Van jezelf houden - wat mensen die van zichzelf houden altijd doen

Van jezelf houden: dit is wat mensen die van zichzelf houden altijd doen

Van jezelf houden. Zelfliefde. Het is HET geheim voor leven vanuit jouw ware essentie. Vanuit wie jij echt bent. Hiermee geef jij jezelf de vrijheid om te kiezen voor jezelf en het leven dat jij wil leven. Helaas is het juist dit gebrek aan zelfliefde wat veel van ons tegenhoudt om te zijn wie wij zelf willen zijn. 

Mensen die van zichzelf houden, voelen zich vrij om hun leven te leven op hun manier. Door deze vrijheid om te zijn wie ze willen zijn, leven zij het leven ten volste. Ervaren zij een gevoel van geluk en voldoening.

Maar hoe doen zij dat? Wat doen mensen die van zichzelf houden, wat jij misschien nog niet doet? Dit deel ik graag met je, zodat jij ook meer van jezelf gaat houden. Meer zelfliefde gaat ervaren.

Eerst een misverstand over zelfliefde uit de weg ruimen

Wanneer jij mensen tegenkomt die stralen en hun leven helemaal leven zoals zij dat willen. Mensen die duidelijk houden van zichzelf. Dan krijg je misschien het idee dat zij deze zelfliefde altijd hebben gevoeld.

Voor de meeste is dit niet zo. Juist de mensen die intens van zichzelf houden, weten ook hoe het is om niet van jezelf te houden. Ook zij geloofden ooit dat ze niet goed genoeg waren. Dat ze anders moesten zijn dan ze in hun ware essentie zijn.

Zij hebben hard gewerkt aan weer van zichzelf te leren houden. En dat is niet iets wat ze van het ene op het andere moment gelukt is. Het is een proces waarin ze stapje voor stapje weer van zichzelf hebben leren houden.

Als zij dat kunnen, dan kan jij dit ook. Ook jij kunt stapje voor stapje van jezelf leren houden. Laten we eens kijken wat deze mensen, die oprecht van zichzelf houden, altijd doen:

Van jezelf houden is iets wat je mag leren

1) Van jezelf houden door jezelf te accepteren

Jezelf accepteren. Het klinkt zo voor de hand liggend, maar is tegelijkertijd zo ontzettend moeilijk. Jezelf accepteren is namelijk juist wat je in je jeugd hebt afgeleerd. Daar leerde je hoe je moest zijn, wat je wel en niet mocht doen en hoe je je moest gedragen. Kon je daar niet aan voldoen, dan kreeg je het gevoel dat je niet goed genoeg was.

Van jezelf houden betekent jezelf leren accepteren zoals je bent. Dit is wat mensen die van zichzelf houden hebben gedaan. Ze accepteren zichzelf met al hun plussen en minnen. Zij weten dat je niet aan vast plaatje hoeft te voldoen om goed genoeg te zijn. Maar dat we allemaal goed zijn zoals we zijn.

Jezelf accepteren, als je dat al zo lang niet gedaan hebt, lukt je niet van de ene op de andere dag. Begin daarom met mild naar jezelf te kijken. Kijk naar jezelf als een mens die niet perfect is of kan zijn. Dat is niemand. Hoe meer je dit doet, hoe makkelijker het wordt om te zien dat je goed bent zoals je bent. Zo leer je stapje voor stapje jezelf accepteren.

2) Van jezelf houden door jezelf niet te vergelijken met anderen

Ow, het is zo makkelijk om naar anderen te kijken en te zien wat zij allemaal wel hebben en wat jij niet hebt. Hoeveel verder zij zijn dan jij. Het is zo verleidelijk om in die vergelijkingsvalkuil te trappen. Ik weet er alles van.

Mensen die zelfliefde kennen, kiezen ervoor om zichzelf niet te vergelijken met anderen. Ze weten namelijk dat dit vergelijken ze niks op levert. Behalve het gevoel niet goed genoeg te zijn.
Ook weten zij dat we hier niet zijn om allemaal hetzelfde te kunnen, te doen en te bereiken. En al helemaal niet allemaal op dezelfde manier en op hetzelfde tempo. In plaats daarvan kijken ze naar zichzelf. Naar waar zij naartoe willen en hoe zij daar kunnen komen.

Ook jij ben hier om jouw eigen ding te doen. Op jouw manier en op jouw tempo. En daarin hoef jij je in niks te vergelijken met een ander. Vergelijk jezelf daarom niet langer met anderen wanneer jij meer van jezelf wil houden.

3) Van jezelf houden door minder te oordelen

Zowel over zichzelf als over anderen. Die twee gaan namelijk altijd hand in hand. Hoe harder het oordeel over jezelf, hoe harder je ook bent tegen anderen. En hoe kritischer je bent op anderen, hoe kritischer je ook bent op jezelf. Hoe onbewust ook. Hoe kun je immers iets in een ander goedkeuren wat je in jezelf afkeurt en vice versa?

Zelfliefde en zelfkritiek staan lijnrecht tegenover elkaar. Daarom kiezen mensen die van zichzelf houden ervoor om zo weinig mogelijk te oordelen. Zij weten namelijk dat elk oordeel wat ze hebben, niet meer is dan een aangeleerde overtuiging over wat goed is en wat fout. Niet meer dan een mening. Door te zien dat het niet meer is dan een subjectieve mening, kunnen ze zelf zijn wie ze echt zijn en laten ze anderen zijn zoals ze zijn. En dat is wat liefde en zelfliefde is.

Kijk milder naar jezelf en naar anderen. Je gaat meer houden van jezelf als je jezelf en anderen de ruimte geeft om te zijn zoals jij bent en zij zijn.

Om van jezelf te houden mag jij jezelf minder vergelijken

4) Jezelf behandelen als jouw beste vriend of vriendin

Is het je weleens opgevallen hoeveel vriendelijker je bent tegen je beste vriend of vriendin dan tegen jezelf? Waar je je vriend of vriendin zou steunen, zeg je tegen jezelf dat je je niet zo aan moet stellen en gewoon door moet gaan. Waar je je vriend of vriendin zou vertellen dat het wel meevalt en dat iedereen weleens een foutje maakt, noem je jezelf de domste persoon ter wereld. 

Jij bent niet minder menselijk dan jouw beste vriend of vriendin. Net als zij heb jij ook steun nodig. Ook jij hoeft je niet elke dag geweldig te voelen en ook jij mag fouten maken. Die liefde die jij aan jouw vrienden en vriendinnen geeft, die zelfliefde mag je ook aan jezelf geven. Mensen met zelfliefde zijn hier van overtuigt en behandelen daarom zichzelf als hun eigen beste vriend of vriendin.

Ben je weer een keer hard voor jezelf, sta er dan eens bij stil hoe jij zou reageren als een vriend of vriendin dit zou overkomen. Behandel jezelf op dezelfde manier.

5) Luisteren naar wat jij nodig hebt

We zetten onszelf zo vaak op de tweede of een lagere plaats. Vroeger leerden we immers dat we er vooral voor anderen moesten zijn. Dat we de behoefte van een ander altijd voorop moesten zetten. Voldoe vooral aan wat er van je wordt verwacht in plaats van aan wat goed voelt voor jou.

Van jezelf houden, weten mensen die zelfliefde kennen, betekent jezelf op de eerste plaats zetten in jouw leven. Dit leven is immers van jou en van niemand anders.

En mocht je toch denken ‘maar dat is egoïstisch’.
Het betekent niet dat je alleen maar aan jezelf denkt, maar dat je ook aan jezelf denkt.

Door te luisteren naar wat je zelf nodig hebt, kun je er ook juist meer voor anderen zijn. Jij kunt immers niet geven wat je zelf niet hebt. Bedenk je eens hoeveel je voor iemand kunt doen als jij wel lekker in je vel zit en uitgerust bent. Als jij positief en optimistisch in dit leven staat. Als jij van jezelf houdt.

6) Van jezelf houden door trots te zijn op wat je allemaal hebt bereikt

Ergens hebben we geleerd om vooral te kijken naar wat we allemaal niet hebben bereikt. Naar alles wat niet is gelukt. Terwijl er zoveel in jouw leven is wat je wel al hebt gedaan en bereikt. En er is zoveel wat jij hebt doorleefd en wat je tot de sterke persoon heeft gemaakt, die jij vandaag bent.

Van jezelf houden betekent ook oog voor jouw successen. Mensen die van zichzelf houden zijn trots op waar ze nu staan in hun leven. Op alles wat ze wel kunnen, hebben overwonnen en hebben bereikt. Ook als dat (nog) niet is waar ze het allerliefste hadden willen zijn. Ze keuren zichzelf hier niet op af.

In plaats van kijken naar alles wat je nog niet hebt of kunt, kijk eens naar wat er allemaal wel is. Alles wat je wel hebt doorleeft en bereikt. En zie hoe waardevol dat jou maakt. Hoe trots jij mag zijn op jezelf.

7) Niet iedereen toelaten in jouw leven

Hoeveel mensen laat jij toe in je leven die jou geen goed gevoel geven? Of die je meer energie kosten dan dat ze je opleveren? Omdat je denkt dat je al lang blij moet zijn dat zij met je om willen gaan?

Mensen met zelfliefde weten dat zelf mogen bepalen wie zij toelaten in hun leven. En dat zijn de mensen die hen ondersteunen in plaats van naar beneden halen. De mensen die ze energie geven in plaats van kosten. En de mensen die hun grenzen respecteren.

De mensen die echt van je houden, luisteren naar jouw grenzen. En de mensen die hier niet naar willen luisteren? Hoe hard het ook klinkt, maar hen ben je liever kwijt dan rijk. Zorg ervoor dat jij alleen die mensen in jouw leven toelaat, die goed zijn voor jou.

8) Luisteren naar je eigen gevoelens en emoties

Voor veel van ons is voelen vooral pijnlijk en vervelend. We willen niet verdrietig, boos of bang zijn. Weten niet zo goed hoe we daarmee om moeten gaan.

Zitten we niet lekker in ons vel, dan moeten we vooral doorgaan.
Voelen we ons verdrietig, dan moeten we vooral niet zo klagen en zeuren.
En dus negeren we hoe het echt met ons gaat.

Mensen die houden van wie ze zijn luisteren juist naar deze gevoelens en emoties. Deze gevoelens en emoties geven namelijk zoveel inzichten. Inzicht in hoe het met ze gaat. In wat ze wel en niet willen in hun leven. Elk gevoel en elke emotie die je hebt, wil jou namelijk iets vertellen. En dat weten mensen die van zichzelf houden.

Sta open voor de emoties en gevoelens die je hebt. Ze gaan je niet overvallen. Wat ze doen is jou laten zien hoe het met jou gaat en wat er goed gaat of beter kan in jouw leven. Ze laten je zien wie jij bent en wat jij wilt in dit leven.

9) Van jezelf houden betekent jezelf vergeven

In je leven heb je veel gedaan en meegemaakt. En niet alles is gegaan zoals jij dat graag had gewild. Je had andere keuzes kunnen maken. Minder fouten. Tenminste, dat is het gevoel wat je nu hebt en daarom geef je jezelf de schuld voor alles wat je anders had moeten doen.

Mensen die van zichzelf houden vergeven zichzelf. Ze zijn zich er namelijk van bewust dat alles wat ze hebben gekozen te doen, hen op dat moment iets op leverde. Op dat moment was dat het beste voor hen. Was dat de beste keuze of leek het de beste keuze. Ook als achteraf blijkt dat het dat niet was.

Dat weet je met de kennis van nu, niet met de kennis van toen.

Jij ben niet je verleden. Vergeef jezelf voor fouten en keuzes die je in het verleden hebt gemaakt en die achteraf gezien niet goed blijken te zijn. Op dat moment wist jij nog niet beter. Juist door te zien dat jij niet jouw fouten bent, kan jij van jezelf houden.

10) Van jezelf houden is geduld hebben met jezelf

Niet alles lukt in één keer. Je voelt je niet van de ene op de andere dag beter. Ook gaat alles waarin we leren en groeien niet in een rechte weg. Er zijn dagen dat het minder gaat. Dat je even struikelt. En als dat gebeurt, staan we al heel snel klaar met dat kritische stemmetje, wat vindt dat we hebben gefaald.

Mensen die zelfliefde hebben, luisteren niet langer naar dit stemmetje. Het stemmetje is er misschien af en toe nog wel, maar serieus nemen ze het niet.

Waarom niet? Omdat ze weten dat alles wat je doet met vallen en opstaan gaat. Dat je juist leert elke keer dat je struikelt. Ze doen hun best en nemen het zichzelf niet kwalijk als het een keer minder goed gaat. Ze hebben geduld met het proces waar ze doorheen gaan en de voortgang die ze maken.

Ook jij kunt weer van jezelf gaan houden

Misschien denk je nu ‘Ja, maar dit is wat mensen doen die al van zichzelf houden. En ik doe dat nog niet. Ik moet eerst van mezelf leren houden, toch?’

Nee, dat is helemaal niet nodig. Juist door deze tien dingen in je leven op te nemen, ga je steeds meer van jezelf houden. Ga je jezelf meer accepteren. Meer zelfliefde ervaren. Stapje voor stapje. 

Begin klein. Ga niet meteen met alle tien tegelijkertijd bezig. Kies er eerst één of twee en ga daar bewust mee aan de slag.

Dit is een proces wat je aangaat met jezelf. En zoals elke proces hoort vallen en opstaan daarbij. Er zullen dagen zijn dat je jezelf achter het behang wilt plakken en alles wat hierboven staat een ver-van-je-bed-show lijkt. Dat je het echt even niet kunt geloven.

Op die momenten mag je compassie met jezelf hebben. Dit hoort erbij. Geef jezelf ook de ruimte om die baaldagen te hebben en weet dat er morgen weer een dag is om een nieuw stapje te zetten. Een dag om meer van jezelf te houden.

Ja, je bent even gestruikeld, maar je bent niet teruggevallen.
Haal even diep adem, doe het rustig aan en sta dan weer op en ga verder.

Jij bent al goed zoals je bent, ook al zie je dat nu misschien nog niet.
Er is niks mis met jou.
En net als de mensen die dit al toepassen, kun jij ook van jezelf leren houden.

You can do this!

Luister ook hier:

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence