Jouw relaties versterken met de talen van de liefde

Jouw relatie versterken met de talen van de liefde

Voel je je weleens onbegrepen in jouw relatie?
Of herken je dit gevoel in relaties die jij hebt gehad?

Dat je het gevoel hebt dat jouw partner niet ziet hoeveel liefde je voor haar of hem hebt.
Of dat hij of zij voor jouw gevoel jou bijna nooit zijn of haar liefde laat zien.

Het kan dan voelen alsof jullie niet meer van elkaar houden. Of in ieder geval minder van elkaar zijn gaan houden. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Misschien praten jullie wat de liefde betreft figuurlijk langs elkaar heen. Spreken en begrijpen jullie elkaars taal van de liefde niet.

Wat dit voor jullie relatie betekent en hoe je dit wel leert, zodat je hiermee jullie relatie weer sterker kunt maken, lees je hier.

De vijf talen van de liefde

In de praktijk van relatietherapeut Gary Chapman kwamen veel koppels binnen die worstelden met hun relatie. Niet omdat ze niet meer van elkaar hielden, maar omdat ze het gevoel hadden dat de ander niet meer voldoende van hen hield. Hier ontdekte hij dat we niet allemaal dezelfde liefdestaal spreken. Hoe goed de ene partner ook zijn of haar best deed om zijn of haar liefde te uiten, de ander zag het niet en vice versa.

De vijf liefdestalen die hij ontdekte:

 • Tijd en aandacht: met elkaar praten, op date gaan, samen uit eten gaan of iets leuks gaan doen.
 • Fysieke aanraking: knuffelen, elkaar omhelzen, seks, een arm om de schouder, tegen elkaar aan kruipen, kussen
 • Dienstbaarheid: klusjes voor je geliefde doen, boodschappen, de afwas(machine in- en uitruimen), koken
 • Woorden van bevestiging: complimentjes, aanmoediging, dankbaarheid tonen, vertellen hoeveel je van de ander houdt.
 • Cadeaus geven en krijgen: persoonlijke cadeaus waar aandacht aan is besteed

Deze talen van de liefde herkennen we niet allemaal even sterk. We hebben namelijk allemaal een liefdestaal die voor ons primair is. Die ons het meest geliefd laat voelen. Maar er zijn ook één of meerdere liefdestalen waar we dat gevoel niet of nauwelijks bij krijgen.

Lees ook: De 5 talen van de liefde – Wat is jouw liefdestaal?

Het introverte brein is gevoeliger voor dopamine

Het gevoel dat je niet meer van elkaar houdt

Op het moment dat de manier waarop jullie je liefde aan elkaar tonen, door de ander niet als zodanig wordt opgepikt, leidt dat tot frustratie en teleurstelling. Aan beide kanten. De ene kant heeft immers het gevoel veel liefde voor de ander te tonen, maar krijgt ook het gevoel dat dit niet wordt gehoord en gezien. En de andere kant heeft juist het gevoel geen liefde te krijgen.

Binnen een relatie ontstaat dan het gevoel dat er niet voldaan wordt aan onze emotionele behoeftes. Je wilt je immers geliefd en gewaardeerd voelen door je partner en dat voel je nu niet. Wat er weer voor kan zorgen tot je je verbittert gaat voelen en dat je het de ander kwalijk gaat nemen dat de liefde tussen jullie afneemt.

Uiteindelijk kom je op het punt dat je steeds verder uit elkaar groeit. Zeker wanneer jullie je allebei niet bewust zijn van de primaire taal van de liefde van de ander. Want hoe kun je je verbonden met elkaar blijven voelen wanneer het voelt alsof de ander jou niet liefheeft en waardeert? En hoe kun je je verbonden met iemand voelen als je het die ander kwalijk begint te nemen?

Het antwoord is: Dat lukt je niet.
En dit is dan ook vaak de reden waarom veel stellen uiteindelijk de handdoek in de ring gooien en tegen elkaar zeggen: We houden niet meer genoeg van elkaar.

Elkaars taal van de liefde leren spreken

Om elkaars liefdestaal te gaan spreken is het belangrijk om de primaire taal van de liefde van jezelf en de ander te kennen. Zowel de taal die je het liefst ontvangt, de taal waardoor jij je het meest geliefd voelt, als de taal die jij het makkelijkst spreekt en aan de ander laat zien.

Om jouw primaire liefdestaal te leren kennen, de taal die je wil ontvangen EN de taal die je spreekt, kun je ervoor kiezen om hier eerst zelf mee aan de slag te gaan. Om dan, op het moment dat jij jouw taal van de liefde helder hebt, jouw partner erbij te betrekken. Natuurlijk kun je er ook altijd voor kiezen om er direct samen mee aan de slag te gaan.

Jouw eigen taal van de liefde begrijpen

Tot nu toe ging het steeds over jouw primaire liefdestaal, alsof dat er één was. Maar eigenlijk heb twee primaire liefdestalen: de taal van de liefde waardoor jij je geliefd voelt en de taal van de liefde waarmee jij jouw liefde aan de ander laat zien. En dat is niet altijd dezelfde!

Het kan bijvoorbeeld heel goed zijn dat jij je helemaal gewaardeerd voelt wanneer iemand zegt dat hij of zij van je houdt of je een compliment geeft, terwijl jij jouw liefde vooral laat zien door de ander cadeautjes te geven.

Van beide talen wil je je bewust zijn.

Bij welke liefdestaal voel je de meeste liefde?

Deze kun je op twee manier leren kennen. Door de reflecteren op jouw eerdere ervaringen of door het maken van een online test. Reflecteren op jezelf geeft je waarschijnlijk het meest persoonlijke antwoord, maar bij twijfel kan een test je zeker aanvullende informatie geven. Zeker omdat een online test je ook laat zien op welke liefdestaal je het minst sterk reageert en jij mogelijk een blinde vlek hebt zitten.

Kijk dus eens terug op jouw huidige relatie en/of relaties in jouw verleden. Niet alleen jouw romantische relatie, maar ook de relatie met familieleden en vrienden.

Op welke momenten voelde jij je het meest geliefd en gewaardeerd?
En wat deed de ander op dat moment voor jou?

 • Werd je dan even aangeraakt?
 • Hielp die ander jou ergens mee?
 • Bracht de ander tijd met je door?
 • Kreeg je een cadeau?
 • Werd er iets liefs tegen je gezegd?

Of wat zou je het allerliefste willen dat iemand voor je doet?

Je kunt dit combineren door het maken van een online test die jou inzicht geeft in jouw liefdestaal:
Zoals deze Nederlandse.
Of deze Engelse.

Let hierbij niet alleen op jouw primaire liefdestaal, maar ook de liefdestaal waar jij het minst sterk op scoort. Dit is waarschijnlijk de taal die jij niet snel opmerkt als liefde.

Welke liefdetaal gebruik jij het meeste?

Nu je weet welke liefdestaal jij het meest voelt, onderzoek dan welke taal jij vaak gebruikt om jouw liefde te laten zien.

Ben jij iemand die snel lieve cadeautjes geeft?
Of maak je graag tijd voor iemand voor vrij en ga je samen iets leuks doen?
Hou je ervan om iemand een knuffel te geven?
Sta je snel klaar met een compliment of een aanmoediging?
Of help je de ander graag ergens bij?

Samen jullie taal van de liefde leren begrijpen

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat jullie samen elkaar liefdestaal leren begrijpen en hoe jullie allebei in de liefde communiceren. Op die manier kunnen jullie er samen voor zorgen dat je de ander in haar of zijn liefdestaal laat zien dat je van de ander houdt. Maar wordt het ook makkelijker om te zien wanneer jullie elkaar de liefde tonen in de taal waar jullie het minst vertrouwt mee zijn.

Ga hier samen over in gesprek.
Neem samen de verschillende liefdestalen door en geef aan de ander aan wat elk daarvan met je doet. Welke zorgt ervoor dat jij je het meest geliefd voelt en welke ben je geneigd om over het hoofd te zien? En wanneer in jullie relatie voelde je je echt geliefd door je partner en wat was het waardoor je je zo geliefd voelde?

Ook hier kun je ervoor kiezen om samen of ieder voor zich één van de online testen te maken. Doordat jullie de test al gemaakt hebben, kan dit het makkelijker maken om hierover in gesprek te gaan. Je weet immers al waar het over gaat en je hebt al even na kunnen denken wat dit voor jou betekent. Samen het resultaat doornemen kan daarmee een hele goede opening zijn om dit gesprek aan te gaan.

De relatie versterken met jullie primaire taal van de liefde

Wanneer je dan van elkaar weet wanneer de ander zich het meest geliefd voelt, dan is het natuurlijk ook de bedoeling dat je hiermee iets gaat doen. Nu je je bewust bent van de primaire taal van de liefde van jouw partner kun je deze ook meer gaan gebruiken.

Nou kan het voorkomen dat de primaire taal van de liefde van jouw partner net de liefdestaal is die voor jou het meest ongemakkelijk aanvoelt. Je kunt dit eerlijk aan elkaar toegeven. Aangeven dat je je best wilt doen om meer liefde op deze manier te laten zien, maar dat je dat ook moeilijk vindt.

Neem samen door hoe jullie elkaar hierbij kunnen helpen.

 • Wat kunnen jullie bijvoorbeeld samen doen als tijd en aandacht een primaire liefdestaal is?
 • Welke klusjes wil de ander graag bij geholpen geworden wanneer dienstbaarheid belangrijk is?
 • Wat voor cadeaus worden op prijs gesteld door iemand met cadeaus geven en krijgen als taal van de liefde?
 • Op welke manier wordt een partner met woorden van bevestiging als liefdestaal het liefst bevestigt?
 • Welke vorm van aanraking wordt heel erg op prijs gesteld door iemand met de liefdestaal fysieke aanraking?

Het gaat er niet om dat je dit intuïtief bij de ander moet kunnen voelen. Het gaat erom dat jullie het voor elkaar over hebben om hier moeite voor te doen. En daar mag je elkaar best mee helpen.

Uiteindelijk zul je zien dat je als partners juist naar elkaar toe groeit in plaats van uit elkaar. Omdat je je geliefd en gewaardeerd voelt door je partner. Jij en je partner voelen zich gehoord en gezien en dit maakt de connectie tussen jullie sterker ❤️.

Luister ook hier:

Boek 'De 5 talen van de liefde':

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence