Tijd voor jezelf nemen.
Je even terugtrekken en doen waar jij zin in hebt.
Of waar jij lekker kunt ontspannen.
Hoe vaak doe je dat?
Of mag je dat pas wanneer je overal ja op hebt gezegd,
voor iedereen klaar hebt gestaan,
en alles op je nooit eindigende todolijst is gedaan?
Wanneer jouw antwoord hierop ja is en dat je nooit of niet zo vaak tijd voor jezelf neemt.
Lees dan hier waarom je dit wel en vaker wilt doen en hoe je dit voor jezelf mogelijk maakt.
In dit artikel:
- Altijd aanwezig moeten zijn versus tijd voor jezelf
- Voor iedereen klaar staan versus tijd voor jezelf
- Productief moeten zijn versus tijd voor jezelf
- Wat betekent tijd voor jezelf maken
- Dit is wat het je kost wanneer je dit niet doet
- Dit levert tijd voor jezelf nemen jou op
- Zo maak je tijd voor jezelf
- Wanneer ga jij tijd voor jezelf nemen?
In dit artikel:
- Altijd aanwezig moeten zijn versus tijd voor jezelf
- Voor iedereen klaar staan versus tijd voor jezelf
- Productief moeten zijn versus tijd voor jezelf
- Wat betekent tijd voor jezelf maken
- Dit is wat het je kost wanneer je dit niet doet
- Dit levert tijd voor jezelf nemen jou op
- Zo maak je tijd voor jezelf
- Wanneer ga jij tijd voor jezelf nemen?
In onze samenleving kan het immens moeilijk voelen en lijken om even tijd voor jezelf te nemen. Een moment waar je even niet bezig hoeft te zijn met de energie en de verwachtingen van anderen en je even af kunt schakelen en tot rust kunt komen.
Want ja, het is wel nodig dat je ‘ja’ zegt op uitnodigingen, klaar staat voor anderen en elk moment van de dag productief bent, toch?
Altijd aanwezig moeten zijn versus tijd voor jezelf
Je hebt geleerd dat je altijd aanwezig moet zijn. Deze overtuiging is er bij veel van ons ingeprent.
Wanneer je nee zegt op een uitnodiging en een keer niet aanwezig bent, ben je bang dat je niet sociaal genoeg bent. Of de FOMO komt op en je bent bang dat je iets gaat missen als je er toch een keer niet bij bent.
En dus zeggen we altijd ja. Misschien zorgen we er zelfs bewust of onbewust voor dat er altijd iets is om ja op te zeggen. Ergens heb je namelijk ook geleerd dat het beter is om een grote vriendengroep te hebben en hoe groter je vriendengroep, hoe meer er ook te doen is natuurlijk. We zeggen ja, ondanks het signaal van ons lichaam dat het tijd is om even tijd voor jezelf te maken en tot rust te komen.
Voor iedereen klaar staan versus tijd voor jezelf
Naast dat je voor je gevoel geen tijd voor jezelf mag maken of nemen, omdat je altijd aanwezig moet zijn, kan het ook zijn dat je geen tijd voor jezelf neemt omdat je altijd voor iedereen klaar wil staan.
En aangezien waarschijnlijk iedereen dit van je weet, ben jij ook de eerste waar ze voor de deur staan, wanneer ze hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld voor praktische zaken zoals helpen bij een verhuizing of op de kinderen passen, maar ook voor de mentale, wanneer iemand het nodig heeft om zijn of haar hart te luchten.
Ondertussen geef jij al jouw tijd, en daarmee ook jouw energie, aan anderen en hou je maar zeer weinig over voor jezelf.
Productief moeten zijn versus tijd voor jezelf
Een laatste waarom het je mogelijk niet lukt om tijd voor jezelf te maken is de gedachte dat je altijd bezig moet zijn. Altijd iets nuttigs moet doen. Het antwoord ‘druk, druk, druk’ op de vraag ‘hoe gaat het met je’ is dan ook eerder normaal dan de uitzondering geworden.
’s Ochtends sta je op. Een vlotte ochtendroutine en op naar je werk.
Daar ben je de hele dag verzonken in je werk. Zo veel mogelijk taken wegvinken.
Om daarna, laat in de middag weer naar huis te gaan, waar nog van alles op je wacht.
Boodschappen.
Koken.
De vaatwasser.
Kids.
Voor je het weet is het weer tijd om je bed in te duiken om morgen de hele routine weer van voren af aan te doorlopen.
Ik weet niet of je dit bij jezelf herkent, maar de kans is groot dat als je ergens al een adempauze zou hebben, dat je jezelf dan meteen afvraagt of er nog iets moet gebeuren.
Wat betekent tijd voor jezelf maken
Tijd voor jezelf betekent dat je een moment pakt waar je even alle verplichtingen loslaat.
Je hoeft nergens naartoe.
Hoeft voor niemand klaar te staan.
En er is niks waar je je nu nuttig voor moet maken.
In plaats daarvan ben je er helemaal voor jezelf. Neem je de tijd om uit te rusten en zie je wel wat je wil doen. Je luistert naar waar jij zin in en behoefte aan hebt.
Hoelang dit moment is, bepaal je helemaal zelf.
In het kortste geval is het een paar minuten, maar liever plan je ook langere momenten in. Momenten van bijvoorbeeld een paar uur, een avond of een dag. Of zelfs meerdere dagen!
Tijd voor jezelf nemen is een uiting van zelfliefde. Je laat jezelf zien dat je het waard bent om ervoor jezelf te zijn en te luisteren naar wat jij wil en nodig hebt.
Dit is wat het je kost wanneer je dit niet doet
Wanneer je geen tijd voor jezelf neemt, dan is de kans groot dat dit jou uiteindelijk al je energie gaat kosten. Je geeft jezelf namelijk geen ruimte om jouw batterij weer op te laden en nee, die paar uur slaap ’s nachts is niet voldoende. Niet als je jezelf gedurende de dag helemaal leeg laat stromen.
In plaats daarvan geef je al jouw energie weg aan anderen of je werk en huishouden. Tenzij jouw werk is waar jouw hart ligt, laadt dit jou waarschijnlijk niet mentaal op. En zeker als we het hebben over het huishouden, ken ik maar heel weinig mensen (geen één?) die daar energie van krijgen.
Het kost je ook niet alleen jouw energie. Grote kans dat het je ook een deel van jouw plezier in het leven kost. Want hoe vaak vragen we ons wel niet af of dit nou alles is? Een duidelijk teken dat je geen plezier haalt uit hoe jouw leven, of in ieder geval een groot deel daarvan, er nu uitziet.
Je bent niet bezig met wat jij zelf wil en behoefte aan hebt. Waar jij naar verlangt. En dat gaat vrijwel altijd ten koste van hoe tevreden we zijn met ons leven.
Dit levert tijd voor jezelf nemen jou op
Door tijd voor jezelf te nemen, geef je jezelf de ruimte om weer op te laden. Je geeft jezelf de kans om te ontspannen en rust te nemen. Om even helemaal in je eigen energie te zijn en te luisteren naar wat jij nodig hebt. Naar waar jij naar verlangt.
Een positieve boost voor jouw gezondheid
Het is daarmee dan ook ontzettend goed voor jouw vitaliteit en gezondheid.
We hebben het misschien niet door (of we willen het niet zien, dat kan ook) maar altijd aanstaan en bezig zijn, kost ons onze gezondheid. We raken uitgeput en ons lichaam heeft niet langer de energie om onze gezondheid op peil te houden. Met als gevolg dat ons immuunsysteem verzwakt of we zelfs te maken krijgen met burn-out.
Tijd voor jezelf zorgt ervoor dat jij jouw lichaam de tijd en energie geeft om op te laden en te herstellen van alle spanning en prikkels die er in het dagelijkse leven op je af komen. Het is een uitstekende manier om beter voor jezelf te zorgen.
Ruimte om te groeien
Niet alleen in het leren van nieuwe dingen en vaardigheden, omdat je jezelf eindelijk de tijd geeft om in die nieuwe interesse te duiken. Maar ook omdat het je de ruimte geeft om met jezelf aan de slag te gaan.
Rust, geen vol hoofd, stelt je in staat om te reflecteren op jouw patronen en overtuigingen. En vanuit de energie die tijd voor jezelf je oplevert, kun je ook echt aan de slag met het veranderen van die patronen en overtuigingen. Dit lukt je niet, wanneer je uitgeput bent.
Je wordt creatiever
Want heb jij ooit met een uitgeput hoofd die briljante oplossing gevonden? Ben je ooit met dat geniale nieuwe idee gekomen, terwijl jouw hoofd overstroomde met alles waar je druk mee was?
En als je nu denkt dat je uberhaupt nog nooit een briljante oplossing hebt gevonden of met een geniaal idee bent gekomen, dan zou dat natuurlijk ook kunnen komen doordat je jezelf daar niet de tijd en ruimte voor geeft.
Die tijd voor jezelf zorgt ervoor dat je de energie en de rust in je hoofd hebt om je gedachten de vrije loop te laten. Het is niet voor niks dat we vaak met de beste ideeën en oplossingen komen, wanneer we onder de douche staan of bezig zijn met de was. We hoeven dan even niet na te denken.
En niet alleen heb je de vrijheid om ideeën en oplossingen te ontdekken.
Je hebt ook de ruimte om ze te verkennen.
Het draagt bij aan jouw geluk
Door tijd voor jezelf te nemen word je een gelukkiger en positiever persoon. Niet omdat je alleen zijn je gelukkig maakt. Als jij behoefte hebt aan mensen om je heen, mag je hier nog steeds voor kiezen. Waar je wel gelukkiger door wordt is dat je in die momenten niet bezig bent met wat anderen van je willen en verwachten.
Je geeft jezelf de vrijheid om te doen wat jij wil en waar jij naar verlangt. En wie wordt daar nou niet gelukkig(er) van?
Tijd voor jezelf nemen is dan ook alles behalve egoïstisch. Uiteindelijk maakt het van jou een gezonder en gelukkiger persoon, die mogelijk zelfs meer voor elkaar krijgt omdat je groeit en creatiever wordt!
Zo maak je tijd voor jezelf
Ben jij er ondertussen ook van overtuigt dat het belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen?
Dit is hoe je dat doet:
1) Neem het serieus en geef het prioriteit
Er zijn altijd dingen die belangrijker lijken dan tijd vrijmaken voor jezelf. Zelf ken ik dat gevoel maar al te goed. En dat maakt die drempel om toch echt tijd voor jezelf vrij te maken dan ook enorm groot. Toch zie je nu hoe belangrijk het is om dit wel te doen.
Neem het daarom ook echt serieus.
Realiseer je dat het niemand iets oplevert wanneer jij altijd uitgeput bent.
Of wanneer je ongelukkig bent, omdat je in jouw leven niet doet wat jij graag wil.
Juist door jezelf die ruimte te geven om op te laden, word je creatiever en gelukkiger.
Kun je juist meer betekenen voor anderen en voor je werk.
Geef het daarom ook prioriteit.
Ook, of misschien zelfs juist, als je todo-lijstje niet leeg is.
2) Plan tijd voor jezelf in
En dan bedoelen we letterlijk.
Pak je (digitale) agenda erbij en blok deze of volgende week minstens een uur voor jezelf.
Wat er ook op je pad komt.
Waar je ook voor uitgenodigd wordt
Of wat er ook moet gebeuren.
Dat komt niet in dit stuk wat jij net voor jezelf hebt vrijgepland.
Waarom je dit letterlijk moet doen?
Omdat we allemaal weten hoe vol agenda’s stromen als je het niet in de gaten houdt.
Door dit letterlijk te doen maak je een afspraak met jezelf. Een afspraak die net zo, of misschien zelfs wel belangrijker is dan die afspraak met iemand anders. Nu ben je ervoor jezelf in plaats van dat je voor iemand anders klaar staat.
Is er toch iets wat echt prioriteit heeft?
Plan meteen een nieuwe afspraak met jezelf in.
En zie dit niet als uitnodiging om de eeuwig door te schuiven 😉
3) Pak kleine momentjes voor jezelf
Oké, misschien lukt het niet altijd om een volledig uur of langer voor jezelf te nemen. Pak dan de kleine momentjes waarop het even wel kan.
Een kleine adempauze van een paar minuten op het toilet bijvoorbeeld.
Dat kwartiertje nadat je thuiskomt van je werk.
Of in de lunchpauze even in je eentje naar buiten, in plaats van met je collega’s lunchen in de kantine.
Er zijn altijd micromomentjes die je even voor jezelf kunt nemen.
4) Ga iets doen waar jij van oplaadt
Dit lukt je misschien niet altijd als je een micromomentje voor jezelf neemt, maar wanneer je een uur of langer hebt, mag jij alles doen wat jij wil doen. Dit is jouw tijd en jij bent niemand verantwoording schuldig.
Dus check bij jezelf in:
- Waar heb jij nu behoefte aan?
- Waar heb je zin in?
- Wat is iets wat je al een tijd wil doen, maar waar je jezelf de ruimte niet voor geeft?
Rust uit (er is niks mis met een middagdutje!).
Ga lezen.
Wordt creatief.
Ga lekker naar buiten.
Waar jij ook maar zin in hebt.
Het gaat je helpen om jouw batterij weer op te laden en die nieuwe spark for life te vinden.
Wanneer ga jij tijd voor jezelf nemen?
Zoals je ziet kost altijd aanstaan en aanwezig zijn, al jouw energie aan anderen geven en continu druk, druk, druk zijn je meer dan je had gedacht. Je dacht misschien dat je jezelf of anderen hier een plezier mee deed, maar uiteindelijk levert het zowel jou, als die ander, meer op wanneer je ook tijd voor jezelf neemt.
Het zorgt ervoor dat jij jouw batterij weer oplaadt en het komt jouw vitaliteit ten goede. Je krijgt hiermee de ruimte om te groeien en creatiever te worden, wat je in zowel je leven als jouw werk gaat helpen. En doordat je tijd krijgt om te doen waar jij gelukkig van wordt, ga je je tevredener voelen over jouw leven.
Wie wil nou niet een gezonde, positieve persoon in haar of zijn leven?
Door meer tijd voor jezelf te nemen (meer, want waarschijnlijk doe je het nu nog niet genoeg) kun jij die persoon worden.
Dus, pak die agenda er meteen bij en plan dat uur, die ochtend, middag, avond of dag (of zelfs meerdere dagen) voor jezelf in! Tijd voor jezelf om te doen waar jij behoefte aan hebt en naar verlangt.