Waarom affirmeren (niet) werkt

Waarom affirmeren (niet) werkt

Je kent ze wel… 
Die schitterende uitspraken die je om de oren worden gegooid online.
Tenminste, wel als je net als ik veel accounts op bijvoorbeeld Instagram volgt die delen over persoonlijke groei en je mooiste leven leven.

En laat ik dan ook maar meteen iets bekennen.
Als je me al volgt op Instagram, dan weet je het wel.
Maar wanneer je dit nog niet doet:

Ik doe dit ook.
Ook ik post affirmaties online.
Daarmee wil ik je natuurlijk inspireren.
Hoop ik dat bij jou dat zaadje gaat groeien en jij dit ook voor jezelf kunt gaan geloven.

Maar de meningen over affirmaties zijn sterk verdeeld.

Gewoon maar gaan affirmeren alsof je leven ervan afhangt werkt namelijk niet.
Maar wanneer werkt affirmeren dan wel?
Hoe pas je dit wel succesvol toe, zodat je je leven wel kunt veranderen?

Wanneer affirmaties niet werken

“Ik ben succesvol”
“Het leven is schitterend”
“Alles wat ik wil, kan ik bereiken”
“Ik heb een ijzersterk vertrouwen in mezelf”

Natuurlijk kan ik hier nog een veel langere lijst met affirmaties met je delen. Het is alleen niet mijn bedoeling om hier alle mogelijke affirmaties, die je je maar kunt bedenken, te plaatsen. Ik deel deze met je zodat je een idee krijgt van wat we bedoelen, wanneer we het hebben over affirmaties.

Wanneer je deze nu leest, dan merk je misschien al dat je op de ene affirmatie anders reageert dan op de andere. Bij de ene denk je ‘Ja, dat klopt eigenlijk wel’ en bij de andere is je gedachte een stuk minder positief. Denk je misschien zelfs ‘Wat lul je nou. Voor mij is dat echt niet zo!”

Dat is precies waarom affirmaties niet werken.

Overal hoor je dat je een affirmatie maar gewoon vaak genoeg voor jezelf moet herhalen om hem te gaan geloven. Dat we maar gewoon tegen onszelf moeten gaan zeggen hoe geweldig we zijn, hoe waardevol, en hoeveel succes er wel niet voor ons is weggelegd.

Maar wanneer die affirmatie zo ver afstaat van wat jij op dit moment over jezelf of de wereld gelooft, een belemmerende overtuiging die bij leeft, dan gaat deze niet voor jou werken. Een affirmatie moet op zijn minst een beetje waar voelen voor jou, wil je dat dit deel gaat worden van jouw leven

Betekent dit dan dat affirmaties nooit voor je gaan werken?

Nee, ze kunnen zeker wel goed voor je zijn.

Affirmaties die wel voor je werken

Kan zijn dat je net het stuk hiervoor las en dacht ‘Dan kan ik het wel opgeven. Dan gaat het echt nooit voor mij werken!’ 😥

Maar dat is allesbehalve waar.

Want waar het omgaat bij affirmaties is de waarheid ervan kunnen zien en kunnen voelen. Soms misschien een beetje met een omweg.

Stel.
Jij hebt voor jouw gevoel geen zelfvertrouwen en je wilt dit graag verbeteren. Dan helpt het niet om maar tegen jezelf te blijven zeggen: “Ik heb zelfvertrouwen!”. Het enige wat jouw onderbewuste je dan teruggeeft is: “Echt niet.”

Je moet daarom jouw onderbewuste iets geven waarvan het denkt: “Hmm, daar zit iets in.” Iets wat het wel kan geloven of kan beginnen te geloven.
Bijvoorbeeld: “Door deze stap te zetten laat ik mezelf zien dat ik meer durf dan ik van mezelf dacht. Daar gaat mijn zelfvertrouwen van groeien.”
Of: “Door nieuwe dingen te leren, ga ik mijn zelfvertrouwen vergroten.”

Kies voor jezelf een affirmatie die voor jou op zijn minst een kern van waarheid heeft.

Gebruik deze affirmaties ter inspiratie: Positive Affirmations for Self Love, Self Esteem, Confidence

Affirmeren met een kleine omweg

Stel dat je van jezelf wilt gaan houden, maar dat je dat voor jou gevoel nu totaal niet doet. Ook dan helpt het weer niet om maar tegen jezelf te blijven herhalen: “Ik hou van mezelf” of “Ik ben liefde waard”

Maar misschien deel je wel mijn mening dat andere mensen liefde waard zijn. En dat jij net als hen ook maar een mens bent. En dat je, misschien, heel misschien (ik hoop hier nu natuurlijk een zaadje te planten, dat snap je wel) jij ook liefde waard bent. Ook de liefde van jezelf.

Zoek dus een affirmatie die past bij jou.
Schrijf hem het liefst zelfs helemaal zelf.
Of kies die, die echt al op een dieper niveau met jou resoneert.

Laat dat de affirmatie zijn waar je regelmatig bewust bij stilstaat.
Door hem ergens neer te hangen waar je hem regelmatig ziet.
Of door dagelijks een moment te pakken waar je deze bewust tegen jezelf zegt.
Of, kan ook, waar je op gaat journalen of mediteren.

Want wat nog steeds geldt: herhaling is de sleutel
Hoe vaker jouw brein deze affirmatie hoort, ziet of denkt, hoe sterker hij wordt.

Waarom ik wel affirmaties met jou deel

Als affirmaties zo persoonlijk zijn, heeft het dan zin om jou met enige regelmatig een affirmatie te geven?

Ja en nee.

Je hebt gelijk. Affirmaties zijn heel erg persoonlijk.
De ene affirmatie werkt voor jou wel en de andere totaal niet.
En een affirmatie die ontzettend met jou resoneert, lijkt voor iemand anders weer een totale leugen.

En toch deel ik ze met je.

Waarom?

Omdat ik nou net die affirmatie hoop te delen die jij wel kunt geloven.
Die waarvan jouw onderbewuste denkt: “Ja, ergens heb je wel gelijk.”

“Ik verdien inderdaad liefde”
“Ik mag inderdaad voor mezelf kiezen”
“Ik ben waardevol”

Dat daarmee jouw zelfliefde en zelfwaardering mogen groeien en jij steeds meer jouw eigen leven gaat leven.

Natuurlijk hoop ik ook dat je me meteen op mijn woord gelooft (maar ik weet ook dat het zo niet werkt, helaas). Ik wil je namelijk graag laten weten hoe waardevol jij bent. Hoeveel liefde jij waard bent.

Voor mij is dat een waarheid die staat als een huis.
Een affirmatie die ik tot in mijn kern geloof.

Maar ik weet ook, dat dat voor jou misschien niet zo is.

Nog niet.

Maar misschien kan ik hiermee een zaadje bij jou planten, waardoor je het wel kunt gaan geloven.

Lukt dat toch nog niet?
Kies dan een affirmatie die wel iets met je doet.
Die je diep van binnen al wel, al is het maar een beetje, kunt voelen.
Laat dat jouw affirmatie zijn.

Luister ook hier:

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence