Kennismaken met jouw verwonde innerlijke kind

Kennismaken met jouw verwonde innerlijke kind

Je staat er misschien niet bij stil. En misschien vind je het ook helemaal niet leuk om dit te horen. Maar in ons allemaal zit een verwond innerlijk kind. Dit verwonde innerlijke kind is het deel van ons dat soms onverwacht wakker wordt en de touwtjes in handen neemt, wanneer we in een situatie terecht komen waar we ons onzeker voelen, of overweldigd. 

Waar jouw verwonde innerlijke kind vandaan komt.
Wanneer dit deel van jou het overneemt.
En waarom je juist wel in contact wilt komen met dit innerlijke kind.

Dat lees je hier.

Hoe jouw verwonde innerlijke kind is ontstaan

Hoe perfect jouw kindertijd ook voor je lijkt, niemand van ons is er zonder kleerscheuren doorheen gekomen. We hebben allemaal ervaringen gehad die een indruk op ons achter hebben gelaten. Ervaringen waar we ons op dat moment ongezien, ongehoord of onbegrepen voelden.
Ervaringen die ons onzeker maakten en ons een onveilig gevoel hebben gegeven.

Hoe onbenullig en kinderachtig die ervaringen nu ook lijken, op dat moment hebben ze een enorme impact op jou gehad. Dit is wat jij hebt opgeslagen in jouw verwonde innerlijke kind. Het is het deel van ons waar de pijn van vroeger nog steeds leeft. Onverwerkt en niet geheeld.

Hoe sterk jouw verwonde innerlijke kind in jouw leven aanwezig is, is afhankelijk van hoe overweldigend deze ervaringen voor jou zijn geweest. Wanneer dit niet vaak in je leven is gebeurd, dan is dit deel waarschijnlijk relatief rustig. Maar wanneer deze ervaringen vaak voor kwamen of heel heftig waren, zoals het geval is bij gepest zijn, emotionele verwaarlozing en andere vormen van verwaarlozing of mishandeling, dan heeft jouw verwonde innerlijke kind waarschijnlijk ook nu nog een grote invloed op jouw leven.

Kijk ook deze video over onze innerlijke kinderen: Reparenting our inner child

Overtuigingen en beschermingsstrategieën

Overtuigingen en beschermings-
strategieën

In jouw verwonde innerlijke kind heb je alle belemmerende overtuigingen die jij over jezelf en de wereld om je heen hebt, opgeslagen. Overtuigingen die zijn gevormd in je kindertijd en sinds die tijd nooit meer een update hebben gekregen. Overtuigingen over jezelf zoals ‘ik ben hier niet slim genoeg voor’, ‘ik ben onzeker’ of ‘ik ben niet goed genoeg’. En overtuigingen over de wereld zoals dat niemand echt om je geeft en het maar een onveilige plaats is.

Naast jouw overtuigingen liggen hier ook de strategieën die jij jezelf in jouw kindertijd hebt aangeleerd om jezelf te beschermen tegen deze pijnlijke, gevaarlijke en/of overweldigende ervaringen. Door jezelf te verdedigen en in de aanval te gaan (vechten, weglopen voor de ervaring (vluchten) of helemaal dichtklappen en je zo klein en onzichtbaar mogelijk maken (bevriezen). 

Al deze overtuigingen en deze strategieën om jezelf te beschermen spelen nog steeds een grote rol in jouw leven. Zeker als dit de eerste keer is dat jij kennismaakt met jouw verwonde innerlijke kind.

En met enige regelmaat wordt dit zij of hij in jou wakker.

Dit is wanneer jouw verwonde innerlijke kind het overneemt

Als je nu, als volwassene, nooit meer vervelende ervaringen zou hebben. Je nooit meer ongezien, ongehoord, onbegrepen, onveilig of aangevallen zou voelen, dan zou je verwonde innerlijke kind niet vaak aanwezig zijn in jouw leven.

Maar zo is het leven helaas niet.
Het leven is uitdagend.

Als je je leven wilt leven zul je momenten meemaken waarin je je ongehoord, ongezien, onbegrepen en onveilig zult voelen.

Dat zijn de momenten die jouw verwonde innerlijke kind herinnert aan vroeger. Aan de tijd dat het zich toen ook zo voelde. Het wordt weer herinnert aan wat je daardoor over jezelf bent gaan geloven en hoe je daar toen op reageerde. Op dat moment wil het jou en zichzelf weer beschermen voor de pijn en het gevaar wat het ziet.

Hoe?
Door op dezelfde manier te reageren als vroeger.

Door van je af te bijten en ruzie te maken, schreeuwen en scheldend.
Of door ervan weg te vluchten, al dan niet met de deuren slaand.
Of door je klein te maken en te verstoppen voor de pijn.

Elke keer wanneer je automatisch reageert op iets in jouw leven wat jou triggert en waarvan jij, vaak pas later, denkt “waarom reageerde ik zo? Dat was niet slim”, is jouw verwonde innerlijke kind dat wakker wordt. Ook wanneer je pijnlijke ervaringen uit de weg probeert te gaan, door het leven vooral niet op te zoeken, is het dit deel van jou dat jou probeert te beschermen.

Waarom jouw verwonde innerlijke kind erkenning nodig heeft

Het is heel begrijpelijk dat je jouw verwonde innerlijke kind het liefst niet wilt zien. Het herinnert je immers aan de pijnlijke en overweldigende ervaringen van vroeger. Maar door haar of hem te negeren doe je hetzelfde als wat jouw innerlijke kind vroeger ook ervaren heeft:

Je ziet het niet.
Je hoort het niet
En je begrijpt het niet.
Wat betekent dat dit innerlijke kind zich altijd onveilig blijft voelen.

Dit deel van jou is juist een deel om compassie mee te hebben. Daarmee heb je ook meteen compassie voor jezelf. Want dit deel, is een deel van jou.

Door te erkennen dat dit deel nog steeds in jou leeft en te erkennen dat je ervaringen hebt gehad die je pijn hebben gedaan en waar je je onveilig hebt gevoeld, hoe onbenullig die nu ook lijken, geef je hem of haar weer de ruimte om gezien, gehoord en begrepen te worden. Kun je het laten zien dat de wereld veiliger is dan het dacht toen jij nog klein was. 

Geen ruimte maken voor jouw verwonde innerlijke kind betekent namelijk niet dat het er niet is. Het betekent juist dat het jou in zijn of haar grip krijgt, zonder dat jij daar controle over hebt. Dat je gaat blijven reageren vanuit jouw aangeleerde beschermingsstrategieën.

Juist door haar of hem te erkennen, te begrijpen waarom het er is en waarom het jou wil beschermen. Door het te laten zien dat er nu een betere manier is om voor jezelf te zorgen. Kun jij jouw verwonde innerlijke kind helpen om te verwerken en te helen. Zo zorg je ervoor dat dit deel van jou minder grip op jou krijgt en jij niet elke keer zo plotseling reageert. En reageer je steeds vaker bewust vanuit jouw volwassen zelf.

Luister ook hier:

Over het helen van jouw verwonde innerlijke kind:

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence