Ongekende gevoelens - Running on Empty - Jonice Webb

In mijn leven worstelde ik altijd met mijn zelfbeeld. Ik voelde me onzeker en hield mezelf klein. Onzichtbaar zou ik het zelfs willen noemen. Ik had het gevoel dat ik geen liefde waard was en geloofde dat het niet anders kon dan dat er wil iets mis met mij moest zijn. 

Wat dat te maken heeft met dit boek?

Dat ik, totdat ik dit boek in mijn handen gedrukt kreeg door vriendin en coach Colinda Mans met de opdracht “Lees!”, ik geen idee had waardoor ik hier zo mee worstelde. Door dit boek begonnen bij mij alle puzzelstukjes op hun plek te vallen. Wat bleek: ik had in mijn kindertijd te maken gehad met emotionele verwaarlozing. Mijn ouders konden, uit onmacht, mij niet de emotionele ondersteuning bieden die ik als kind nodig had.

Jonice Webb, psycholoog, realiseerde zich dat eigenlijk iedereen die haar praktijk binnenkwam, die worstelden met relatie, met zelfwaarding, met zelfvertrouwen, met een gevoel van leegte in hun leven, dat die één ding gemeen hadden. In kindertijd hadden zij ouders gehad die er emotioneel niet voor hen konden zijn. Wat betekent dat ze zich ongezien, ongehoord en onbegrepen hadden gevoeld en ze onbewust de boodschap hadden opgeslagen: ik doe er niet toe. Ik ben geen liefde waard.

In Ongekende gevoelens legt Jonice Webb uit wat emotionele verwaarlozing is en hoe emotionele verwaarlozing ontstaat. Waarom dit voor veel van ons helaas onzichtbaar is en wat de gevolgen hiervan zijn. Zoals geen idee hebben wie je nou eigenlijk bent, moeite met het erkennen en reguleren van je emoties (geen idee hebben wat je voelt) en moeite met het verbinden met anderen.

Voor mij was dit een boek boordevol herkenning. Het gaf me ook de realisatie dat ik niet de enige ben die hiermee te maken heeft gehad en hiermee worstelde. Ook heeft dit boek mij handvaten gegeven om hiermee aan te slag te gaan. Hoe we weer een gezonde relatie met onszelf kunnen opbouwen en kunnen leren omgaan met onze emoties.

Dit is één van die boeken die op de lijst ‘Dit zou iedereen moeten lezen’ thuishoort. Het is zeker een aanrader voor iedereen die zich herkent in deze worstelingen, die graag willen begrijpen waarom ze hier mee worstelen en die willen ontdekken hoe ze hiervan kunnen herstellen.

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence