Dicht bij jezelf blijven met kerst

Dicht bij jezelf blijven met kerst: 5 tips

Het is weer bijna zover. De feestdagen staan weer voor de deur.

Een tijd van verbinding, samenkomen, tijd doorbrengen met je familie.
Voor veel mensen een heerlijke tijd. Een tijd waar ze bijna het hele jaar naar uit kunnen kijken. Heerlijk, kerst.

Maar terwijl het beeld van kerst is dat het alleen maar blijdschap en gezellig samenzijn is, voelt het ook voor veel mensen als een opeenstapeling van verplichtingen. De hele familie die bezocht moet worden, cadeautjes die gekocht moeten worden, eten waarvoor gezorgd moet worden. Een feest waar ze vooral uitkijken naar wanneer het voorbij is.

Hoe jij kerst ook ervaart.
Of je het nou helemaal geweldig vindt en niet kunt wachten tot het zover is.
Of als een feest waar je weinig zin in hebt en ernaar uit kijkt dat het weer voorbij is.
Hier 5 tips om dichtbij jezelf te blijven tijdens de feestdagen.

1) Vier kerst op jouw manier

Waarschijnlijk denk je bij kerst meteen aan familiebezoekjes. Naar je ouders. Naar je schoonouders. Mogelijk zelfs meer als je ook te maken hebt met gescheiden ouders. Als dit is waar jij enorm van geniet, niks mis mee! Geniet ervan!

Maar het kan ook zijn dat je hier helemaal niet zo naar uit zit te kijken. Dat het meer voelt als het zoveelste verplichte nummertje wat je jaar op jaar weer af moet lopen.

Als je jezelf zou vragen: Hoe zou voor mij de perfecte kerst eruitzien?
Wat zou daarop dan jouw antwoord zijn?

Minder bezoekjes?
Minder lang op bezoek?
Kerst vieren met alleen je partner en/of gezin?
Kerst vieren met jezelf gekozen familie oftewel je vrienden?
Lekker op vakantie tijdens de feestdagen?
Kerst helemaal niet vieren?

Alles mag.

2) Blijf zo lang als jij zin in hebt

Oké, of zolang je gastheer en/of gastvrouw het toelaat natuurlijk 😉

Vind je het echt supergezellig? Blijf dan lekker zo lang als jij welkom bent en geniet van het gezellig bij elkaar zijn.

Merk je dat je het niet meer zo gezellig vindt of dat je overprikkelt raakt of leegloopt? Wees dan eerlijk tegen jezelf en geef jezelf de ruimte om naar huis of ergens anders naar toe te gaan. Soms kan het ook helpen om er even tussenuit te gaan. Heb je de kans om even een rondje te gaan lopen? Ga dan even naar buiten en kom weer tot rust in de frisse buitenlucht.

Weet je van tevoren al dat je niet de hele middag of avond wilt blijven en wil je het voor jezelf makkelijker maken? Geef dan bij de uitnodiging al aan dat je het heel leuk vindt om voor een paar uurtjes langs te komen.

3) Geef het aan als je het ergens niet over wilt hebben

Kerst kan ontzettend leuk zijn, maar ook de periode dat familie het heerlijk kan vinden om ongemakkelijke vragen te stellen en vervelende opmerkingen te maken. Bijvoorbeeld over je lichaamsgewicht en of je dat extra toetje nou wel of niet zou moeten eten. Of hoe het gaat op liefdesgebied als je single bent of wanneer je gaat trouwen en er kinderen komen als je een relatie hebt.

Wordt er een vraag gesteld waar jij niet op wilt antwoorden?
Geef dit dan aan.

Wordt er een opmerking gemaakt waar jij niet op zit te wachten?
Geef terug dat je hier niet van gediend bent en dat je het hier niet over wilt hebben.

Kerst hoort voor iedereen gezellig te zijn. Niet alleen voor de mensen die graag vervelende vragen stellen en het over onderwerpen willen hebben waar jij het niet over wilt hebben. Het is niet de tijd (dat is het trouwens nooit) waar jouw leven onder een vergrootglas moet liggen. Ook voor jou mag dit een gezellige tijd zijn, waar jij je veilig voelt.

4) Eet en drink waar jij zin in hebt

Aan de kersttafel met allerlei lekkere hapjes en drankjes. Maar vaak zijn er ook veel interne en externe stemmetjes die van alles zeggen over wat je wel en niet zou mogen of moeten eten. De externe stemmetjes, oftewel de stemmetjes van je moeder, je vader, broers, zussen of wie er ook maar bij je aan tafel zitten, die mag je bijna letterlijk de mond snoeren. Niemand heeft iets te zeggen over wat jij wel en niet zou mogen eten en drinken.

Maar ook dat interne stemmetje. Geniet alsjeblieft van wat er op tafel staat. Eet dat waar jij zin in hebt en wat je lekker vindt. Geniet van de smaak die het je geeft. Eén dag (of twee) maakt het verschil echt niet.

5) Je mag alles voelen

Bij kerst krijg je de indruk dat het een tijd is waar iedereen ten volste van moet genieten. Je moet het geweldig vindt om tijd door te brengen met je familie. Alle beelden die je ziet van kerst laten mensen zien die stralen van geluk.

Dit is niet hoe kerst voor ons allemaal is en wanneer je dit gevoel niet hebt met kerst, kan dit het gevoel geven dat je niet normaal bent. Dat je je schuldig zou moeten voelen omdat je er niet net als de rest van kunt genieten. Schuldig omdat je er eigenlijk helemaal niet naar uit kijkt om twee dagen bij je familie te zitten.

Wat je ook voelt rond kerst, elke gevoel mag er zijn. Je bent niet verplicht om er naar uit te kijken. Je hoeft je niet schuldig te voelen, wanneer het voor jou meer voelt als een verplichting. Mogelijk is er in jouw leven zoveel gebeurt (bewust en onbewust) wat ervoor zorgt dat je juist niet die verbinding voelt.

In plaats van dat je je hierover rot gaat voelen, mag je compassie hebben met jezelf. Wees lief voor jezelf en zorg goed voor jezelf in deze dagen als jij dat nodig hebt. En weet ook dat je niet alleen bent met dit gevoel.

 

Ik wens jou hele fijne feestdagen.
Feestdagen waarin jij dicht bij jezelf blijft en de dagen viert zoals jij ze wilt vieren.
Waar je luistert naar je eigen verlangens en behoeftes en niet alleen de verwachtingen van anderen.

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence