je pesters vergeven - dit is waarom

Je pesters vergeven – Dit is waarom

Ik snap het.
Die eerste reactie: 

Wat!? Waarom zou ik dat doen?
Zij hebben mij dit aangedaan!

I know.
I’ve been there.

Ik heb ook heel lang mijn pesters van alles toegewenst. Nou ja, verwenst eigenlijk. Dat ze vooral maar net zo veel moesten lijden als ik. Laat ze maar voelen hoeveel pijn ze mij hebben gedaan. Dat verdienen ze.

Maar beetje bij beetje kwam ik erachter dat ik mezelf daar meer mee had dan hen. Mij bleef het bezighouden. Terwijl zij misschien zelf wel nooit meer aan mij dachten.

Door mijn pesters te vergeven kon ik mijn verleden met pesten meer en meer loslaten. Hield het mij niet meer in zijn macht. En dat, dat wens ik ook voor jou.
Daarom dit artikel over waarom je jouw pesters wilt vergeven.

Vergeven doe je niet voor hen, maar voor jezelf

Vergeven zien we meestal als een zwakte. Die ander heeft jou iets aangedaan en jij vergeeft het ze. Alsof je nog een keer over je heen laat lopen.

Het tegendeel is waar.
Vergeven is allesbehalve zwak.
Het is juist een kracht.
Want wat je daarmee zegt is: “Ik laat jou niet langer invloed hebben op mij.”

Door te vergeven laat je los wat zij je hebben aangedaan. Laat je dit je niet langer achtervolgen. Je bent dan niet langer het slachtoffer in deze situatie. Het slachtoffer van je pestverleden. Het stelt je in staat om weer vooruit te komen.

Zolang je blijft zeggen: “Dit is mij aangedaan. Het heeft zoveel kapotgemaakt.” Zolang blijft het je ook energie kosten.

In plaats daarvan neem jij jouw energie terug.

Ja, jullie hebben/je hebt dit gedaan. Maar ik vergeef het je. En ik vergeef het mezelf dat ik mijzelf dit heb laten overkomen. Vanaf nu is mijn leven weer van mij. Het is niet langer van jullie. Ik gun jullie dit niet langer. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn leven en ik neem die verantwoordelijkheid nu terug.

Je hoeft het met niemand te delen

Dat je vergeeft hoef je niet aan de grote klok te hangen. En je hoeft het al helemaal niet te vertellen aan de persoon of personen die jij vergeeft. Deze boodschap is alleen voor jou.

Ook betekent het niet dat je deze personen weer toe moet laten in jouw leven. Dat ze, omdat jij ze hebt vergeven, opeens weer het recht hebben om deel te zijn van jouw leven. Je hoeft ze niet opeens aardig te vinden. En mensen die jij niet aardig vindt of die zelfs schadelijk voor je zijn, hebben geen plaats in jouw leven.

Juist door ze te vergeven, schep je meer afstand tot ze. Want zolang jij haat blijf koesteren, wrok blijft voelen, zolang zijn ze juist nog wel deel van jouw leven. Door te vergeven geef je ze juist een kleinere rol.

Zij zijn ook slachtoffer

Ik weet dat niet iedereen klaar is voor deze boodschap. En als dat voor jou zo is, dan is daar niks mis mee. Maar dit inzicht heeft mij wel enorm geholpen om te kunnen vergeven en los te laten. Ook niet vanaf dag één natuurlijk. Dus vergeef het jezelf als je dit nog niet wilt of kun zien.

Welk inzicht? Het inzicht dat de pester ook een slachtoffer is in dit verhaal. Net als jij was de pester ook onzeker over zichzelf. Maar in plaats van zichzelf kleiner te maken, leerde hij of zij dat het beter was om zich zo sterk mogelijk voor te doen. Om dominant te zijn. Om zo zijn of haar onzekerheid te maskeren.

Vaak doordat ze in hun omgeving hebben gezien dat je alleen wint als je de sterkste bent. Bijvoorbeeld bij hun ouders die heel kritisch waren. Of broers en zussen waar ze tegen op moesten boksen. Of, wat ook kan, doordat ze in het verleden zelf gepest zijn. Het is een kwestie van Monkey See, Monkey Do.

Daders en slachtoffers

In het geval van pesten spreek ik dan ook liever niet over daders en slachtoffers. Ook al is er zeker wel een veroorzaker in dit verhaal. Maar als we kijken naar de pesters en de gepesten, dan zijn zij beide slachtoffer.

Mij heeft dit inzicht ontzettend geholpen. Door me te gaan verplaatsen in de pester en hoe hun jeugd is geweest, kon ik gaan zien dat zij net als ik hun problemen hadden.

Dit betekent niet dat je medelijden met ze moet hebben. Je hoeft het niet opeens zielig voor ze te vinden. Het gaat erom dat je hiermee beter kunt begrijpen wat er is gebeurd. En herkennen dat het niet om jou ging. Jij was puur het middel wat zij nodig hadden om zichzelf beter te kunnen voelen.

Vergeven om je eigen vrijheid terug te pakken

Doordat je niet in staat bent om de ander of de anderen te vergeven, blijft dit jou gevangenhouden. Juist door te zeggen dat je het vergeeft, kun je wat er is gebeurd loslaten. Kun je zelf weer de verantwoordelijkheid nemen over jouw leven en je vrijheid terugvinden.

Vergeven is wel een proces. Het is niet deze tekst lezen, tegen jezelf zeggen dat je iedereen vergeeft en dan is het klaar. Nee, zelfs ik word op een overwacht moment nog weleens overvallen door de gedachte: “Ja maar jij!”.
Het gaat erom dat je ervoor open gaat staan.

Op die manier kies ik er bewust voor om in stilte liefde naar die persoon in kwestie te sturen. Te zeggen dat ik begrijp dat zij toen ook niet beter wisten. En op die manier groeit ook de liefde voor mezelf. Want ook ik wist op dat moment niet beter.

Hierdoor kon ik beetje bij beetje dit los gaan laten. Steeds verder mijn vrijheid terugpakken. Mijn zelfvertrouwen terugvinden.

En dat, dat kun jij ook.

Luister ook hier:

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence