Wat is jouw liefdestaal

De 5 talen van de liefde – Wat is jouw liefdestaal?

Allemaal willen we dat gevoel dat er van ons wordt gehouden. Andersom willen we natuurlijk ook de mensen van wie we houden, laten zien dat we van ze houden. Maar wist je dat de manier waarop jij jouw liefde toont, mogelijk de ander niet meteen het gevoel geeft dat dat een teken van jouw liefde is? Of de manier waarop de ander zijn of haar liefde toont aan jou, voor jou niet altijd voelt als liefde? 

Dit komt doordat we niet allemaal dezelfde taal van de liefde spreken.

In dit stuk laat ik je zien wat deze talen van de liefde zijn.
Leer jij jouw eigen liefdestaal kennen.
En weet je hoe jij beter wordt in het spreken van de liefde.

De talen van de liefde volgens Chapman

De één zegt regelmatig ‘Ik hou van je.’
De ander geeft het liefst een dikke knuffel.
Een ander helpt je weer met liefde met koken of het dragen van de boodschappen.

En terwijl de ene helft het gevoel heeft enorm veel liefde te tonen aan haar of zijn partner, voelt de andere helft van de relatie zich nauwelijks geliefd.

Dit is wat relatietherapeut Gary Chapman zag bij stellen die hij in zijn praktijk ontving. Stellen die worstelden met hun relatie, terwijl ze beiden het gevoel hadden veel liefde aan de ander te geven, maar dit niet terug te krijgen. Wat Chapman ontdekte is dat we verschillende manieren hebben waarop we liefde geven en liefde ontvangen. Oftewel we spreken niet allemaal dezelfde taal van de liefde.

Na onderzoek kwam Chapman tot de conclusie dat er vijf liefdestalen zijn:

 1. Woorden van bevestiging
 2. Tijd en aandacht
 3. Cadeaus geven
 4. Dienstbaarheid
 5. Fysieke aanraking

Wanneer iemand jouw primaire taal van de liefde spreekt, dan voel jij je echt geliefd. Dan voel je je gehoord en gezien door de ander. Maar spreekt jouw partner een taal die voor jou minder belangrijk is, dan kan het zijn dat je haar of zijn uiting van liefde niet eens opmerkt.

Deze talen van de liefde zijn niet alleen van toepassing in een liefdesrelatie. Hoewel ik het natuurlijk snap als dat is waar je meteen aan denkt. Ze gelden voor elke relatie in jouw leven. Zoals de relatie met:

 • Jouw partner
 • Je kind(eren)
 • Je moeder/vader
 • Jouw broer(s)/zus(sen)
 • Jouw vrienden en vriendinnen
 • En ook de relatie met jezelf
 

Taal van de liefde 1: Woorden van bevestiging

Wanneer woorden van bevestiging jouw taal van de liefde is, dan voel jij je enorm geliefd wanneer mensen jou vertellen hoeveel ze van je houden en hoeveel ze jou waarderen.

Hoewel we hier vaak denken dat we dan heel vaak ‘Ik hou van je’ willen horen. Of denken dat onze partner dat wil horen, hoeft dit niet altijd op deze manier te gebeuren. Andere manieren waarop deze taal van de liefde naar voren komt is door complimentjes te geven, aangemoedigd te worden of te zeggen hoe dankbaar je bent. De woorden moeten natuurlijk wel oprecht zijn. Een ‘ik hou van je’ puur omdat het moet, komt bij jou niet binnen.

Aan de andere kant, wanneer dit jouw taal van de liefde is, dan komen negatieve uitspraken, zoals beledigingen, vaak ook extra hard aan.

Taal van de liefde 2: Tijd en aandacht

Bij deze taal van de liefde gaat het om tijd doorbrengen met je partner. Je voelt je extra geliefd als jouw partner ervoor kiest om, zonder afleiding, tijd met je door te brengen en samen met jou iets te gaan doen. Op die manier voel je je gezien, gehoord en gewaardeerd door jouw partner. Of jouw partner zich door jou.

Dit kan door samen actief iets te ondernemen. Denk samen op date gaan, lekker uit eten, op vakantie of een activiteit waar jullie allebei van genieten. Maar het hoeft niet altijd iets actiefs te zijn. Juist tijd en aandacht geven door met elkaar te praten of samen alleen te zijn, valt ook onder deze liefdestaal.

Wanneer voel je je niet geliefd als dit jouw taal is? Wanneer je partner geen tijd voor je heeft of zegt wel tijd te hebben, maar vervolgens geen aandacht voor je heeft. Bijvoorbeeld door continu afgeleid te zijn door haar of zijn telefoon.

Taal van de liefde 3: Cadeaus geven en krijgen

De eerste gedachte die we vaak hebben bij deze taal van de liefde is dat het materialistisch. We zien grote cadeaus voor ons en veel bling-bling. Toch is ook dit een liefdestaal die jij, je partner of iemand anders in je leven van wie je houdt, als het meest liefdevol kan ervaren.

Hoewel hierbij denken aan groot en duur is dat niet waar het omgaat. Voor de persoon voor wie dit de primaire taal van de liefde is, is het juist belangrijk dat een cadeau met zorg is uitgezocht. Daarom kan een mooie handgeschreven kaart of een met zorg uitgezocht klein cadeautje veel meer voor hem of haar betekenen, dan een dertien in een dozijn cadeau. De waarde zit hem in de aandacht die je eraan spendeert en hoe je hiermee laat zien dat je de ander kent.

Een groot, duur, maar niet bij de persoon passend cadeau kan juist averechts werken. Het gevoel hebben dat er geen aandacht aan gespendeerd is.

Taal van de liefde 4: Dienstbaarheid

Wanneer dit jouw taal van de liefde is dan voel jij je enorm gewaardeerd wanneer iemand iets voor jou doet. Jou ergens bij helpt. Doordat iemand iets voor je doet, voel je je gesteund.

Manieren waarop je je hulpvaardigheid kunt laten zien is bijvoorbeeld door het opknappen van klusjes voor iemand voor wie dit de belangrijkste liefdestaal is. Zoals naar de winkel gaan of de afwas doen. Ook ontbijt voor iemand maken of koken, kan wonderen doen. Of helpen bij grotere projecten in en rond het huis. Het voelt goed als iemand die last wil verlichten.

Mensen die niet willen helpen, lijken in de ogen van iemand met deze taal van de liefde natuurlijk al snel onbehulpzaam (terwijl er hele goede redenen kunnen zijn om nee te zeggen!). Ook het niet nakomen van afspraken is natuurlijk een enorme afknapper en geven het gevoel dat je niet van haar of hem houdt.

Taal van de liefde 5: Fysieke aanraking

Voor iemand van wie dit de primaire taal van de liefde is, is fysiek aangeraakt worden de belangrijkste manier om je liefde te laten zien. Door aangeraakt te worden, voelen zij een diepe connectie met hun partner of andere mensen van wie ze houden.

Dit beperkt zich natuurlijk niet alleen tot seksuele aanraking, maar kan op vele manieren vorm krijgen. Zoals elkaar hand vasthouden, een arm om je schouder, een stevige knuffel, tegen elkaar aankruipen op de bank of elkaar een kus geven.

Wanneer dit jouw liefdestaal is, dan voelt het voor jou als afwijzing wanneer iemand lichamelijk afstandelijk is.

Wat is jouw taal van de liefde

Welke taal van de liefde spreek jij?

Mogelijk voelde je al herkenning bij de beschrijving van de verschillende liefdestalen. Of zat er juist eentje tussen waarvan je dacht ‘Nee, dat doet me echt helemaal niks’.

Als je nu terugdenkt aan momenten waarop iemand:

 • Iets voor jou deed
 • Een cadeautje voor je had
 • Je een compliment gaf
 • Tijd met je doorbracht
 • Jou omhelsde of op een andere manier liefdevol aanraakte (en dit wederzijds was natuurlijk)

Wat deed dit dan met je?
Bij welke hiervan voel jij je het meest geliefd?
En bij welke totaal niet?

Wat je ook kunt doen om erachter te komen wat jouw belangrijkste taal van de liefde is, is het maken van een test. Je kunt ervoor kiezen om deze Nederlandse te doen of deze Engelse.

Kijk niet alleen naar de liefdestaal waar je het hoogst op scoort. Juist de liefdestaal die voor jou het minst belangrijk is, geeft je ook belangrijke informatie. Voor deze taal heb jij waarschijnlijk een blinde vlek, waardoor jij het niet ziet wanneer iemand jou op deze manier liefde laat zien.

Waarom je niet alleen jouw eigen liefdestaal wilt weten

Wanneer jij jouw primaire taal van de liefde weet, kun je aan de mensen, met wie jij je verbonden voelt, laten weten wat jij het meeste waardeert. Maar liefde is natuurlijk tweerichtingsverkeer. Daarom is het ook belangrijk om de liefdestaal van de ander te weten.

Door elkaars primaire liefdestaal te kennen, weten jullie van elkaar hoe jullie elkaar het beste kunnen laten zien dat je van de ander houdt. Of, als je weet dat de liefdestaal die jouw partner spreekt heel anders is dan de liefdestaal die je het allerliefste ontvangt, kun je je er ook bewuster van worden dat dat de manier is waarom hij of zij jou wil laten zien dat hij of zij van je houdt.

Weten wat jouw taal van de liefde is en wat die van jouw dierbaren zijn, kan jou helpen jouw relaties enorm te versterken.

Luister ook hier:

Boek 'De 5 talen van de liefde':

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence