Burn-out of Bore-out

Burn-out of Bore-out?

Lang heb ik me afgevraagd of ik nou last had van een burn-out of een bore-out. Eerlijk gezegd, ik heb nog steeds geen glasharde conclusie kunnen trekken. Ik herken ze namelijk allebei heel sterk.

In dit artikel neem ik jou mee in wat het verschil is tussen een burn-out en bore-out. En waarom het belangrijk is om te weten welke jij ervaart, als je hiermee te maken hebt of krijgt. 

De verschillen tussen een burn-out en bore-out

Uiteindelijk is het verschil tussen een burn-out en bore-out niet zo groot. In beide gevallen is jouw batterij leeggelopen door te veel stress. Je hebt meer energie uitgegeven, dan je door rust te nemen weer kon opladen. Zo ver dat zelfs jouw reserves ondertussen uitgeput zijn.

Ook de signalen, de spanningsklachten die je vooraf ervaart, zijn hetzelfde:

 • Je bent moe. Uitgeput.
 • Je krijgt meer last van lichamelijke klachten. Zoals:
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Verkrampte nek of schouders
  • Maag-/buikklachten
  • Vaker ziek
 • Je kunt je minder goed concentreren. Ook vergeet je vaker dingen.
 • Je voelt je lusteloos. Hebt nergens zin in.
 • Je gaat je slechter voelen over jezelf. Je bent neerslachtig en onzeker.

Toch is er een groot verschil tussen deze twee: De oorzaak.

Verschillen tussen burn-out en bore-out

De oorzaak van burn-out

Bij een burn-out heb je te lang meer van jezelf hebt gevraagd dan je kon geven. Tenminste meer dan je weer op kon laden. Dit kan komen doordat:

 • Je te veel van jezelf vraagt en te hoge eisen aan jezelf stelt
 • Er sprake is van een hoge werkdruk
 • Je geen ‘nee’ durft te zeggen en je grenzen niet aangeeft
 • Jij perfectionistisch bent en vooral geen fouten wilt maken
 • Jij je oververantwoordelijk voelt.

Vaak denken we bij een burn-out meteen aan werk. Maar dat is zeker niet altijd de oorzaak of de volledige oorzaak. Elke situatie waar jij te veel van jezelf vraagt en je grenzen niet aangeeft, kan ervoor zorgen dat jij meer energie uitgeeft dan je terugkrijgt.

Het kan dus ook veroorzaakt worden door:

 • Relatieproblemen
 • Scheiding
 • Ziekte bij een dierbare of jezelf
 • Financiële zorgen
 • Overmatig sporten

En zelfs door gebeurtenissen die leuk zijn, maar wel veel energie vragen:

 • Trouwen
 • Verhuizen
 • Kinderen grootbrengen
 • Een geweldige, maar veeleisende baan

Wat de initiële oorzaak ook is, een burn-out komt altijd doordat je langere tijd boven je kunnen presteert.

De oorzaak van bore-out

Wat is dan een bore-out? De naam zegt het al. Waar een burn-out betekent dat je opgebrand bent, betekent een bore-out dat je je te veel verveelt.

Maar hoe kan je batterij dan leeglopen als je eigenlijk weinig lijkt te doen?

Je vervelen kan net zoveel energie kosten als te veel van jezelf vragen.
Stel je maar eens voor: het is zo’n middag waar je geen idee hebt wat je zou kunnen gaan doen. Voel je al hoe lusteloos en energieloos je je dan gaat voelen? Ik wel!

Dat kun je ook ervaren in je werk. En waar je thuis misschien nog wel iets weet te verzinnen om te doen, wat je leuk vindt of wat je uitdaagt, is die mogelijkheid er niet altijd op je werk.

Een bore-out kan dan ook onstaan als:

 • Je werk te makkelijk is. Er zit geen uitdaging voor je in.
 • Er te weinig werk is. De taken die je hebt, kun je in een paar uur uitvoeren, terwijl er wel van je wordt verwacht dat je acht uur per dag op kantoor bent.
 • Het werk te eentonig is. Dag in, dag uit zit je dezelfde taak of taken uit te voeren. Volledig op de automatische piloot.
 • Je je werk niet zinvol vindt. Het geeft je geen voldoening, waardoor je geen motivatie voor je werk voelt.

Op het moment dat dit voor jou speelt, merk je waarschijnlijk dat je dit gaat verbergen. Je doet net alsof je heel hard aan het werk bent. Niemand mag zien dat je niks zit te doen. Dit maakt ook dat je continu alert bent of iemand ziet wat je aan het doen bent. Namelijk niks.

Niet alleen het niks doen en je vervelen kost enorm veel energie. Ook het imago hooghouden dat je een loyale, harde werker bent, terwijl je niks hebt om dat imago mee hoog te houden.

Oorzaak van bore-out

Had ik een burn-out of een bore-out?

Aan het begin van deze blog gaf ik al aan dat ik met de vraag rondloop of ik een burn-out of een bore-out heb gehad.

Bij mij was sprake van een enorme werkdruk. Het project waar we met minstens zes teams aan werkten, was al meer dan een jaar over datum. Het had in twee jaar klaar moeten zijn, maar ondertussen tikten we de drie al aan. En het einde was nog lang niet in zicht.

De druk werd opgevoerd. Of je alsjeblieft overal bij wilde springen en collega’s werk uit handen wilde nemen. En of je ook alsjeblieft je avonden en weekenden op wilde offeren.

Ik voelde die druk enorm. Had het gevoel alles naar me toe te moeten trekken. En die ruimte had ik ook wel, want voor mijn eigen werkzaamheden, als software tester, was er nauwelijks iets te doen. Wat ontwikkelt moest worden was extreem technisch, maar om te testen heel simpel. Weinig voorbereiding en de uitvoer deed je in hooguit een paar uur. Als je al kon testen, want de omgeving was vaker stuk dan bruikbaar.

Maar ik had geen idee welk werk ik dan over kon nemen. Ik was goed in mijn eigen vak, maar ontwikkelen en analyseren had ik geen kaas van gegeten. Zeker niet als het zo ingewikkeld was. Dit maakte me ontzettend onzeker. Gaf me het gevoel dat ik helemaal nergens goed in was.

Dus daar zat ik dan, mezelf op te vreten. De druk om mee te moeten helpen, kostte me enorm veel energie. Maar ook het mijn best doen om bezig te lijken, vrat aan me.

Het resultaat was uiteindelijk hetzelfde. Ik kwam van het ene op het andere moment thuis te zitten. Letterlijk helemaal leeg, qua energie in ieder geval.

Waarom is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is?

Als de uitkomst uiteindelijk hetzelfde is, waarom is het dan toch belangrijk om te weten of je te maken hebt met een burn-out of een bore-out?

Omdat in deze oorzaak jouw herstel zit.

Bij burn-out en bore-out wordt regelmatig gedacht dat je alleen maar weer je batterij op hoeft te laden. Je bent een tijdje ‘ziek’, zit thuis en rust uit. En als je dan weer bent ‘herstelt’ kom je weer terug om je werk op te pakken.

We zien dan alleen over het hoofd dat er ook een reden is dat je al jouw energie bent kwijtgeraakt. En dat, als je weer in precies dezelfde situatie terecht komt, je weer langzaam maar zeker die batterij uit gaat putten. Net zo lang tot al die reserves weer op zijn.

Daarom is het belangrijk om te weten hoe jouw burn-out of bore-out is ontstaan:

Heb jij te lang boven jou kunnen gepresteerd?
Of juist eronder?

Waarom het belangrijk is om te weten of het een burn-out of bore-out is

Welke herken jij: bore-out of burn-out?

Herken jij dat je lange tijd te veel van jezelf hebt gevraagd?
Vraag jezelf dan af:

 • Waarin heb ik te veel van mezelf gevraagd?
 • Wat heeft mij zoveel energie gekost?
 • Op welke manier heb ik het zelf zo ver laten komen? Durfde ik geen ‘nee’ te zeggen, voelde ik me te verantwoordelijk of moest ik alles perfect doen?

Voelt het meer als een bore-out?
Stel dan jezelf de volgende vragen:

 • Hoe komt het dat ik me verveelde?
 • Wat kan ik doen om weer meer uitdaging in mijn werk te ervaren?

En stel jezelf sowieso de vraag:

 • Doe ik wat ik echt wil doen. Haal ik voldoening uit mijn werk?

Uiteindelijk is voor mij de conclusie dat het een combinatie was van beide. Ik mocht en uit gaan zoeken hoe ik meer uitdaging in mijn werk ging krijgen en ontdekken hoe ik beter met de druk om kan gaan. Met natuurlijk de grote vraag: Is dit echt wat ik wil blijven doen?

De antwoorden op deze vragen geven jou inzicht in wat jij wil veranderen in jouw werk en je leven, zodat je qua energie optimaal kunt presteren en leven. Niet te veel, maar zeker ook niet te weinig. Soms is een kleine verandering al voldoende om jouw energie (na herstel) weer in balans te krijgen. In andere gevallen blijkt dat je het roer helemaal om wil en mag gooien.

Hoe dan ook, je doet er goed aan om dit voor jezelf te ontdekken.

Luister ook hier:

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence