De Keuze - Leven in vrijheid - Edith Eger

Wow, wat was dit een indrukwekkend boek!
Eén die me nog lang bij gaat blijven. 

De Keuze is het verhaal van Edith Eger zelf. Ze groeide op in een Joodse familie in Hongarije ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Haar familie vlucht niet, ook al vertrekken meer en meer gezinnen. Uiteindelijk worden ze dan ook opgepakt en gedeporteerd. Naar het werkkamp Auschwitz.

Hier worden we meegenomen in hoe ze hier alle ontberingen weet te overleven. Voor haar was dit een keuze. De keuze om niet op te geven, maar om door te gaan. Wat een respect voor deze vrouw, toen nog een meisje. Tijdens het lezen heb ik me meer dan eens afgevraagd of ik de kracht zou hebben gehad om die keuze te maken.

Dit is niet waar het boek stopt. Edith overleeft Auschwitz en de oorlog en neemt ons daarna mee in hoe ze na de oorlog haar leven weer op moet bouwen. Niet alleen haar leven, maar ook haarzelf. De trauma’s die ze in de oorlog heeft opgelopen achtervolgen haar nog lang.

Dit verhaal, aangevuld met haar inzichten als psycholoog, laat zien hoe sterk wij zijn als mens. Hoeveel we kunnen overleven. Niet alleen Edith, maar wij allemaal.
Ze laat zien dat dit geen makkelijk pad is. Een proces wat ook zij met vallen en opstaan doorgaat. Maar dat we, als we durven te vergeven, onze pijn kunnen omarmen en ervoor kiezen om zelf weer de verantwoordelijkheid over ons leven te nemen, kunnen helen en herstellen.

Mogelijk denk je nu: “Maar ik heb sowieso niks om over te klagen. In vergelijking tot Edith heb ik niks meegemaakt. Ik zou deze pijn niet moeten hebben.”
Eerlijk, dat had ik ook. Toen ik aan dit boek begon dacht ik dat alles wat ik meegemaakt heb in het niet zou vallen bij wat zij heeft moeten doorstaan. En tot op zekere hoogte is dat ook zo. Maar er is nog iets anders wat Edith voor mij duidelijk maakte in dit boek:

We hebben allemaal onze eigen pijn om van te helen en het maakt niet uit hoe groot of klein die is. Het mag er zijn. De keuze is aan jou om deze pijn te helen of niet.

De Keuze van Edith Eger is een enorm inspirerend boek. Zeker als je zelf ervaart dat je ook wilt helen van eventuele pijn en trauma in je eigen leven. Dit boek laat zien dat we ertoe in staat zijn om van veel meer te helen dan we denken. Dat we sterk genoeg zijn om ons leven weer zelf in de hand te nemen. Een aanrader voor iedereen, maar zeker voor jou wanneer jij jouw pijn en trauma wilt verwerken.

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence