Welk seizoen ervaar jij in jezelf

Zo leef jij met jouw seizoenen

Als je naar buiten kijkt dan zie je dat de natuur elk jaar weer door een vaste cyclus van seizoenen beweegt. Van winter, naar lente, naar zomer, naar herfst… en weer terug naar de winter. Maar wist jij dat wij qua energie ook door seizoenen heen gaan? Dat jij ook in een winter, lente, zomer of herfst kunt zitten?

Ontdek hier hoe jij deze seizoenen bij jezelf kunt herkennen.
En hoe je alles wat dit seizoen jou te bieden heeft, kunt gebruiken.

Als we het hebben over de seizoenen van het leven, dan denken we vaak eerst aan hoe we bepaalde periodes van ons leven, kunnen zien als een seizoen. Onze kindertijd is de lente. Als volwassene, in de tijd van carrière maken en een gezin stichten, zitten we in de zomer. Het moment dat we met pensioen gaan wordt wel gezien als de herfst. Om daarna, in de laatste jaren van ons leven, terecht te komen in de winter.

Een schitterende manier om metaforisch naar het leven te kijken. Maar als we kijken naar onze energie gaan we niet maar één keer van lente naar winter. Energetisch en mentaal doorlopen we deze cyclus veel vaker en niet altijd in de constante rechte lijn zoals we gewend zijn in de natuur.

Dit is hoe jij de seizoenen bij jezelf kunt beleven en hoe je ze kunt herkennen.

Winter: Rusten, Reflecteren en Stilstand

De cyclus van de seizoenen heeft geen echt start- en eindpunt. Hoewel we, als het een begin zouden geven, dat voor de meeste van ons waarschijnlijk de winter (de eerste maanden van het jaar) of de lente zou zijn (de wereld komt weer tot bloei).

Dat er niet echt een startpunt is betekent dus dat we niet per se bij een specifiek seizoen hoeven te beginnen. Elk seizoen wat je doorgaat, heeft namelijk invloed op het volgende seizoen.

Voor veel van ons voelt de interne winter het zwaarst aan. Dit seizoen waar alles vertraagt en soms zelfs stil lijkt te staan is alleen ook de deur naar de nieuwe energie die je daarna weer gaat voelen. Laten we beginnen bij dit moment welke veel van ons het minst graag zien.

De seizoenen - De winter is een seizoen om te rusten en te reflecteren. Het is een seizoen van transformatie en verandering.

De winter in de natuur:

Bij het beschrijven van de seizoenen ga ik uit van de seizoenen zoals we die hier kennen. En in ons deel van de wereld is dit het seizoen waar alles tot stilstand lijkt te komen.

De bomen en struiken zijn kaal.
Er bloeit niks.
Veel dieren hebben of ons land verlaten of zich teruggetrokken.

Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat alles dood is. Maar dat lijkt maar zo. Want wat je niet ziet, is dat er onder dat doodse uiterlijk heel veel leven schuilgaat. Alles heeft zich even teruggetrokken om zich te beschermen tegen de kou, terwijl het zich weer voorbereid op de lente.

De winter in jou:

Dit is het seizoen wat in onze maatschappij het minst welkom is.
We houden namelijk niet van stilstand.
En dat is wel hoe dit seizoen voelt.
Alsof alles even tot stilstand komt.

Wanneer je voor je gevoel even helemaal vastloopt en er veel moet veranderen, dan kan dit een heel intens seizoen zijn. Die periodes waarin je je afvraagt ‘Is dit het nou?’ of ‘Wil ik dit nog wel?’ zijn enorm frustrerend en confronterend. Op dat moment lijk je echt de weg even kwijt te zijn en ja, dat kan voelen als een crisis. Als dit is wat je ervaart, dan is dat de winter op zijn meest onguur.

Hoe onwelkom dit seizoen ook lijkt, we kunnen niet zonder. Dit is namelijk ook het seizoen om te vertragen, uit te rusten en naar binnen te keren. Om te reflecteren op waar we nu staan en waar we naartoe willen. Ook als dat betekent dat we het een tijdje niet weten. Door even te vertragen of tot stilstand te komen, krijgen we weer nieuwe energie en richting. Dit is het seizoen van transformatie.

Natuurlijk is de winter niet altijd crisis. Het kan ook een seizoen zijn waarin je niet per se je richting kwijt bent, maar waar je vooral even tot rust mag komen. En waar je wel reflecteert op hoe je verder wil, maar dan vooral om bij te sturen.

We mogen de winter juist verwelkomen.
Loslaten dat we altijd een duidelijk doel moeten hebben.
Niet bang zijn om het even niet te weten.

Want juist deze stilstand en even geen doel hebben, zorgt ervoor dat we opnieuw kunnen kalibreren. Opnieuw kunnen bepalen wat we wel en wat we niet meer willen. Zodat we plaats kunnen maken voor het nieuwe.

Mijn ervaring met de winter:

Eerlijk, ook ik vind dit een moeilijk seizoen. Vooral omdat ik hem vooral merk wanneer hij op zijn meest onguur langskomt. Op het moment dat ik merk dat ik in een winter zit, ben ik vaak echt even de weg kwijt. Voel ik eigenlijk alleen nog maar dat het niet klopt, maar ondertussen ook geen idee heb wat ik dan wil.

Dit voelt enorm frustrerend. En eng. Want de gedachte ‘Wat nou als ik hier niet meer uitkom? Wat nou als ik er niet achterkom wat ik dan wel kan en wil?” die is zeker ook aanwezig.

De afgelopen jaren heb ik deze winter een paar keer meegemaakt. Ondertussen weet ik dat ik er dan even in mag berusten dat ik in een winter zit. Dat ik het inderdaad even niet weet. Maar dat ik ook de ervaring heb dat dat wel weer komt. Dat die stilte juist even nodig is. Juist in dat loslaten ontstaat bij mij ruimte voor nieuwe oplossingen en ideeën.

Lente: Nieuwe energie, vernieuwing en (weder)geboorte

De lente in de natuur:

Dit is het moment dat het leven terug lijkt te komen. Waar het leven weer zichtbaar wordt.

Groene knoppen en frisse blaadjes aan de bomen en struiken.
De eerste bloesems.
Vogeltjes die een nestje bouwen.
En lammetjes in de wei.

Na de kou van de winter is de wereld er weer klaar voor om te ontwaken.

De seizoenen - In de lente wordt je enthousiast over nieuwe ideeen en oplossingen

De lente in jou:

Dit is een periode waar je nieuwe energie voelt stromen. In de winter stond alles even stil. Mocht je ontdekken wat voor jou niet meer werkte. Qua werk, relaties, maar ook jouw patronen en overtuigingen. Je hebt afscheid genomen van wat niet meer van jou was. Nu is er ruimte voor iets nieuws. Nieuwe projecten, nieuw werk, nieuwe relaties, nieuwe positievere gewoontes en overtuigingen.

Deze energie kan bijna verslavend zijn. Alsof je helemaal opgepept bent en niet kunt wachten om van alles te gaan ontdekken. 

Je wilt al dat nieuws uitproberen. 
Er is zoveel wat interessant is.
Zoveel waar je enthousiast over bent.

Dat mag ook in dit seizoen.
Ga lekker uitproberen en ontdekken wat wel en niet bij je past.
Volg je interesses en ontdek waar je mee verder wil.

Dit is het seizoen om al die zaadjes die willen ontkiemen een kans te geven en te kijken welke verder mag of mogen groeien.

Mijn ervaringen met de lente:

Dit is mijn favoriete seizoen. Ik hou van die energie die vrijkomt als er een nieuw idee opkomt waar ik enorm enthousiast over ben. Waar ik meteen mee aan de slag wil.

Soms zijn dat grote ideeën die echt wel wat voorbereiding nodig hebben. En het ook niet altijd halen. Een idee kan nog zo geweldig lijken. In de uitvoering valt het soms toch tegen. Ook raak ik weleens mijn interesse kwijt als de nieuwigheid ervan af is. Daar moet ik ook eerlijk in zijn.

Inner Essence is ook in zo’n lente ontstaan. Na een behoorlijk heftige winter kwam ik in een periode waar ik helemaal opgewonden was over wat ik er allemaal van kon maken en wat het allemaal kon worden.

Is dat er allemaal?
Nee, er zijn plannen die het niet hebben gehaald.
En plannen die nog mogen rijpen.

Wie weet wat er allemaal nog mag komen. Maar ik denk dat ik daarvoor ook eerst weer een nieuwe lente nodig heb 😉

Zomer: Constante energie, productiviteit en groei

De zomer in de natuur:

Dit is het seizoen dat alles gestaag doorgroeit. In de lente heeft er een schifting plaatsgevonden tussen alles wat sterk en alles wat niet sterk genoeg was. Alles wat sterk genoeg was heeft het overleefd.

Bomen en struiken staan vol in blad.
De vruchten worden zichtbaar en worden steeds groter.
De in de lente geboren dieren groeien op.

Alle energie, die in dit seizoen volop aanwezig is, wordt gestoken in het laten groeien van alles wat aan het begin van de lente nog maar een knop, zaadje of eitje was.

De seizoenen - In de zomer werk je productief aan je doel of plan

De zomer in jou:

Dit is het seizoen van gaan, gaan, gaan.
In de lente had je volop ideeën, die je wilde uitproberen.
Of één waar je mee aan de slag wilde.

Van die ideeën was er één of enkele die sterk genoeg bleken te zijn en waarvoor je in de lente een basis hebt gelegd. De zomer is het seizoen om dit idee te laten groeien, ontwikkelen en tot wasdom te brengen.

In deze periode zijn we enorm productief. We hebben doelen die we willen bereiken en steken onze energie erin om dit voor elkaar te krijgen. Ik denk dat dit het seizoen is wat het meest geliefd is in onze maatschappij. In ieder geval op de werkvloer. Doorgaan en produceren.

Het staat dan ook lijnrecht tegenover de winter.
In de winter stonden we stil (tenminste zo leek het)
Nu zijn we volop in beweging.

In de winter waren we naar binnen, op onszelf gericht.
Nu richten we ons naar buiten en wat we daar voor elkaar kunnen krijgen.

Energie is alleen niet oneindig.
Energie raakt op als we er te veel van uitgeven.
Daarom is het ook onmogelijk om eeuwig in een zomerseizoen te zitten.

Als we niet oppassen dan liggen (over)vermoeidheid en zelfs burn-out op de loer. Dat is ook waarom we de winter meer zouden mogen omarmen. Zodat we kunnen rusten en kunnen voelen of we nog wel op de goede weg zitten. We niet constant onze energie in het verkeerde doel steken.

Mijn ervaringen met de zomer:

De zomer is het seizoen waar ik op het moment dat ik dit schrijf in zit (zomer ’23). In ieder geval voor wat betreft het werk waar het meeste van mijn tijd en energie in gaat zitten: dit platform, Inner Essence. De basis is neergezet en nu is het tijd om dat uit te bouwen. Om het te laten groeien.

Niet alle ideeën die ik toen ik aan Inner Essence begon had, hebben het overleefd. Of zijn nog niet ontkiemt. Dat kan ook. Dat dat in een volgende lente alsnog gaat gebeuren. Op het moment dat je aan een nieuwe idee begint, kun je het heel groots voor je zien, maar dat wil nog niet zeggen dat het daar ook meteen rijp voor is. En Inner Essence was dat nog niet.

De zomer is niet per se mijn favoriete seizoen, merk ik. Het laten groeien en produceren kan op een gegeven moment ook beginnen te voelen als een vaste routine die steeds maar weer opnieuw uitgevoerd moet worden. Het is echt een seizoen waar dingen gestaag doorgroeien door er continu energie in te steken. Maar misschien is dat gevoel van steeds weer hetzelfde doen ook een signaal dat er binnenkort weer iets mag veranderen. Dat het tijd wordt voor de herfst.

Herfst: Oogsten en loslaten

De herfst in de natuur:

Alles is nu volgroeit en kan geoogst worden.

Appels en peren zijn volgroeit.
Eikels, kastanjes en beukennootjes vallen uit de boom.
Gewassen kunnen van het land gehaald worden.

Als het een goede zomer is geweest, dan is er een mooie oogst.

Maar er gebeurt dit seizoen ook iets anders. Het is namelijk niet alleen het seizoen van binnenhalen wat heeft mogen groeien. Maar ook een seizoen van loslaten.

De bomen veranderen van kleur en laten vervolgens hun bladeren los.
Ze bereiden zich voor op de winter.
Waar ze die bladeren niet langer nodig hebben en ze zelf in de weg zouden zitten.

De seizoenen - De herfst is er om je successen te vieren en stil te staan bij wat je volgende keer anders wilt

De herfst in jou:

Na een zomer is het ook voor ons tijd om te oogsten. Natuurlijk heb je ook in de zomer waarschijnlijk al wat resultaten gezien. Er is altijd vroegrijp fruit. Maar dit is het moment dat je echt de resultaten van je werk gaat zien. In je werk, in je relaties of in je persoonlijke ontwikkeling. Nu heb je het gevoel dat je harde werk ook echt iets oplevert en dat mag je vieren.

Maar het is ook het seizoen van loslaten, net als in de natuur. In de winter ga je echt afscheid nemen van dat wat niet meer voor je werkt, maar in de herfst begin je dat al te voelen. Dat je, nu alles samenkomt, gaat zien wat voor jou enorm goed heeft gewerkt in de zomer, maar ook wat wel wat bijsturing kan gebruiken. Wat je in een volgende zomer nog wel wil en wat niet.

Maar het kan ook beginnen te voelen als dat knagende ‘is dit het nog wel?’

In deze periode mag je daarom al beginnen met eerlijk naar jezelf te kijken:
Waar word je wel blij van en waar niet?
Waar krijg je energie van en wat kost je juist energie?
Wat werkt voor jou wel heel goed en wat niet?
Wat wil je een volgend seizoen anders doen?

Al deze inzichten neem je mee naar de winter.

Mijn ervaringen met de herfst:

Oew, dit vind ik een lastige. Ik heb namelijk een lange periode achter me waar ik vooral het loslaten in de herfst heb gemerkt en wat minder het oogsten. Misschien komt dat ook doordat ik de successen groter inschatte dan ze uiteindelijk werden hoor. En dat ik daardoor de kleinere successen niet altijd opmerkte en niet altijd heb gevierd. De herfst is namelijk niet altijd voor het oogsten van het grote, maar ook van het kleine.

Ik merk de herfst vaak vooral in dat gevoel dat er weer iets mag veranderen. Vaak doordat waar ik op dat moment mee bezig ben ook een beetje begint te voelen als een sleur. Als steeds weer hetzelfde trucje doen. Maar ik heb ondertussen wel geleerd om daar al eerder naar te luisteren en daarop sneller bij te gaan sturen. Om al meteen bij mezelf in te checken en mezelf te vragen: wat wil ik anders?

Want doe ik dat niet, dan is de kans groot dat ik volledig in een winter klap. Een hele ongure. Dat weet ik helaas ook uit ervaring.

De cyclus van de mentale seizoenen

Maar lopen onze seizoenen dan gelijk met de seizoenen buiten?
Duurt een seizoen altijd drie maanden?
En volgen de seizoenen zich altijd in een vaste volgorde op?

Hoewel ik wel vooral winters in de echte winter ervaar, denk ik dat dat vooral komt door een gebrek aan zonlicht en vitamine D. Dat een winter dan gewoon extra onguur kan lijken, omdat mijn energie al niet optimaal is.

Maar onze interne seizoenen lopen niet per se gelijk met de seizoenen in het jaar. Het seizoen waarin je dit nu leest, hoeft niet het seizoen te zijn wat jij nu intern voelt. Luister dus vooral goed naar wat je zelf ervaart om erachter te komen in welk seizoen jij op dit moment zit.

Een seizoen duurt dan ook niet altijd drie maanden. Vaker niet dan wel. Soms duurt een seizoen veel korter, maar het kan ook veel langer zijn. Er zijn mensen die zelfs een jaar of langer in hetzelfde seizoen kunnen zitten.

Ook zijn de seizoenen niet volledig van elkaar gescheiden. Het kan best zijn dat je voor je gevoel in de winter zit, maar ook af en toe hele energieke, productieve dagen hebt, die meer aanvoelen als een zomer. Of je zit midden in een zomer. Bent lekker bezig met het uitwerken van waar je mee bezig bent, als je even dit prikkelende energie voelt van een nieuw idee. Even voel je die lente.

Weet dus dat je niet voor een vaste periode vastzit in een seizoen. Dat je je eraan over mag geven en dat zelfs die winter op den duur weer voorbij zal gaan.

Ontdek jouw seizoen
+ Tips om het meeste uit dit seizoen te halen

Welk seizoen past op dit moment het beste bij hoe jij je voelt?

Winter

 • Heb je het gevoel dat alles heel langzaam gaat of zelfs stilstaat?
 • Dat je het nodig hebt om te rusten en om te reflecteren op waar je nu mee bezig bent?
 • Heb je zelfs het gevoel dat je even niet weet welke kant je op moet?

Dan ervaar jij op dit moment waarschijnlijk vooral een winter.

Tip: Misschien vind je dit niet het fijnste seizoen, maar laat hem wel toe. Je hebt de rust nodig om straks weer met nieuwe ideeën en plannen aan de slag te gaan. Als je niet de tijd neemt om even tot stilstand te komen, dan blijf je doorgaan op een weg die niet langer bij je past.

Lente

 • Heb je een idee/plan of verschillende nieuwe ideeën/plannen?
 • Ben je daar helemaal enthousiast en opgewonden over?
 • Wil je daar het liefst meteen mee aan de slag?

Dan zit jij op dit moment grotendeels in een lente.

Tip: Laat die nieuwe energie helemaal toe en ga lekker verkennen en experimenteren. Ga doen waar je naartoe getrokken wordt en waar je je enthousiast over voelt. Niet alles waar je nu zo enthousiast over bent, overleeft het waarschijnlijk. Maar wie weet wat je allemaal gaat ontdekken.

Zomer

 • Heb je een duidelijk doel voor ogen?
 • Ben je lekker bezig met het uitwerken van jouw plan of plannen?
 • Voel je daar de energie voor stromen en ben je lekker productief?

Dan leeft de zomer in jou.

Tip: Ga lekker mee in deze energie en stop de tijd en de energie die je beschikbaar hebt en wil spenderen in dat idee of dat plan waar je echt mee aan de slag wil. Maar pas wel op: je kunt er ook te veel tijd en energie in steken, dus neem ook voldoende rust.

Herfst

 • Begint jouw doel vruchten af te werpen
 • Heb je successen te vieren?
 • Voel je dat de tijd komt het één en ander te veranderen of te verbeteren?

De herfst is wat jij op dit moment het meeste voelt.

Tip: Vier je successen. Hoe groot of hoe klein ze ook zijn. Je hebt er hard voor gewerkt en je verdient het. Denk ondertussen na over wat voor jou op dit moment goed gaat en wat je graag los wil laten. Loslaten geeft jou de ruimte om nog meer te doen van wat goed voelt en is voor jou.

Verwelkom het seizoen waar je in zit

Hoewel het in onze maatschappij lijkt alsof je altijd in een zomer hoort te zitten, waar je lekker productief bent, hoef jij je niet slecht te voelen als jij op dit moment een heel ander seizoen ervaart. Elk seizoen hoort erbij en is nodig om alles uit de andere seizoenen te halen.

Net als in de natuur kan het ene seizoen niet zonder het andere. Verwelkom daarom het seizoen waar jij momenteel in zit en laat het je geven wat het je kan geven. En weet, welk seizoen je ook in zit, hoe onprettig ook, er komt altijd weer een nieuwe seizoen!

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence