Wat je tegen gaat komen op jouw pad van groei en zelfheling

Dit is wat je tegenkomt op jouw pad van groei en zelfheling

Misschien sta je aan het begin van jouw innerlijke reis. Of ben je net begonnen op jouw pad naar persoonlijke groei en zelfheling. Misschien ben je al een tijdje bezig en heb je al een aantal mooie stappen gezet om jezelf te ontwikkelen en los te komen van je verleden.

Wanneer je je eerste stappen zet op jouw pad naar persoonlijke groei en zelfheling, heb je vaak nog geen idee hoe dat eruit gaat zien. Er bestaat dan een kans dat je voor verrassingen komt te staan die je niet had verwacht en die overweldigend zijn. Die je kunnen ontmoedigen om verder te gaan.

Om te voorkomen dat jij je uit het veld laat slaan door wat er op jouw zelfontwikkelingspad gebeurt en om je een hart onder de riem te steken wanneer dat al gebeurd is, deel ik hier met jou wat je tegen kunt komen in jouw persoonlijke groei en zelfheling.

Niet om je te ontmoedigen, maar juist om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op pad gaat of je weg gaat vervolgen.

Wanneer je begint met persoonlijke groei en zelfheling...

Wat waren jouw verwachtingen toen je aan de slag ging met persoonlijke ontwikkeling of zelfheling? Of wat zijn jouw verwachtingen op dit moment?

Ik herinner me nog dat ik dacht dat ik er vrij snel achter zou zijn wat er voor mij speelde. Hoe ik mezelf tegenhield en wat ik op te lossen had. En dat ik, als ik dat eenmaal doorhad, dat makkelijk kon veranderen en vanaf dat moment vol zelfliefde en zelfvertrouwen in het leven zou staan. Me niet meer zomaar tegen zou laten houden.

Ik zal eerlijk bekennen.
Dat viel toch een beetje tegen.

Het waren kleine stapjes.
Soms minuscuul.

Er waren momenten dat ik voor mijn gevoel helemaal stilstond.
Of zelfs weer terug bij af was.

En na elke stap was er wel weer een nieuwe verrassing!
Het was nooit klaar.

In het begin heb ik me echt zo vaak afgevraagd of ik niet weer gewoon mijn ogen dicht kon doen en net kon doen alsof er niks aan de hand was. Dat dit nou eenmaal mijn leven was en dat ik daar maar mee had te leven. Soms voelt het zoveel makkelijker om in die slachtofferrol te blijven zitten. Ik begrijp dat helemaal.

Maar ondertussen zie ik hoe elk klein stapje me verder brengt. Dat ik niet stil sta of terugval. En dat elke verrassing me een nieuwe kans geeft om vrijer te worden. Dichterbij mezelf te komen. Ik ben gaan genieten van het proces.

Kijk ook deze video over wat het betekent om te groeien als mens:

Hier deel ik met jou wat ik heb ontdekt in mijn eigen ontwikkelings- en helingsproces.
En hoe je dit in jouw voordeel kunt gebruiken.

De illusie dat alles opeens erger is

Tenminste, dat is hoe je het ervaart.

Voordat je met persoonlijke groei en zelfheling begon, kon je jezelf namelijk nog blind houden voor wat er speelde. Kon je de oorzaak buiten jezelf neerleggen. Het was de schuld van…

Maar nu moet je jezelf eerlijk aankijken en ontdek je alle overtuigingen die je over jezelf hebt. Ontdek je alle manieren waarop je jezelf tegenhoudt. En hoe je jouw leven daardoor laat beïnvloeden.

Pijnlijk, maar zo ongelofelijk nuttig. Zolang je het niet ziet, kun je er namelijk ook niks aan veranderen. Terwijl het hiervoor net zoveel invloed op jouw leven had. Deze zelfkennis geeft jou echt al minstens een 1-0 voorsprong.

De slingerweg van persoonlijke groei en zelfheling

Persoonlijke groei en zelfheling is geen rechte weg die je met een gelijkmatig tempo aflegt. Het is juist een pad met bochten, afslagen en omleidingen. Waar je af en toe moet klimmen en andere keren weer af kunt dalen. Een weg die vermoeiend is en waar je ook weleens rust nodig hebt.

De ene keer lijk je veel grotere stappen te zetten dan andere. Soms voelt het zelfs alsof je helemaal stil staat en niet meer vooruitkomt. Maar wat je niet doorhebt is dat er intern bij jou heel veel gebeurt. Je bent nog steeds in beweging. Komt nog steeds vooruit. Ook al voelt dat op dat moment niet zo.

Persoonlijke groei en zelfheling - Nu zie je wat je mag veranderen

Jezelf ontwikkelen en helen gaat met vallen en opstaan

Ondertussen dacht je deze overtuiging of deze trigger al lang onder controle te hebben en toch ben je er weer ingetrapt. Ben je weer ‘teruggevallen’ in dat patroon en is die overtuiging weer door je gedachten geschoten.

Ja, af en toe ga je onderuit, maar terwijl je denkt dat je weer een stap achteruit hebt gezet, is dat meestal niet het geval. Ja, die overtuiging is er nog steeds. Ja, je kunt nog steeds getriggerd wordt. Maar ondertussen is er wel meer voor nodig om die overtuiging bij jou op te laten komen. Is er een sterkere trigger nodig om jou onderuit te halen. Terwijl je eerst door het minste of geringste geraakt kon worden, is dat nu niet meer zo.

Op het pad van zelfontwikkeling en heling is er steeds weer een nieuwe verrassing

Eindelijk denk je jezelf een beetje door te hebben.
Eindelijk begin je die overtuigingen en gewoontes een beetje onder controle te krijgen.
En dan ontdek je dat er weer een nieuwe overtuiging is.
Of dat er nog een verscholen gewoonte is die je in de weg zit.

Dit is hoe ons brein werkt. Om de totale overload aan informatie die op elk moment van de dag bij ons binnenkomt te kunnen verwerken, wil jouw brein zoveel mogelijk op de automatische piloot werken. En hierbij horen automatische gedachten (overtuigingen) en automatische patronen (gewoontes). En dat betekent dat je er hier ontzettend veel van hebt.

Maar elke belemmerende overtuiging en elke onbehulpzame gewoonte die je aan weet te pakken is een enorme stap vooruit. Je zult nooit helemaal vrij worden van overtuigingen en gewoontes, maar elke overtuiging en gewoonte die je weet te veranderen, geeft je jouw vrijheid terug.

Je kunt je ontzettend alleen voelen bij persoonlijke groei en zelfheling

Je krijgt het gevoel dat niemand je begrijpt en dat is eigenlijk ook waar. Niemand heeft jouw leven geleefd. Heeft ervaren wat jij hebt meegemaakt. Jij bent geworden zoals je nu bent, door jouw unieke samenstelling van alle ervaringen die jij in je leven hebt gehad. Groot en klein.

Wanneer je daarmee aan de slag gaat om jezelf te ontwikkelen en te helen, is dat ook jouw persoonlijke pad. Niemand zal precies hetzelfde pad lopen.

Wat daar alleen bijkomt, is dat ook niet iedereen die je kent er klaar voor is om hiervoor voor zichzelf mee aan de slag te gaan. Waardoor ook niet iedereen zal begrijpen waarom je dit doet.

Zoek daarom mensen in je omgeving waar je dit wel mee kunt delen. Dat kunnen je vrienden en familie zijn die hier wel klaar voor zijn, maar denk ook aan (online) communities of vrouwengroepen die openstaan voor persoonlijke ontwikkeling en zelfheling.

Zelfheling en groei gaat altijd in zijn eigen tempo

Het kan voelen alsof je tegengehouden wordt in je groei en heling

Ergens verwacht je dat de mensen van wie jij houdt en die ook om jou geven, jou steunen in alles wat je doet. Waarschijnlijk hebben ze ook echt het beste met je voor. Maar, er is een maar, verandering is eng. En wanneer jij aan de slag gaat met zelfontwikkeling en zelfheling dan betekent dat dat jij gaat veranderen.

Iets in ons wil ontzettend graag dat de wereld blijft zoals hij is. Lekker voorspelbaar en veilig. Dat betekent ook dat de mensen in jouw leven graag willen dat jij voorspelbaar voor ze blijft. En wanneer je verandert ben je dat, in ieder geval een tijdje, niet meer.

Daarom schieten de mensen in jouw leven in de weerstand. Gaan ze je vragen waar dit nou nodig voor is en het je misschien wel kwalijk nemen omdat je nu je grenzen aangeeft en niet altijd meer direct voor ze klaar staat.

Maar de mensen die echt om jou geven? Die raak je niet zomaar kwijt.
Uiteindelijk wordt hoe jij je ontwikkelt ook weer normaal voor hen.
En misschien, misschien word je zelf een voorbeeld voor ze. 😉

Aan persoonlijke groei en zelfheling komt nooit een einde

Het is echt een levenslang proces.

Er gaan namelijk altijd nieuwe overtuigingen zijn, die je in de weg zitten.
Altijd nieuwe gewoontes, die je niet helpen.
Nou ja, nieuw? Overtuigingen en gewoontes waar je je nog niet bewust van was.

Je bent dan ook niet op weg naar een einddoel waar je voor eens en voor altijd gelukkig gaat zijn. Maar hoe verder je hierin komt, hoe vrijer en gelukkiger je je gaat voelen. Hoe meer je gaat voelen wie je echt bent. Hoe meer je de imperfectie in jezelf en in het leven gaat accepteren en zelfs waarderen. En dat is een proces waar je echt van mag genieten. Je hele leven lang.

Door zelfheling en persoonlijke groei wordt je vrijer en gelukkiger

Waarom je door wilt gaan met helen en groeien

Het is niet raar om je af en toe overweldigd te voelen wanneer je bezig bent met je persoonlijke groei en zelfheling. Er komt veel op je af en jezelf eerlijk in de spiegel aankijken kan heel confronterend zijn. Toch is het het allemaal meer dan waard.

Door dit wel te doen kom je namelijk los van wat je over jezelf bent gaan geloven. Van je belemmerende overtuigingen. Kom je los van de patronen en gewoontes die je jezelf hebt aangeleerd om het leven simpeler te maken en om jezelf te beschermen. Ga je zien dat dit niet is wie je bent, maar wat je jezelf hebt aangeleerd als reactie op al je ervaringen uit het verleden.

Door te werken aan zelfheling geef je jezelf de kans om pijnlijke ervaringen uit je verleden te verwerken. Ga je zien dat je niet verleden bent en dat dit niet langer jouw toekomst hoeft te bepalen. Dat je verder kunt en jouw eigen toekomst bepalen, wat je ook hebt meegemaakt.

En dat mag je helemaal op je eigen tempo doen.
Met kleine stapjes en vallen en opstaan.

Laat jezelf niet langer tegenhouden door jezelf en door anderen.
Je doet dit namelijk voor jezelf.

Zodat jij je vrijer en gelukkiger gaat voelen.
Je dichter bij jezelf komt.
En jij jouw leven kunt gaan leven vanuit wie jij echt bent.

Luister ook hier:

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence