Accepteer jij jezelf? Of vind je dit nog moeilijk en merk je dat je toch regelmatig kritiek op jezelf hebt? Dat je jezelf afkeurt omdat je gelooft dat je anders zou moeten zijn of dat er dingen zijn die je aan jezelf zou moeten verbeteren?
Het is heel begrijpelijk dat het je nu nog niet lukt om jezelf te accepteren zoals je bent. Ik wil je in dit artikel laten zien hoe dit komt. Maar nog belangrijker, ik wil je laten zien waar jij jezelf juist wel wilt en mag accepteren. Precies zoals je bent.
- Jezelf accepteren voor een gelukkiger leven
- Je bent niet raar wanneer je het moeilijk vindt jezelf te accepteren
- Gebrek aan zelfacceptatie zit in onze hele samenleving
- Wat betekent jezelf accepteren zoals je bent?
- Jezelf als goed genoeg gaan zien
- Jezelf accepteren: Jouw persoonlijkheid
- Jezelf accepteren: Jouw lichaam
- Jezelf accepteren: Jouw emoties
- Jezelf accepteren: Jouw vaardigheden & talenten
- Jezelf accepteren: Jouw verleden
- Accepteer jezelf zoals je je beste vriendin accepteert
In dit artikel:
- Jezelf accepteren voor een gelukkiger leven
- Je bent niet raar wanneer je het moeilijk vindt jezelf te accepteren
- Gebrek aan zelfacceptatie zit in onze hele samenleving
- Wat betekent jezelf accepteren zoals je bent?
- Jezelf als goed genoeg gaan zien
- Jezelf accepteren: Jouw persoonlijkheid
- Jezelf accepteren: Jouw lichaam
- Jezelf accepteren: Jouw emoties
- Jezelf accepteren: Jouw vaardigheden & talenten
- Jezelf accepteren: Jouw verleden
- Accepteer jezelf zoals je je beste vriendin accepteert
Jezelf accepteren voor een gelukkiger leven
Wanneer je jezelf afkeurt, en dat is wat je doet wanneer je jezelf niet accepteert zoals je bent, is het onmogelijk om echt gelukkig te zijn. Hoe kun je immers gelukkig zijn met je leven als je niet gelukkig bent met jezelf?
Jezelf accepteren zoals je bent, zorgt ervoor dat je tevreden bent met wie jij bent. Het maakt dat je je zelfverzekerder voelt en meer zelfvertrouwen hebt. Je zelfwaardering en eigenwaarde stijgen en je bent niet langer zoveel bezig met wat andere mensen van je zouden kunnen vinden. Jij bent tevreden met wie jij bent en het wat een ander van je vindt is niet langer belangrijk. Je gaat meer zelfliefde ervaren.
Stel je eens voor hoeveel vrijer jij in jouw leven zou staan, wanneer jij jezelf accepteert. Hoe je dan veel meer jezelf gaat durven zijn, in plaats van dat je krampachtig vasthoudt aan wie je denkt dat je moet zijn.
Klinkt geweldig toch?
Je bent niet raar wanneer je het moeilijk vindt jezelf te accepteren
Hoe geweldig dit ook klinkt en hoe graag we dit ook allemaal willen, toch durf ik er persoonlijk op te gokken dat jouw antwoord ‘nee’ is als ik je nu zou vragen: “Accepteer jij jezelf?”
Dat zeg ik niet omdat ik jou persoonlijk ken en dit van jou weet. Ook kan ik niet in een kristallen bol kijken en zien dat dit jouw antwoord is.
De reden dat ik deze gok durf te wagen is dat er bijna niemand is die deze vraag met een oprechte ‘ja’ kan beantwoorden. En de mensen die dit wel kunnen, zijn vaak mensen die diep door het stof zijn gegaan en dit na jaren van zelfafkeuring hebben ontdekt.
Zat ik ernaast en was jouw antwoord toch ‘Ja, ik accepteer mezelf volledig’?
Geweldig!
Of was jouw antwoord inderdaad ‘Nee, ik accepteer mezelf niet. Niet volledig in ieder geval’?
Realiseer je dan dit: Je bent niet alleen. Het is helemaal niet raar dat je dit moeilijk vindt. Jij bent bij lange na niet de enige die hier op dit moment mee worstelt.
Maar hoe kan dat dan?
Hoe komt het toch dat jezelf accepteren voor bijna iedereen onmogelijk lijkt?
Gebrek aan zelfacceptatie zit in onze hele samenleving
Het zit in je opvoeding.
In hoe we als mensen in het dagelijkse leven met elkaar omgaan.
In alles wat je ziet in de media en op de socials.
Overal.
Je hebt het echt bijna letterlijk met de paplepel ingegoten gekregen:
“Je bent niet goed zoals je bent.”
Echt, jouw ouders wilden het beste voor je. Daar twijfel ik geen moment aan. Maar terwijl ze van jou de beste persoon probeerden te maken die je kon worden, deden ze dat vanuit hun eigen overtuigingen over wat goed en minder goed is in een mens. En dit deden zij weer, omdat ook zij dit met de paplepel ingegoten hebben gekregen door hun ouders.
Niet alleen jouw ouders zijn hiervoor verantwoordelijk.
- Je kreeg dit mee op school, waar je leerde dat je altijd zo hoog mogelijk moest scoren.
- Van je leeftijdsgenootjes die je misschien wel bewonderden of op zijn minst accepteerden als je in hun ogen voldeed. Maar ook een grote kans dat je werd afgewezen, omdat je in hun ogen niet goed genoeg was.
- In de media en op de socials, waar je gebombardeerd wordt met perfecte levens. Met schitterende, slanke, gespierde mensen die allemaal super ambitieus en succesvol zijn.
Genoeg boodschappen die jou hebben laten zien op welke punten jij allemaal niet voldoet aan het ideale plaatje. Je bent jezelf zowel af gaan keuren op die punten die je niet zou mogen zijn als op de punten die je wel zou moeten zijn, maar je voor jouw gevoel niet genoeg bent.
Geen wonder dus dat je het moeilijk vindt om jezelf te accepteren.
Wat betekent jezelf accepteren zoals je bent?
Grote kans dat jij gelooft dat je jezelf pas kunt en mag accepteren als je blij bent met alles aan jezelf. Pas als je de beste versie van jezelf bent of, zoals je hierboven las, de beste versie van wie je denkt dat je moet zijn.
Maar dat is niet wat acceptatie is.
Acceptatie is accepteren wat er op dit moment is.
Precies zoals het nu is.
Voor zelfacceptatie betekent dat alles aan jezelf accepteren zoals het nu is. Met al je plus- en minpunten. Want die hebben we allemaal. Zonder jezelf hardvochtig af te keuren op die punten waar je minder blij mee bent, maar daar juist zelfcompassie voor te hebben.
Betekent dat dan dat je nou eenmaal zo bent? Een argument wat vaak gebruikt wordt door mensen die niet willen of die niet geloven dat ze kunnen veranderen?
Nee, jezelf accepteren zoals je bent, op dit moment, betekent niet dat je niet mag of kunt veranderen en voor altijd zo moet blijven.
Ondertussen kun je werken aan worden wie je echt wilt zijn.
Weer jezelf worden.
En dan wel de persoon die je echt wilt zijn.
Niet de persoon die je denkt dat je moet zijn. 😉
Jezelf als goed genoeg gaan zien
Alle overtuigingen die jij in jezelf hebt opgeslagen over wie je wel en niet zou moeten zijn, zijn niet meer dan verhalen die jij jezelf vertelt.
Als kind hielpen deze verhalen jou om de wereld om je heen beter te begrijpen en jouw plaats in deze wereld te snappen. Ze hebben ervoor gezorgd dat jij conclusies over jezelf hebt getrokken. Conclusies, met andere woorden overtuigingen, die nooit een update hebben gekregen. Je gelooft nu nog steeds wat jou jongere zelf toen is gaan geloven.
Een eerste update die deze verhalen mogen hebben is dat je niet aan ideaalplaatje hoeft te voldoen om liefde waard te zijn.
Wij zijn niet allemaal hetzelfde.
Geen eenheidsworst.
Jij bent hier met jouw unieke eigenschappen en wat die van jou ook mogen zijn, het maakt jou niet meer of minder dan iemand anders.
Een tweede update is dat je alles bent.
Je bent niet alleen maar behulpzaam. Af en toe heb je ook je momenten dat je even absoluut niet behulpzaam wilt zijn. Dat je er echt even geen zin in of energie voor hebt. Ook ben je niet altijd onbehulpzaam. Er zijn echt momenten waarop je wel een ander helpt.
Ja, je bent ontzettend creatief, maar je hebt ook je dagen dat er niks creatiefs uit je vingers komt.
Ook ben je heel vrijgevig met je tijd, energie en/of middelen, maar soms wil je dat even totaal niet.
En dat mag allemaal.
Dat is niet meer dan menselijk.
Dit betekent dat je geen enkel deel van jezelf hoeft te verloochenen of te verstoppen. Je bent al goed genoeg, ook met die eigenschappen waarvan je tot vandaag geloofde dat je die niet mocht hebben of zijn.
Het is tijd om jezelf te accepteren zoals je bent.
Jezelf accepteren: Jouw persoonlijkheid
Allemaal hebben we eigenschappen waar we blij mee zijn en eigenschappen waar we minder blij van worden. Die we graag anders zouden willen zien. Je vindt het bijvoorbeeld niet leuk als je opeens, onverwacht kwaad reageert of wanneer je even geen zin hebt in vragen van anderen. Omdat je gelooft (of tot nu toe geloofde) dat je nooit kwaad mocht zijn en dat je altijd moet willen helpen.
Maar alles wat jij hebt geleerd te moeten zijn, is gebaseerd op de overtuigingen van anderen. Jij mag zijn wie jij wil zijn, met alle eigenschappen en karaktertrekken die daarbij horen. Jij mag jouw persoonlijkheid en jezelf accepteren zoals je bent. Met alle plussen en minnen. Dit maakt je tot wie jij op dit moment bent. Hoe meer je toestaat dat alles van jou er mag zijn, hoe meer jij gaat ontdekken wat wel en wat niet bij jou hoort. En dat maakt jou authentieker.
Jezelf accepteren: Jouw lichaam
Zoals Saskia Koopman van Blij Dieetvrij in onze podcast over lichaamsbeeld al zei:
“Jouw lichaam is er niet om mooi gevonden te worden.”
Een lichaam, dat van jou of dat van mij, is hier niet om aan een schoonheidsideaal te voldoen.
Maar wat zit dat geloof bij bijna iedereen van ons ontzettend diep!
Er zijn zoveel boodschappen over wat mooi is en wat niet.
Over hoeveel vet je op je botten mag hebben of hoe gespierd je moet zijn.
En als we geloven dat dat de waarheid is, is het ontzettend moeilijk om je lichaam te accepteren zoals het is. Want aan dat ideaalbeeld voldoet bijna niemand.
Jouw lichaam is hier om jou dit leven te laten ervaren. Om in dit leven te kunnen doen wat jij wilt doen. Sterker nog, jij bent jouw lichaam waarmee je dit leven ervaart. Eigenlijk ben je meer jouw lichaam dan jouw gedachten, aangezien de bron van jouw gedachten vaak uit de buitenwereld komt.
Wees dankbaar voor wat jouw lichaam voor je doet en accepteer het zoals het is. Dat helpt je om ook jezelf te kunnen accepteren zoals je bent. Keur je lichaam en jezelf niet af om hoe je eruitziet. Zorg er goed voor en hou het zo gezond als je kunt, zodat je het leven ook echt kunt ervaren.
Jezelf accepteren: Jouw emoties
Je mag niet boos / verdrietig / bang / gefrustreerd / geïrriteerd / jaloers / onzeker / … zijn.
Streep door welke emoties jij hebt geleerd dat je niet mag voelen.
Of vul aan met emoties die nog niet in dit lijstje staan.
Er is niks mis met jouw emoties.
Ze zijn niet goed of slecht.
Het zijn jouw begeleiders in dit leven, door jou te laten zien wat jij op elk moment ervaart.
Ze vertellen jou wie jij bent, wat jij belangrijk vindt, wat jouw verlangens en behoeftes zijn en wat jij nu nog spannend vindt. Zonder al jouw emoties kun je jouw leven nooit volledig ervaren.
Keur ze daarom niet af en stop ze niet weg. Elke emotie gaat vanzelf weer weg, tenzij je erop blijft focussen. Merk hem op, voel waar in je lichaam je hem voelt. Maak er contact mee en vraag het wat het je wil vertellen. Accepteer ze allemaal, zodat je ook jezelf kunt accepteren.
Jezelf accepteren: Jouw vaardigheden & talenten
Wat zijn we toch teleurgesteld in onszelf wanneer we iets (nog) niet kunnen. Wanneer we fouten maken. Maar wat het is: het is onmogelijk om overal goed in te zijn. Het is zelfs onmogelijk om overal goed in te zijn waarvan je hebt geleerd dat je daar goed in moet zijn. Omdat we allemaal onze eigen sterke punten hebben.
Waar je goed in bent, wordt onder andere bepaald door waar jij al van jongs af aan mee in aanraking kwam en waar je van genoot om mee bezig te zijn. Ook nu kun je nog steeds ontzettend goed worden in dat wat jouw interesse wekt en waar je uren aan kunt spenderen.
Alles waar je intrinsiek mee bezig wilt zijn.
Niet dat waar je extrinsiek mee bezig moest zijn.
Keur jezelf niet langer af op alles wat je niet kunt, maar wees trots op alles waar je wel in goed in bent. Accepteer dat jij jouw eigen unieke combinatie van vaardigheden en talenten hebt. Laat dit ook jouw zelfvertrouwen sterken.
Jezelf accepteren: Jouw verleden
Maar ik ben toch niet mijn verleden?
Wat heeft dit te maken met mezelf accepteren?
Het zal je misschien verbazen hoeveel invloed jouw verleden toch op jou heeft. Zeker wanneer je graag had gewild dat jouw verleden anders was geweest. Dat bepaalde, misschien zelfs traumatische, ervaringen nooit gebeurd waren. Of dat iets wat je niet had, zoals een sterke emotionele band met je ouders, er wel was geweest.
Dat gevoel van spijt mag er zijn, die wens dat je wilde dat het anders was. En wanneer je traumatische ervaringen hebt meegemaakt, dan zeg ik ook niet: “Accepteer het nou maar gewoon en laat het los”.
Het doet pijn en die pijn er mag zijn.
Maar hoe vervelend ook, je kunt je verleden niet meer veranderen. In dit geval is het wel wat het is. En waar je jezelf in mag accepteren als het gaat om jouw verleden, is dat je jezelf hier niet om hoeft af te wijzen. Wat er ook is gebeurd, wat je ook hebt meegemaakt, het zegt niks over jou en hoe goed jij bent. Jij bent goed zoals je bent.
Accepteer jezelf zoals je je beste vriendin accepteert
Want wees eerlijk, jouw beste vriendin is ook niet perfect. En jouw partner ook niet. En toch accepteer je hen wel. Vind je hen wel goed zoals ze zijn.
Geef dit ook aan jezelf.
Stop met van jezelf te verwachten dat je perfect moet zijn.
Met van jezelf te vinden dat je pas liefde waard bent, wanneer je anders of beter bent.
Met jezelf te vergelijken met dat ideaalplaatje waar niemand aan kan voldoen.
Accepteer jezelf zoals je bent.
Met jouw unieke persoonlijkheid, lichaam, emoties, vaardigheden en verleden.
Luister ook hier: