Ben jij meer introvert of extravert

Ben jij meer introvert of extravert? Of toch…

In hokjes denken doen we uiteraard liever niet. Het is natuurlijk ook onmogelijk om jou in één hokje te plaatsen. Maar wanneer het gaat om persoonlijkheidskenmerken als introversie en extraversie is het toch fijn om te weten of je meer in het hokje introvert of het hokje extravert past. Het heeft namelijk zo ontzettend veel invloed op de energie die jij in jouw leven ervaart.

Daarom wil ik jou in dit stuk meenemen in de wereld van deze twee persoonlijkheidskenmerken. Zodat jij kunt ontdekken of jij meer introvert of meer extravert bent. Of dat je misschien zelfs wel ambivert bent.

Wat is introversie?

Introversie, en daarmee ook extraversie, is een persoonlijkheidskenmerk die alles te maken heeft met energie.

Wanneer mensen het hebben over een extravert, dan heb je vast wel woorden horen vallen als: sociaal, energiek, assertief en actiegericht. We kennen ze als mensen die nooit nee zeggen tegen een feestje en op de werkvloer behoorlijk zichtbaar zijn. Dit komt doordat hun energie naar buiten gericht is. Op de buitenwereld dus.

Een introvert wordt juist vaak omschreven als stil, rustig, langzaam en teruggetrokken. Ze zijn vaak en graag alleen en zitten altijd in hun hoofd. Misschien heb je zelfs wel horen zeggen dat ze antisociaal zijn en te voorzichtig.

Het klopt inderdaad dat iemand die meer introvert is vaak stiller, rustiger en teruggetrokkener is. En ja, ze denken inderdaad vaak na voordat ze overgaan tot actie. Bij hen is namelijk de energie vooral naar binnen gericht. Ze zijn meer bezig met de invloed die de buitenwereld kan hebben op hen, in plaats van het effect wat zij op de buitenwereld kunnen hebben.

Laat je als introvert alleen nooit vertellen dat je antisociaal bent. Net als ieder ander mens heb jij net zo goed contact met anderen nodig. Jij geeft alleen de voorkeur aan een andere vorm van contact.
Liever geen feestjes met tientallen gasten, maar kleine groepen of met alleen je beste vriend of vriendin.

En daar is niks mis mee!

Het introverte brein is gevoeliger voor dopamine

Het introverte brein werkt anders

Dit verschil heeft zijn oorsprong in ons zenuwstelsel. Het zenuwstelsel van iemand die meer introvert is, werkt net even ietsje anders dan dat van een extravert. Dit heeft alles te maken met een tweetal stoffen, neurotransmitters, in ons brein en zenuwstelsel: dopamine en acetylcholine.

Extraverte mensen, of het zenuwstelsel van extraverte mensen, geeft de voorkeur aan dopamine. Dit is wat hen goed laat voelen. Levend. Energiek. Hun brein is hier minder gevoelig voor dan het introverte brein, waardoor ze er bijna geen genoeg van kunnen krijgen.

Deze stof komt vrij als we prikkels uit de buitenwereld binnen krijgen. Door bezig te zijn, actie te ondernemen, nieuwe ervaringen op te doen en sociale interactie. The more, the merrier!

Het introverte brein is juist gevoelig voor deze neurotransmitter, waardoor ze er snel te veel van hebben. Wanneer dat gebeurt voel je je overweldigt, overprikkelt en vermoeid. Het enige wat je dan nog wil is je terugtrekken. In alle rust bijkomen. En dat is ook wat je lichaam nodig heeft, want alleen zo kan het dopamineniveau weer zakken. Je hebt het dus letterlijk nodig om alleen te zijn.

Maar dat is niet het enige verschil. Behalve dat het introverte brein snel te veel dopamine ervaart, wil het juist graag meer van een andere stof: acetylcholine. Dit is de stof die je als introvert juist dat goede gevoel geeft. Het zorgt ervoor dat we tot rust komen en ontspannen en dat we vol aandacht en concentratie kunnen werken en reflecteren.

Dopamine is het gaspedaal: Snel kunnen reageren en naar buiten gericht.
Acetylcholine de rem: Geconcentreerd werken en naar binnen gericht.

Kijk ook deze (korte) video: What’s the difference (Psych2Go)

Je bent nooit 100% introvert of extravert

C.G. Jung was de psychiater en psychoanalyticus die ons bekend liet worden met de woorden introvert en extravert. Maar hij vertelde daar meteen bij dat je nooit volledig de één of de ander bent. Dat we allemaal eigenschappen hebben van beide. Wanneer we dat niet zouden hebben, aldus Jung, zouden we meteen opgenomen kunnen worden.

Introversie en extraversie is een schaal waar we ons op bevinden. Of je duidelijk naar de ene of naar de andere kant overhelt, bepaalt of je introvert bent of extravert. Dat betekent ook dat de ene introvert introverter is dan de andere en de ene extravert extraverter dan de ander.

Rond de 30 tot 35% van de bevolking wordt gedacht introvert te zijn. Een duidelijke minderheid zou je zeggen, aangezien we ons inderdaad vaak in de minderheid voelen.

Dat is alleen niet waar. Ook rond de 30 tot 35% van de bevolking wordt namelijk gedacht extravert te zijn. Dat betekent dat we met evenveel zijn en dat extraverte mensen niet in de meerderheid zijn.

Nou hoor ik je ondertussen een stille rekensom maken.
30 plus 30 is geen 100%
35 plus 35 ook niet.
Hoe zit het dan met de resterende 30 tot 40%?

Dit zijn de mensen die zoveel kenmerken van beide hebben, dat ze niet overwegend overhellen naar de ene of de andere kant. Zij kunnen zich er zowel heel goed in vinden om lekker onder de mensen te zijn, als in graag alleen zijn. En uit beide kunnen ze energie krijgen. Zij komen gemakkelijk in actie, maar vinden het ook heel natuurlijk om eerst na te denken. Deze mensen zijn ambivert.

Ben ik nou introvert of extravert?

Of misschien wel ambivert?

Grote kans dat je bij bovenstaande beschrijvingen al meer herkenning vindt bij de ene of bij de andere. Of misschien herken je jezelf in beide wel evenveel.

Toch kan bepalen of je meer introvert of extravert bent best moeilijk zijn. Zeker als meer naar het midden van de schaal zit en je richting ambivert gaat. Maar ook wanneer je nog gelooft in overtuigingen over introversie en extravert:

  1. Wanneer je introvert bent, wil je niet altijd alleen zijn. Het feit dat je het ook fijn vindt om wel onder de mensen te zijn, misschien soms zelfs wel zin hebt in een (rustig) feestje, wil nog niet zeggen dat je geen introvert kunt zijn.

  2. Wanneer je extravert bent, wil je niet altijd mensen om je heen hebben. Het feit dat jij ook af en toe tijd voor jezelf nodig hebt en even bij wilt komen, wil nog niet zeggen dat je geen extravert kunt zijn.

Het is vooral welke voor jou sterker aanwezig is. En of je merkt dat je meer naar buiten gericht bent of meer naar binnen.

Wat is jouw antwoord op deze vraag?

De volgende vraag die ik leerde van Marloes Bouwmeester van De Succesvolle Introvert kan je ook helpen om hierin meer inzicht te krijgen:


Je hebt een lange, drukke dag achter de rug op je werk. Je liep van de ene naar de andere meeting en de momenten dat je aan je bureau kon werken werd je regelmatig onderbroken door de telefoon en andere collega’s, die met vragen aan jouw bureau stonden.

De dag zit erop en je pakt je spullen in. Tijd om te gaan!
Waar heb jij nu echt behoefte aan?

A. Naar huis! Lekker ontspannen op de bank voor de TV of met een boek. Misschien nog even hangen met mijn partner of een goede vriend, maar that’s it. Ik wil lekker uitrusten en opladen.

B. Ik ga lekker nog even met wat mensen rondhangen. Kom maar op met die vrijdagmiddagborrel of nog even naar de kroeg. Ik heb het nodig om even lekker te kletsen over van alles en nog wat. Dat is waar ik weer energie van krijg.

Is het voor jou duidelijk antwoord A? Dan ben je waarschijnlijk introvert.
Liever B? Grote kans dat je dan aan de extraverte kant van de schaal zit.
Twijfel je en denk je “De ene keer de ene, de andere keer de ander”? dan zit je mogelijk in het midden en ben je meer ambivert.

Het allerbelangrijkste

Misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar het is niet het belangrijkste om te weten of je introvert of extravert bent. Of mogelijk zelfs ambivert. Waar het om gaat is dat je leert kennen waar jij behoefte aan hebt en dit gaan zien als een natuurlijk deel van jou. Weten of dit introvert, extravert of ambivert is en begrijpen waarin dit verschil dan zit, kan je daarbij helpen.

Maar het belangrijkste is dat je leert luisteren naar wat jij nodig hebt.

Heb jij behoefte aan rust en ontspanning?
Wil jij alleen zijn omdat je dat nodig hebt om op te laden?
Luister daar dan naar.

Hetzelfde geldt als je juist wel zin hebt om veel mensen om je heen te hebben.
Of om lekker in actie te komen en je onder te dompelen in nieuwe ervaringen.
Doe waar jij behoefte aan hebt.

En of dat het stempel introvert heeft of extravert?
Dat doet er uiteindelijk helemaal niet zoveel toe.

Introvert of extravert zijn is niet het belangrijkste - Luisteren naar je behoeftes wel

Luister ook hier:

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence