Goed genoeg zijn

Goed genoeg zijn: Niemand bepaalt hoe goed jij bent

Ben ik goed genoeg? 

Deze vraag lopen veel van ons bewust of onbewust mee rond. Vaak weten we het antwoord op deze vraag ook al: Nee, we geloven niet dat we goed genoeg zijn. We voelen ons niet goed genoeg.

Om ons toch goed genoeg te kunnen voelen, zoeken we bevestiging in de buitenwereld.

We zijn zo vriendelijk mogelijk in de hoop te horen dat dat gewaardeerd wordt.
Want dan zijn we goed.

We doen ons best op school en op ons werk in de hoop te horen dat we het geweldig doen.
Want dan zijn we goed.

We doen ons best om altijd blij en vrolijk over te komen, zodat we niemand tot last zijn.
Want dan zijn we goed.

Wat je dan doet is dat je anderen laat bepalen wanneer jij goed genoeg bent.
Je maakt jezelf hierin afhankelijk van anderen, terwijl zij jou deze bevestiging mogelijk helemaal niet kunnen of willen geven.

Omdat ze er niet bij stilstaan.
Omdat ze het niet willen
Of soms zelfs omdat ze juist willen kwetsen

Ik wil je laten zien waarom jij het bepalen of je goed genoeg bent nooit aan iemand anders wilt geven. Dat het juist belangrijk is om dit besef vanuit jezelf te halen, omdat dit jou zoveel sterker gaat maken.

Want hoewel je het soms moeilijk te geloven vindt…

Jij bent, hoe dan ook, goed zoals je bent.

Waarom we ons niet goed genoeg voelen

Wanneer je al vaker iets hebt gelezen hier op Inner Essence dan gaat het volgende je niet verbazen. De oorzaak dat jij je niet goed genoeg voelt ligt in jouw kindertijd. Hier is namelijk de basis gelegd van jouw zelfbeeld.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ouders met hoge verwachtingen waar je voor je gevoel niet aan kon voldoen.
  • Vakken op school waar het niet lukte om een ruime voldoende te halen.
  • Leeftijdsgenootjes die lieten blijken dat ze iets van je vonden.

Hier is ook de basis gelegd van wie jij denkt te moeten zijn als volwassene:

  • Ambitieus, met een mooie carrière
  • Succesvol, met een riant inkomen
  • Sociaal, met een grote groep vrienden
  • Liefdevol, met een geweldige partner en gezin

Geen wonder dat we massaal het gevoel hebben daar niet aan te kunnen voldoen en daarom het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn.

Bevestiging buiten jezelf zoeken

We hebben geleerd om dat wat we nodig hebben buiten onszelf te zoeken.

Liefde
Erkenning
Waardering
En ook de bevestiging of je goed bent zoals je bent. We denken dat het nodig is om van andere te horen of we goed genoeg zijn. Maar hoe graag je het ook wilt, deze bevestiging is niet in de buitenwereld te vinden.

1) Mensen geven niet zo vaak complimenten

Hoe vaak geef jij complimenten? Wees eens eerlijk.
Als ik heel eerlijk ben dan is het antwoord voor mij ‘Bij lange na niet vaak genoeg.’ Terwijl we, wanneer ons iets dwarszit, we dit toch vaak willen delen. We willen graag dat die ander dat vooral niet weer doet.

Je zult veel sneller te horen krijgen waar mensen minder blij mee zijn, dan wat ze wel goed vinden. Dat betekent alleen niet dat het positieve er niet is.

2) Het negatieve valt meer op

Als mens heb je te maken met de zogenaamde negativity bias. We zijn gevoeliger voor negatieve signalen, dan positieve. Negatief kan namelijk betekenen dat er een gevaar dreigt en dat je in actie moet komen, terwijl positief ongevaarlijk is en dus geen directe reactie vraagt.

Voor jouw brein is een vervelende opmerking net zo’n grote alarmbel als die tijger die uit de bosjes springt of die auto die opeens een rare slinger op de snelweg maakt. Daarom valt deze jou extreem op, terwijl dat compliment, wanneer je die wel krijgt, nauwelijks opvalt.

3) Het is niemands taak om te bepalen of jij goed genoeg bent

Door jezelf afhankelijk te maken van de goedkeuring van anderen, saboteer je jezelf. Aan de ene kant zit je te wachten op positieve opmerkingen, die de meeste mensen gewoon niet geven, terwijl aan de andere kant de negatieve opmerkingen die jouw kant op komen ontzettend veel impact op je maken.

Maar jij bent niet afhankelijk van de goedkeuring van iemand anders. Er is niemand aangewezen die voor jou, of voor iemand anders, mag bepalen of je goed genoeg bent. Niemand heeft een objectief lijstje van waar jij als mens aan moet voldoen.

Of iemand jou goed of slecht vindt, zal altijd een subjectieve mening zijn. Jouw leven gaat niet om de subjectieve mening van iemand anders, maar om de mening van jezelf. Vind jij jezelf goed, los van alle verwachtingen van de samenleving.

Jij hebt geweldige eigenschappen

Jij bent een mens met allerlei schitterende eigenschappen. Of je nou van nature zelfverzekerd, vriendelijk, intelligent, eigenzinnig, nieuwsgierig, ontspannen of juist niet bent. Of welke eigenschappen jij ook maar bij jezelf herkent.

Wat een ander vindt van jouw karaktereigenschappen maakt in dit geval niet uit. Wat iemand anders er ook van vindt, het is altijd subjectief. Het is altijd niet meer dan een mening.

Wat de één arrogant bij jou vindt, vindt een ander zelfverzekerd.
Terwijl de één jou lui vindt, vindt een ander dat je goed bent in kiezen voor je eigen ontspanning
En wat de één bij jou vriendelijk vindt, vindt een ander juist weer slaafs.

Het is onmogelijk om de persoon te zijn die iedereen geweldig vindt. Er bestaat ook geen checklist met alle eigenschappen waar je als mens aan moet voldoen om goed te zijn.

Waar het om gaat is dat jij blij wordt van de persoon die jij bent.
Mocht je dat nog niet helemaal zijn? Kijk dan hoe je die eigenschappen kunt versterken waar je wel blij van wordt.

Maar wees daarin wel eerlijk tegen jezelf. Wil je meer zo zijn omdat je denkt dat anderen jou dan beter vinden of wil je dit oprecht zelf?

Er is onwijs veel wat je wel kunt

Je haalde misschien niet altijd tienen op school. Zeker niet op alle vakken. Maar dat is ook niet waar het leven om draait. Toch heeft jouw presteren op school jou mogelijk heel erg doen twijfelen of je wel goed genoeg bent.

Er is zo ontzettend veel meer in het leven om goed in te zijn dan alles wat je leerde op school. Of in je opleiding. En jij kunt mij niet wijsmaken dat jij helemaal niks kunt. Misschien ben je juist wel heel goed in luisteren naar anderen. Of aanvoelen hoe het met iemand gaat. Dingen die je niet leerde op school.

Je hoeft niet overal goed in te zijn. Het is zelfs onmogelijk om overal goed in te zijn.
We zijn ook allemaal anders met onze eigen sterke punten en interesses.

 Dat jij een aantal skills niet hebt, die je wel denkt dat je moet hebben, maakt jij niet minder goed.

Jij kunt ontzettend diep ervaren

Alle heerlijke emoties en gevoelens zoals blijdschap, dankbaarheid en geluk.
Maar ook de minder wenselijke zoals verdriet, boosheid en angst.

Geen van deze emoties is slecht. Al deze emoties horen bij het leven. Zorgen ervoor dat je het leven volledig kunt ervaren. En als iemand je ooit vertelt dat het slecht is om bepaalde emoties te voelen… negeer hem of haar dan alsjeblieft meteen!

Natuurlijk willen we ons het liefst altijd goed voelen. Maar het leven is er niet alleen om je goed te voelen. Het leven heeft ups en downs. Highs en lows. En juist door die downs kun je de ups veel beter voelen. Door de lows kun je de highs veel dieper ervaren.

Voelen maakt je een mens.
En het zegt niks over goed of niet goed zijn.

Jij bepaalt of jij goed genoeg bent

In jouw leven is er maar één persoon die iets te zeggen heeft over of jij goed bent zoals je bent en dat ben jijzelf. Je mag jezelf daarom een hele simpele, maar tegelijkertijd ontzettend moeilijke vraag stellen:

Word jij blij van de persoon die jij bent?

Waarom deze vraag zo moeilijk is?
Omdat het van je vraagt om los te laten wie jij volgens de samenleving zou moeten zijn. Want die conditionering zit ontzettend diep.

Maar als je dat een keer helemaal los zou laten?
Waar word jij dan blij van in jezelf en in anderen?
Wat doet er volgens jou echt toe?

De antwoorden die je daar vindt, laten jou zien wat jij echt belangrijk vindt.
En wanneer het je lukt om daar (het grootste deel van de tijd) naar te leven, dan kan het niet anders dan dat jij goed bent zoals je bent in jouw eigen ogen.

En dat is waar het om draait.

Luister ook hier:

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence