Zo gebruik je de liefdestalen voor jezelf

Zo gebruik je de talen van de liefde voor jezelf

Wanneer we het hebben over de talen van de liefde dan denken we meteen aan onze liefdesrelatie. Spreken ik en mijn liefdespartner wel dezelfde liefdestaal? 

Of we denken aan de andere relaties in ons leven:
De relatie met onze vader of moeder.
Met onze zus(sen) of broer(s).
Met onze kinderen.
Of die met onze vrienden en vriendinnen.

Maar er is nog een hele belangrijke relatie in jouw leven.
De relatie die we heel vaak over het hoofd te zien en die we vaak ook moeilijk vinden om te onderhouden: de relatie met jezelf.

Ook hier kun je de talen van de liefde gebruiken om jezelf te laten zien dat je liefde en waardering verdient.

Wat zijn de talen van de liefde?

De talen van de liefde zijn geïntroduceerd door Gary Chapman. Als relatietherapeut kwam hij regelmatig stellen tegen die vertelden dat ze zich niet langer geliefd en gewaardeerd voelden door hun partner. Of stellen die het gevoel hadden dat hun uitingen van liefde niet door hun partner werden gezien.

Door te onderzoeken kwam Chapman erachter dat we vijf verschillende talen van de liefde spreken en dat we allemaal onze eigen primaire taal hebben. De taal waardoor we ons het meest gezien en gehoord voelen. Het meest geliefd en gewaardeerd.

De vijf talen die hij ontdekte zijn:

  • Tijd en aandacht
  • Dienstbaarheid
  • Fysieke aanraking
  • Woorden van bevestiging
  • Cadeaus geven en krijgen

Voor Chapman was vooral belangrijk hoe we deze liefdestalen kunnen gebruiken in de relatie tot de ander. Zodat we ons geliefder voelen, onze partner zich geliefder voelt en zo onze verbinding sterker wordt.

Maar deze liefdestalen zijn niet alleen belangrijk in de relatie met de mensen in jouw leven. Ze zijn ook belangrijk in de relatie met jezelf. Dit is hoe jij jouw primaire taal van de liefde kunt gebruiken om jezelf te laten zien dat jij liefde en waardering waard bent.

Talen van de liefde - Maak tijd voor jezelf vrij

Taal van de liefde 1:
Tijd en aandacht voor jezelf

We zitten allemaal in de ratrace. Het lijkt ontzettend belangrijk om altijd maar door te gaan en productief te zijn. Maar laat jezelf eens zien dat je om jezelf geeft, door even geen aandacht te besteden aan dat stemmetje wat vindt dat je altijd maar door moet gaan. Dat stemmetje dat zegt dat je pas genoeg bent, als je alles hebt gedaan.

Plan in plaats daarvan me-time in. En doe dat ook letterlijk.

Pak die agenda en blok daarin voor jezelf een uur of langer om even niks productiefs te doen en juist te luisteren naar waar jij zin in en behoefte aan hebt.

Zoals een heerlijke (slaap)meditatie.
Lekker wegkruipen op de bank met een meeslepend boek.
Boek die heerlijke massage.
Of ga eindelijk op dat uitje wat je eigenlijk al een hele tijd wilt.

Wanneer je jezelf iets geeft vanuit de taal van de liefde ‘Tijd en aandacht’ betekent dat dat je jezelf de tijd en aandacht geeft die jij verdient.

Taal van de liefde 2:
Klusjes voor jezelf doen

Oké, deze voelt in eerste instantie misschien niet als liefde tonen voor jezelf. Want ja, je gaat jezelf ertoe zetten om eindelijk die rotklusjes een keer te gaan doen. Je weet wel, dat ene item op je todo-lijst die maar in je nek blijft hijgen en je continu het gevoel geeft dat je nooit klaar bent. Of dat huishoudelijke klusje, zoals het schoonmaken van de keuken.

Ik weet dat het niet leuk is om te doen. Leuker gaat het ook niet worden. Het gaat alleen om de ervaring erna, wanneer het achter de rug is en het eindelijk af is. Dat je eindelijk los kunt laten dat dat ook nog steeds moet gebeuren. Zodat je weer rust gaat voelen.

Laat jezelf zien dat je het voor jezelf overhebt om dat rotklusje eindelijk op te pakken, zodat je jezelf daarna zoveel beter gaat voelen. Dat is jezelf de liefde laten zien vanuit de taal van de liefde ‘Dienstbaarheid’.

Taal van de liefde - Verlos jezelf van dat rotklusje

Taal van de liefde 3:
Jezelf aanraken

Dit zijn we misschien niet gewend om te doen. Het voelt heel onwennig om jezelf een knuffel te geven of even over je eigen armen te strijken om jezelf te steunen. Het is alleen wel ontzettend goed voor je.

Aangeraakt worden door een ander zorgt ervoor dat er oxytocine vrijkomt in je lichaam. Een hormoon wat ervoor zorgt dat we tot rust komen en dat we ons verbonden voelen met anderen en met onszelf. En dit kun jij jezelf geven door jezelf aan te raken. Zo laat je jezelf zien dat je van jezelf houdt met taal van de liefde ‘Fysieke aanraking’.

Dit kan letterlijk door jezelf te omarmen wanneer het even pittig is, maar kun je ook doen door jezelf bewust heerlijk in te zepen onder de douche of in bad. Of door je lichaam in te smeren met die heerlijke lotion. Of, en dat is natuurlijk ook altijd nog een hele goede mogelijkheid, door te masturberen.

Taal van de liefde 4:
Positieve woorden voor jezelf

Talen van de liefde - Zeg iets positiefs tegen jezelf

Jezelf op een liefdevolle manier toespreken kan ook heel raar aanvoelen. We zijn vooral gewend om kritiek op onszelf te hebben. Lief zijn voor jezelf voelt als iets wat je niet verdiend hebt.

Zo voelt het misschien, maar dat betekent niet dat dat ook zo is.
We verdienen het allemaal om liefdevol toegesproken te worden.
Ook door onszelf.

Is er een compliment wat je jezelf kunt geven? Iets waar je trots op bent en je tegen jezelf kunt zeggen: “Dat heb je goed gedaan.” Of iets wat je mooi vindt aan jezelf wat je jezelf kunt vertellen?

Of heb je er meer behoefte aan om jezelf bemoedigend toe te spreken? Wat zou je dan tegen een vriend of vriendin zeggen die het moeilijk heeft of ergens tegen op ziet? Zeg dat ook tegen jezelf.

Een mooie vorm om deze taal van de liefde voor jezelf te gebruiken is door het uitspreken van mantra’s en affirmaties. Gebruik dan wel een mantra of affirmatie die voor jou op zijn minst een beetje waar voelt. Loze woorden van bevestiging doen het namelijk niet voor je. Niet wanneer een ander ze tegen je zegt, maar ook niet wanneer je dat zelf doet.

Taal van de liefde 5:
Een cadeau geven aan jezelf

En dat hoeft echt niet het duurste van het duurste te zijn of iets ontzettend groots. Het gaat vaak om de kleine dingetjes waar je jezelf een plezier mee doet. Een mooi bosje bloemen of dat nieuwe journal wat je al een tijdje op het oog hebt. Een lekker zeepje of een paar lekkere bonbons. Of dat ene dingetje wat je al een tijdje wilt, maar wat je jezelf nog niet hebt gegund.

Geef jezelf iets waar je echt enorm blij van wordt. Het mag ook iets zijn wat je voor jezelf verzamelt, zoals een zelf geplukt bosje bloemen of een mooie fotocollage die je voor jezelf maakt. Laat het iets zijn wat een glimlach op je gezicht tovert en jou echt het gevoel geeft ‘Ik ben dit waard’.

Gebruik de taal van de liefde ‘Cadeaus geven’ door jezelf af en toe een mooi cadeautje te schenken.

Taal van de liefde - Geef jezelf een cadeau

Maakt het uit welke taal van de liefde ik kies?

In relaties is het zeker belangrijk vanuit welke liefdestaal jij met je partner communiceert. Jouw partner kan jouw gedachten immers niet lezen en weet niet met welke intentie jij iets voor haar of hem doet. Wanneer dan iets ook echt aanvoelt als liefde, wat het doet als dat haar of zijn primaire liefdestaal is, dan helpt dat natuurlijk enorm.

Welke taal van de liefde je kiest, is denk ik minder belangrijk wanneer je dit voor jezelf doet. Op het moment dat jij er bewust voor kiest om vanuit één van deze vijf iets voor jezelf te doen, weet je immerswat jouw intentie daarachter is. Je weet dat je dit doet om jezelf te laten voelen hoeveel je van jezelf houdt. Ook als je daarin nog aan het oefenen bent en je dit niet van nature zo voelt.

Wat ik me wel voor kan stellen dat je nu al een sterker gevoel hebt welke van de vijf je het liefste voor jezelf zou doen. Welke je het liefste van jezelf zou ontvangen. Grote kans dat dit jouw primaire taal van de liefde is.

Wil je nog controleren welke taal van de liefde het beste bij jou past? Dan kun je deze online Nederlandse of deze Engelse test doen.

Taal van de liefde - Raak jezelf met liefde aan

Gebruik de talen van de liefde regelmatig voor jezelf

Op de momenten dat je iets voor jezelf te vieren hebt.
De momenten dat je trots bent op jezelf.
Wanneer je het wel even kunt gebruiken.
Of gewoon zomaar.

Je verdient het om jezelf met regelmaat dit cadeau te geven. Ook als Cadeaus geven niet jouw primaire taal van de liefde is, dan is jezelf iets geven vanuit één van deze vijf nog altijd een cadeautje.

Laat jezelf zien dat je dit waard bent.
Dat jij jezelf blij mag maken.
Dat jij jezelf dit geluksmomentje mag geven.

Het gaat de verbinding die jij met jezelf ervaart sterker maken.

Luister ook hier:

Meer lezen over de talen van de liefde:

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence