Brené Brown - De Kracht van Kwetsbaarheid

De Kracht van Kwetsbaarheid (heb de moed om niet perfect te willen zijn) is een boek geschreven door de Amerikaanse psychologe Brené Brown. Jarenlang heeft zij onderzoek gedaan naar de rol van schaamte in ons leven.

In dit boek beschrijft zij wat kwetsbaarheid is en wat de rol hiervan in ons leven is. Ze ontkracht de mythe dat kwetsbaar zijn betekent dat je zwak bent. In plaats daarvan laat ze ons zien dat het juist een kracht is, omdat je je juist openstelt om mogelijk geraakt te worden en het je in staat stelt om echt te kunnen verbinden met andere mensen. 

Die verbinding met andere mensen kunnen we niet zonder in ons leven, maar om een betekenisvolle verbinding op te bouwen, is het nodig om kwetsbaar te zijn. Door kwetsbaar te zijn bouw je vertrouwen op en kun je laten zien wij jij echt bent. Pas wanneer we dat kunnen, kunnen we een ander echt toelaten en durft een ander ons toe te laten.

Wat ons daarbij alleen in de weg staat, volgens Brené Brown, is schaamte. Schaamte komt uit de angst om niet goed genoeg te zijn. Om geen liefde en verbinding waard te zijn. Wanneer we ons schamen voor wie we zijn of wat we hebben gedaan, durven we onszelf niet te laten zien en durven we onszelf niet kwetsbaar op te stellen.

De Kracht van Kwetsbaarheid is een boek vol herkenning, want, zo vertelt Brené Brown, niemand van ons is zonder schaamte. Hoewel schaamte niet meer dan menselijk is, laat ze ook zien hoe we schaamte een minder grote rol in ons leven kunnen laten spelen. Door onze persoonlijkheid (ik ben…) niet langer te koppelen aan onze imperfecties en te zien dat imperfect zijn niet meer dan menselijk is.

In De Kracht van Kwetsbaarheid geeft Brené Brown aan hoe we dit kunnen doen. Hoe we ervoor kunnen zorgen dat we minder schaamte in ons leven ervaren en daardoor de kracht van kwetsbaarheid toe kunnen laten. Zodat we een leven met meer voldoening gaan ervaren, betekenisvollere relaties op kunnen bouwen en deel kunnen zijn van een wereld met meer compassie en verbinding.

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence