Verwelkom jouw natuurlijke innerlijke kind

Verwelkom jouw natuurlijke innerlijke kind

Eerder hebben we kennis gemaakt met het verwonde innerlijke kind in onszelf. Hoewel het verwonde innerlijke kind ongetwijfeld deel van jou is, is er ook een ander deel wat gelukkig niet zo pijnlijk is: Jouw natuurlijke innerlijke kind.

Leer hier jouw natuurlijke innerlijke kind kennen:

  • Wie is ze?
  • Waarom geven we haar zo weinig ruimte?
  • En wat geeft jouw natuurlijke kind jou wanneer je het wel ruimte geeft?

Ontmoet jouw natuurlijke innerlijke kind

Wanneer ik denk aan ruimte geven aan ons innerlijke kind, dan denk ik zelf liever aan het natuurlijke innerlijke kind dan het verwonde innerlijke kind. Ja, ook het verwonde innerlijke kind heeft ruimte nodig. Heeft het nodig om gezien en begrepen te worden, zodat het kan helen. Maar het natuurlijke innerlijke kind zouden we met open armen moeten verwelkomen.

Stel je eens een kind voor wat lekker zit te spelen. Bijvoorbeeld jezelf toen je klein was, je eigen kindje of welk kind dan ook. 

Dit kind bruist nog van het leven.
Is aan het leren en ontdekken.
Kijkt vol verwondering om zich heen in de onschuld die het heeft.
Geniet van het leven en alles om zich heen.
Voelt zich vrij en onbezorgd.
Is creatief en kan volledig opgaan in het hier en nu.

Dat is ook het natuurlijke innerlijke kind wat een ongetwijfeld een deel is van jou. 

Wanneer ik denk aan hoe ik graag weer meer zou willen zijn, dan is het dit. Weer lekker kunnen ontdekken en verkennen. Verwonderd zijn over alles wat ik me om heen zie. Kunnen ontspannen in niets nuttigs doen. En toch lukt dat me maar zelden echt.

Lees ook: Finding and Getting to Know Your Inner Child

Natuurlijke innerlijke kind is vrij speels en nieuwsgierig

Waarom is het zo moeilijk om je speelse innerlijke kind ruimte te geven?

Ergens hebben we in onze samenleving geleerd dat wanneer je volwassen bent, dat je niet meer mag spelen. Dat daar geen tijd en ruimte voor is. Het gaat alleen nog om productief zijn. Om presteren en ambitieus zijn.

Wanneer je wel gaat zitten niksen en ontspannen. Of wanneer je wel iets gaat doen wat niet direct nuttig is, dan wordt hier afkeurend naar gekeken. Misschien nog niet eens door de buitenwereld, maar wel door jezelf. Want je moet wel nuttig bezig zijn toch?

Spelen wordt gezien als kinderachtig.
Kinderen spelen, volwassenen niet. 

Maar wat we daarbij over het hoofd zien is de enorme kracht die er in spelen zit.
Ook wanneer je al volwassen bent.

Waarom jij jouw innerlijke kind wilt verwelkomen

Geef eens eerlijk antwoord op de volgende vraag:

Hoe goed is jouw drukke leven echt voor jou?

In onze samenleving wordt productief zijn en presteren aangemoedigd. Ambitieus zijn en doelen bereiken, staan hoog in het vaandel. Ook al is het maar het doel van jouw werkgever. En daarbij lijkt rust en ontspanning, even helemaal niks doen, het totale tegenovergestelde te zijn.

Niks is minder waar, maar dat is iets wat we nog met z’n allen lijken te moeten herontdekken. En ik ga heel eerlijk zijn, ook al weet ik dit, toch vind ik het ook nog steeds enorm moeilijk om regelmatig even mijn werk te laten vallen en even alles los te laten.

Toch geeft dit natuurlijke innerlijke kind ons ontzettend veel:

  • Rust en ontspanning
  • Tijd om onze batterij weer op te laden
  • Ruimte om te genieten van het leven
  • Vanuit een speelse instelling nieuwe vaardigheden leren
  • Vanuit nieuwsgierigheid nieuwe dingen en oplossingen ontdekken
  • Weer vol verwondering naar ons leven, andere mensen en de wereld kunnen kijken

Tegenwoordig lijdt 17% van de Nederlandse bevolking aan burn-outklachten. Stel je eens voor hoeveel groter dat percentage is als we daar alle spanningsklachten in meenemen. Door weer terug te gaan naar ons natuurlijke innerlijke kind en die ook af en toe de ruimte te geven, kunnen we weer rust en ontspanning vinden. Kunnen we onze batterij weer opladen en onszelf echt toestemming geven om af en toe even helemaal niks te doen en gewoon te genieten.

Meer bereiken met jouw natuurlijke innerlijke kind

Het helpt je zelfs om meer te bereiken

Kunnen ontspannen en niks doen of gewoon lekker creatief bezig zijn, kan ons helpen om die spanning in ons leven en ons lichaam te verminderen. We zijn niet gemaakt om altijd aan te staan, ook al voelt dat noodzakelijk.

Maar je natuurlijke innerlijke kind de ruimte geven gaat niet alleen om ontspannen en opladen. Niet alleen om leuke dingen doen en genieten van het leven. Want juist door jezelf toe te staan om weer meer te gaan spelen en nieuwsgierig te zijn. Door te gaan ontdekken. Kom je ook weer tot nieuwe ontdekkingen.

Misschien ontdek je wel wat je heerlijk vindt om te doen en waar je onverwacht goed in blijkt te zijn. Of ontdek je eindelijk die oplossing voor dat ene probleem wat je al een hele tijd bezighoudt.
Of kom je tot een nieuw inzicht in hoe je je bestaande werk nog beter kunt maken.

Je natuurlijke innerlijke kind toelaten betekent dat je los kunt komen van je vaste manier van werken. Van je vaste patronen die je ook in hetzelfde gedachtencirkeltje houden. Je gaat anders naar jezelf, je werk en het leven kijken, zodat er nieuwe dingen kunnen ontstaan.

Nodig jouw natuurlijke innerlijke kind door weer te gaan spelen en ontdekken

Nodig jouw natuurlijke innerlijke kind weer uit

Heb jij een gelukkige kindertijd gehad en denk je weleens terug aan hoe zorgeloos je leventje toen was? Hoe je, naast school, ook lekker mocht spelen en ontdekken? En dat je daar weleens stiekem naar terug verlangt?

Of dat je je kleine kindje, nichtje, dochtertje van de buren, zoontje van vrienden vol enthousiasme en verwondering ziet spelen en experimenteren en dat je ergens een beetje jaloezie voelt?

Zij zijn letterlijk nog één met hun natuurlijke innerlijke kind. 

Dat jij dit niet zo vaak meer in jouw leven ervaart, betekent niet dat jij en jouw natuurlijke innerlijke kind ver van elkaar verwijderd zijn. Zo lijkt het misschien, omdat je al zo lang niet naar hem of haar hebt geluisterd. Maar geef jezelf eens de tijd en de ruimte om alleen maar te doen waar je zin in hebt. Om te spelen. Om jezelf vrij te laten zijn

Niet door letterlijk die blokkendoos er weer bij te pakken.
Of misschien juist wel.

Puur waar jij zin in hebt, zonder dat je er iets mee moet bereiken.

Hoe vaker jij ruimte maakt voor jouw speelse innerlijke kind, hoe vrijer en creatiever jij je weer gaat voelen. In je vrije tijd en in je werk.

Luister ook hier:

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence