Gezonder leven - jouw mentale dieet

Jouw dieet is meer dan wat jij eet

Denk jij ook meteen aan eten en dan vooral wat je wel en niet mag eten als we het hebben over het woord dieet? Over jezelf eetregels opleggen omdat je wilt afvallen of omdat je er een bepaalde leefwijze op nahoudt?

Toch wil ik, hoewel we het over dieet ga hebben, het in dit artikel niet hebben over voedsel. In plaats daarvan gaan we het hebben over een veel bredere vorm van dieet. Namelijk alles wat je in jouw lichaam en brein stopt en dan vooral mentaal.

Want wanneer je hier oplet.
Kijkt naar wat gezond is voor jou.
Gaat dit een boost geven aan jouw mentale gezondheid.

Lees hier hoe jouw mentale dieet jouw mentale gezondheid gaat verbeteren.

Waarschijnlijk dacht je meteen aan eten of niet mogen eten toen ik begon over dieet. Maar de betekenis, of in ieder geval de oorsprong, van het woord dieet is veel breder dan dat. Het komt van het Griekse woord ‘diaita’ wat zoveel betekent als ‘leefregel’.

Dieet kun je dan ook veel breder zien dan dat wat je wel en niet in je mond stopt. Het gaat om alles wat je in jouw lijf en brein stopt. Alles wat jij toelaat in jouw leven en effect heeft op jou.

En hoewel we allemaal kunnen en mogen twijfelen aan de toegevoegde waarde van dieet als het gaat om voedsel, geloof ik erin dat het dieet waar ik het over ga hebben gezond zou zijn voor ons allemaal. Dat het wonderen zou doen voor in ieder geval onze mentale gezondheid.

Klaar om dit voor jou te verkennen?

Jouw dieet is alles wat jij in jouw lichaam en brein toelaat

Op dieet: De mensen die jij toelaat in jouw leven

De persoonlijkheid van de mensen in jouw leven

De mensen die jij in jouw leven toelaat, hebben een immense invloed op jou. Of je je hier nou bewust van bent of niet. Ze zeggen niet voor niets dat jij het gemiddelde bent van de vijf mensen waar jij de meeste tijd mee doorbrengt. Dit komt doordat we ons aanpassen aan anderen om de harmonie te bewaren en de verbondenheid te versterken.

Heb jij vooral mensen om je heen die zich klein houden en niet snel nieuwe stappen zetten?
Grote kans dat jij dit ook niet doet.

Heb je veel mensen om je heen die niet of weinig letten op hun lichamelijke gezondheid? Dan staat jouw lichamelijke gezondheid waarschijnlijk ook niet hoog op jouw prioriteitenlijstje.

Ken je vooral mensen in je leven die regelmatig klagen en zich snel slachtoffer voelen? Waarschijnlijk dat jij dit ook in jezelf herkent.

Ga eens voor jezelf na met wie jij het meeste contact hebt en in hoeverre jullie op dezelfde manier in het leven staan. En wat je hiervan wel in jouw leven wil en wat niet. 
Confronterend? Ja, dat kan het zeker zijn. 

En nu kun je zeggen dat dat komt doordat gelijken gelijken zoeken, maar dat is niet het enige wat speelt. Gelijken maken ook gelijken. Wanneer je veel tijd een aandacht aan elkaar spendeert, neem je gedragingen over.

Dit betekent niet dat je meteen afscheid moet nemen van de mensen in wie jij iets herkent wat jij niet wil zijn of worden. Maar waar je wel voor kunt zorgen is dat je ook mensen in jouw leven uitnodigt die wel laten zien wat jij ook wil zijn. Laat hen een grotere invloed op jou hebben, dan de mensen die jou op een manier beïnvloeden die je liever niet wilt.

Hoe de mensen in jouw leven jou behandelen

Hiervoor ging het vooral om mensen met bepaalde eigenschappen die invloed hebben op jouw gedrag. En ja, spannende keuzes durven maken om jouw doelen en dromen waar te maken is ook gedrag. Bepalen wie je hierom het dichtst bij je in de buurt laat, is een dieet wat jij voor jezelf kunt volgen.

Maar er is nog iets waar jij, als het gaat om mensen, op kunt letten.
Op zou moeten letten zelfs.
Dat verdien je namelijk.

En dat is hoe goed de mensen in jouw leven voor jou zijn.

Wat ik hiermee bedoel?
De mensen die oprecht interesse in jou hebben of die vooral bezig zijn met zichzelf.
Die ervoor je zijn wanneer je ze nodig hebt of die je altijd in de steek laten.
De mensen waar je jezelf kunt zijn en kunt zeggen wat je denkt
of die je naar beneden halen en veroordelen.
Zij die je aanmoedigen of die alles wat je doet in twijfel trekken.
De mensen waar je je op je gemak voelt of waar je het gevoel hebt altijd voorzichtig te moeten zijn.

Jij kunt vast wel raden welke mensen wel in jouw dieet passen.

Niemand in jouw leven zou jou moeten veroordelen om wie je bent of wat je denkt.
Of alles wat je doet in twijfel trekken.
Er zou niemand in jouw leven moeten zijn waar jij niet op kunt bouwen.
Of die geen echte interesse hebben in jou.

Dat zijn de mensen die niet in jouw leven thuishoren en die jij uit jouw dieet mag schrappen.

Laat mensen in je leven toe die jou helpen groeien

Op dieet: Het nieuws

Je hebt dit vast weleens gehoord: mensen die ervoor kiezen om niet langer het nieuws te volgen.

Het nieuws is vaak een opeenstapeling van alles wat er mis lijkt te gaan in de wereld. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb lang niet altijd het gevoel dat ik daar invloed op kan hebben of echt zou kunnen helpen. Zeker niet bij alles.

Zelf heb ik deze keuze daarom ook gemaakt. Ik kijk niet of zo weinig mogelijk naar het nieuws, wetende dat de echt belangrijke gebeurtenissen toch wel op mijn pad komen.

Waarom? Omdat ik merk dat die voornamelijk negatieve berichten ook een negatieve invloed hebben op hoe ik mij voel. Het houdt me bezig, terwijl ik me ondertussen schuldig voel omdat ik niet genoeg kan doen en mijn leven zoveel beter lijkt.

Levert het niet kijken van nieuws ook negatieve reacties op? Ja, soms wel.
Er zijn namelijk ook mensen (en dat is hun goed recht) die vinden dat je dan niet betrokken genoeg bent en dat je je ogen dicht doet voor wat er in de wereld gebeurt. Maar deze wereld heeft eeuwenlang goed gedraaid, zonder dat iedereen op de hoogte was van alles. En zoals ik al zei: als iets echt belangrijk is, kom je het ook zonder het nieuws te volgen wel te weten.

Voel daarom goed wat het nieuws met jou doet. En hoe jij er zelf in staat in hoe goed jij op de hoogte moet zijn.

Je hoeft het ook niet volledig te schrappen, wanneer je merkt dat dit een negatieve uitwerking op je heeft. Je kunt het nieuws ook minder vaak volgen. Ervoor kiezen om het nieuws bijvoorbeeld maar één keer per dag te zien of te lezen.

Op dieet: Social media

Bij social media kunnen we het hebben over de hoeveelheid tijd dat je op de socials zit of wat je daar volgt. Hier kies ik ervoor om hoeveelheid even te laten voor wat het is. Natuurlijk is het ook verstandig om daar naar te kijken, maar ik denk dat de personen en kanalen die je volgt nog veel belangrijker is.

Zelf volgde ik bijvoorbeeld veel sportieve, slanke en sterke vrouwen in de tijd dat ik zelf veel sportte en sterk en fit wilde zijn. In het begin was dat motiverend. Het gaf me een doel om naartoe te werken. Maar als snel merkte ik dat ik me steeds meer met die foto’s begon te vergelijken en dat ik me slechter ging voelen over mezelf. Dat was het moment dat ik besloot om deze kanalen rigoureus te ontvolgen.

Ook is er iets wat ik in mijn directe kring regelmatig opmerk. Op de momenten dat we niet lekker in ons vel zitten, is het heerlijk om herkenning bij andere te vinden. Om even te voelen dat je niet alleen bent. Maar hoe fijn dit ook is, het volgen van mensen die vertellen over hoe slecht het met ze gaat of veel nadruk leggen op bijvoorbeeld hun depressie, heeft ook een keerzijde. Want het herinnert ook jezelf er steeds weer aan hoe slecht jij je voelt.

Moet je dan ook meteen rigoureus gaan ontvolgen?
Misschien niet.
Dat moet je echt bij jezelf aanvoelen.

Maar voeg wel kanalen toe met content die jou wel goed laat voelen.
Kanalen met positieve content of content over persoonlijke groei bijvoorbeeld. Zoals voor_positiviteit, Jeff Foster, SelfhealersCircle of itslenni. En wat het voor mij ook altijd goed doet zijn accounts met lieve schattige dieren. We hoeven ons echt niet te schamen voor het kijken naar kattenfilmpjes 😉.

Kies ervoor om op socials kanalen te volgen die je positief beinvloeden

Op dieet: De films en series die je kijkt en/of de boeken die je leest

Ook dit is er één waar je heel goed bij jezelf mag voelen wat voor invloed bepaalde genres op jou hebben.

Zelf ben ik echt gek op verhalen. Moet ik ook eerlijk bekennen dat ik het soms fijner vind om in het verhaal van iemand anders (waargebeurd of fictief, maakt niet uit) te zitten, dan in mijn eigen verhaal. En daar mag voor mij dan ook best wat spanning in zitten. En ja, spanning is niet altijd zonder geweld.

Ook mij kan dit te ver gaan. Dat mijn maag zich om kan draaien bij wat ik zie of lees. Dat ik de pijn tot in mijn kern voel. Maar op het moment dat dat gebeurt is het voor mij al te laat. Gelukkig gebeurt dit niet vaak.

Nou kan het zijn dat jij hier gevoeliger voor bent dan ik. Dat jij merkt dat je helemaal niet tegen geweld kunt. Wanneer dat zo is, mag je er echt voor kiezen om dit zo weinig mogelijk in jouw leven toe te laten. Zelfs als het fictief is en je weet dat het niet echt is. Ook dan reageert jouw brein en lichaam erop en veroorzaakt dit stress. Jouw brein en lichaam weten niet dat het niet echt is!

Natuurlijk gaat het niet alleen over geweld. Het kan om elk genre of thema gaan. Misschien voel jij je alleen en merk je dat verhalen met hechte vriendschappen jij hard raken. Of merk je dat wanneer karakters heel negatief of depressief zijn dit jou ook naar beneden haalt.

Let hierop.
Voel wat goed en wat minder goed is voor jou.
En pas hier jouw dieet met betrekking tot boeken, films en/of series op aan.

Hoe ziet jouw dieet eruit?

Wanneer je kijkt naar jouw dieet, gaat het erom dat je vooral kiest voor wat goed is voor jou. Vooral, want net als met een dieet wat gaat om eten, mag je best eens die ongezondere keuze maken. Maar kies vooral voor contact met mensen die goed voor je zijn, de hoeveelheid nieuws wat fijn voelt voor jou, socials waar jij je goed bij voelt en boeken, series en films die jou een positief gevoel geven.

Als jij dan eerlijk naar jezelf kijkt, wat mag jij dan uit jouw dieet schrappen?
Of wat mag jij juist aan jouw dieet toevoegen,
zodat jij jouw mentale gezondheid een boost geeft?  

Deel dit op social media:

Wil je nooit iets missen?

Schrijf je dan nu in, zodat je de inspiratiemails altijd direct in je mailbox ontvangt!

(Jouw gegevens zijn 100% veilig bij mij. Je kunt je hier te allen tijde voor uitschrijven.)

Schrijf je hier in voor
Inner Essence