Cirkel van invloed en betrokkenheid

De cirkel van invloed en betrokkenheid

Hoeveel invloed heb jij op jouw leven?

Hoeveel invloed heb jij op jouw leven?

We zijn met zoveel dingen bezig. Voelen ons bij zoveel betrokken. Zaken die invloed hebben op ons. Maar heb jij ook overal invloed op of geef jij jouw energie onnodig weg?

Ik ga je meenemen in de cirkel van invloed en betrokkenheid. Een concept van Stephen Covey, bekent uit zijn boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’.

Hoe zorg jij ervoor dat jij jouw energie niet uitgeeft aan alles wat jou beïnvloedt, maar waar jij (nog) geen invloed op hebt?

Dat lees je hier.

In dit artikel:

De cirkel van invloed en betrokkenheid

De cirkel van invloed en betrokkenheid is een concept wat je kan laten zien of jij jouw tijd en aandacht, en daarmee jouw energie, goed besteed. Het bestaat uit twee cirkels waar je alles in kunt plaatsen wat jou bezighoudt. Al is het maar dat je er af en toe denkt.

Door goed bij jezelf in te checken en eerlijk tegen jezelf te zijn hoeveel invloed je hebt op elk van die zaken die jou bezighouden, krijg jij inzicht in of jij jouw energie op de juiste plaats inzet. En hoe jij ervoor kunt zorgen dat jij stopt of in ieder geval minder energie gaat uitgeven aan dat waar jij geen controle over hebt.

Cirkel van betrokkenheid

De eerste cirkel, de buitenste cirkel, is de cirkel van betrokkenheid. Hierin zit alles waar jij bij betrokken bent of je betrokken bij voelt. Letterlijk alles wat op wat voor manier dan ook invloed heeft op jou.

Bijvoorbeeld:

 • Je werk
 • Het weer
 • De economie
 • Jouw gedachten
 • Wat anderen van je vinden
 • Jouw relatie
 • Je gezondheid
 • Oorlogen
 • Het milieu
  Et cetera

Niet alles binnen jouw cirkel van betrokkenheid heb jij ook echt invloed op. Het weer, bijvoorbeeld, kun jij helemaal niet beïnvloeden. Een groot deel zijn zaken waar je wel aandacht en energie aan besteed, maar waar je geen effect op hebt. Zonde van je energie.

Maar er is nog een tweede cirkel binnen de cirkel van betrokkenheid…

Cirkel van invloed

Binnen de cirkel van betrokkenheid bevindt zich een kleinere cirkel: De cirkel van invloed. Hierin bevindt zich alles waar jij bij betrokken bent EN waar jij invloed op hebt. Waar jij verschil kunt maken.

Hier vind je bijvoorbeeld:

 • Hoe jij je werk aanpakt
 • Jouw gedachten
 • Hoe jij reageert
 • Met wie jij omgaat
 • Hoe jij jezelf laat zien
 • Wat je doet om gezond te blijven
 • Jouw bijdrage in jouw relatie
  Enzovoort

De cirkel van betrokkenheid is reactief. Wat daarin staat overkomt je.
De cirkel van invloed is proactief. Daar bepaal je zelf de uitkomst. Op zijn minst gedeeltelijk.

Cirkel van invloed en betrokkenheid voorbeelden

Afbeelding 1. De cirkel van invloed en betrokkenheid met voorbeelden. In de cirkel van betrokkenheid hoort alles in de buitenwereld waar jij geen invloed op hebt thuis. In je cirkel van invloed bevindt zich alles waar jij direct invloed: Jijzelf.

Maak de cirkel van betrokkenheid zo leeg mogelijk

Het zal je vast niet verbazen dat je zo weinig mogelijk in de cirkel van betrokkenheid wilt hebben staan. En daarmee bedoel ik in de buitenste ring. Alles wat wel invloed heeft op jou, maar waar jij geen invloed op hebt.

Deze cirkel wil je dan ook zo smal mogelijk maken. Je wilt in jouw leven immers vooral bezig zijn met dat waar je zelf invloed op hebt. Dat is hoe jij zelf jouw leven kunt vormen.

Die cirkel van betrokkenheid zo smal mogelijk maken doe je door:

1. Zaken in je cirkel van betrokkenheid loslaten

Ik weet het. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zomaar stoppen met ergens aan denken is lastig. Maar bedenk je wel: als je het niet kunt veranderen, heeft het ook geen nut om erover te gaan piekeren en klagen. Het kost je alleen maar energie.

Je kunt niet beïnvloeden wat anderen van je denken. Ga je daar daarom ook geen zorgen over maken. Er is altijd wel iemand die iets van je vindt.

Het weer is nou eenmaal wat het is. Of je het nou te heet, te koud, te droog, te nat vindt, je kunt er niks aan veranderen. In plaats van erover gaan zitten mokken, kun je het maar beter accepteren. Wat je natuurlijk wel kunt doen is kijken hoe je er zo weinig mogelijk last van hebt. Maar dat is weer een actie in je cirkel van invloed.

Oorlog… Hoe graag je ook oorlogen wilt stoppen of voorkomen, waarschijnlijk ben jij niet degene die de betrokken wereldleiders over weet te halen. Als je dat wel bent. Go! Is dat niet zo: Laat het dan niet je volledige leven beïnvloeden. Ja, dat is even gesproken vanuit de toeschouwer van een oorlog. Ik snap dat het anders is als je er middenin zit.

Hetzelfde geldt voor het milieu. Natuurlijk wil je de natuur redden, maar in je eentje gaat dit je nooit lukken. Je kunt je wel op gaan zitten vreten over wat andere mensen doen, maar het helpt niks. Ook dit kost je alleen maar energie.

Moet je dan alles maar gewoon loslaten en aan zijn lot overlaten? Nee, wat je ook kunt doen is…

2. Je cirkel van invloed vergroten

Kan zijn dat je bij het loslaten net dacht:
“Maar dat kan ik toch niet zomaar naast me neerleggen?
Ik wil dat niet zomaar naast me neerleggen!
Als niemand iets doet, dan komt het nooit goed!”

Dat hoeft ook helemaal niet. Je kunt namelijk ook jouw cirkel van invloed groter maken. Door, voor die zaken die nu in je cirkel van betrokkenheid zitten, uit te zoeken hoe je daar wel invloed op kunt krijgen.

Er zijn altijd dingen waar je geen invloed op kunt hebben, zoals het weer, de economie en wat anderen van je denken. Maar er zitten zeker zaken in jouw cirkel van betrokkenheid, waar je wel een bepaalde mate van invloed op kunt krijgen

Een oorlog stoppen of voorkomen gaat je misschien niet lukken, maar je kunt wel helpende partijen ondersteunen. Door je bij ze aan te sluiten, te collecteren, geld te geven of vluchtelingen te helpen.

Of bij het milieu: In je eentje ga je de natuur niet redden, maar dat betekent niet dat jij niet jouw steentje bij kunt dragen. Door zelf je rotzooi op te ruimen of de troep in jouw straat. Door zelf zo duurzaam mogelijk te leven.

Dit is niet een oproep om dat te gaan doen. Het laat je alleen wel zien hoe je zaken van jouw cirkel van betrokkenheid kunt verplaatsen naar jouw cirkel van invloed.

Zoek uit waar jij invloed op wilt en kunt hebben

Hoe zien jouw cirkel van invloed en betrokkenheid er nu uit?

Breng eens in kaart waar jij nu allemaal bij betrokken bent. Wat allemaal effect heeft op jou:

 • Waar ben je allemaal mee bezig?
 • Wie maken allemaal deel uit van jouw leven?
 • Wat houdt je bezig?
  • Dichtbij en ver weg
  • Gedachten, instanties, zaken zoals het weer?

Voor alles wat je net hebt opgeschreven:

 • Heb je hier invloed op of overkomt het je?
 • Ben je hierin proactief of reactief?

Zet alles waar jij invloed op hebt en proactief in bent in jouw cirkel van invloed. Zet de rest in jouw cirkel van betrokkenheid.

Hoe smaller de cirkel van betrokkenheid…

Hoe meer ruimte je gaat krijgen in jouw cirkel van invloed.

Voor alles wat nu in jouw cirkel van betrokkenheid staat:

 • Wil je hier meer invloed op? Of het nou een ja of een nee is maakt niks uit.
 • Zou je hier meer invloed op kunnen hebben?

Wil je dit niet of is niet mogelijk, laat dit dan, zo goed en zo kwaad als het gaat, los.
Natuurlijk mag je er af en toe van balen.
Natuurlijk mag het je weleens onzeker maken.
Maar bedenk je wel dat het je niet verder helpt en alleen maar energie kost.

Kun en wil je er wel meer invloed op hebben, ga dan onderzoeken hoe je dat kan doen. Hoe groter jij jouw cirkel van invloed maakt, hoe meer invloed jij op jouw leven hebt.

Waar je wel invloed op hebt is:

 • Je eigen gedrag
 • Jouw gevoelens
 • Je gedachten
 • Hoe jij jouw tijd spendeert en met wie
 • De beslissingen die JIJ neemt
 • De acties die jij neemt

Bedenk je wel:

 • Je hebt een bepaalde mate tijd en energie om te spenderen.
  De hoeveelheid tijd en energie die je hebt is niet oneindig, waardoor het onmogelijk is om overal invloed op te hebben. Kies dus voor die zaken waar je ook echt invloed op wilt hebben.
 • Je invloed is in veel gevallen beperkt.
  Wil je je invloed vergroten, door anderen te overtuigen beter voor het milieu te zorgen? Realiseer je dan dat jij anderen niet zo makkelijk kunt beïnvloeden. Mensen die ervoor openstaan doen mee, anderen niet. Je hier druk over maken is weer je cirkel van betrokkenheid.
Cirkel van invloed vergroten

Afbeelding 2. Hoe smaller je cirkel van betrokkenheid wordt, hoe meer ruimte en energie er beschikbaar komt in jouw cirkel van invloed. Hier heb je nieuwe zaken opgenomen waar je bewust jouw energie en aandacht aan wilt spenderen.
Alles wat buiten je cirkel van betrokkenheid staat, heeft niet langer of in ieder geval nog zo weinig mogelijk invloed op jou.

Aandacht besteden aan dat wat prioriteit heeft voor jou

Alle voorbeelden die ik in dit artikel heb gebruikt zijn niet meer dan voorbeelden. Voor jou kunnen het hele andere zaken zijn waar je onterecht jouw energie aan blijkt uit te geven. En waarschijnlijk zijn er hele andere dingen waar jij invloed op wilt krijgen.

Door goed te overwegen waar jij invloed op wilt hebben en te onderzoeken hoe je dit kunt krijgen, kun je jouw cirkel van invloed zo groot maken als jij wilt.

Door los te laten waar je geen invloed op wilt of kunt hebben, wordt je cirkel van betrokkenheid zo smal en leeg mogelijk.

Op deze manier krijg jij meer grip op jouw leven. Ga jij jouw energie spenderen aan dat wat prioriteit heeft voor jou.

Boek 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap':

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence