’ zeggen tegen de ander.
Luister ook hier: